MESİAD yapımı devam eden OSB-Otoban bağlantı yolu çalışmaları, MTSOB genişleme alanı, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Çalışmaların tamamlanması ile bölge ekonomisinin gelişeceğini kaydeden MESİAD Başkanı Hasan Engin, “İş dünyasının gözü ve kulağı bu yatırımlarda” dedi.
ULUSLARARASI ÇUKUROVA HAVALİMANI 30 MİLYON YOLCU KAPASİTESİNE SAHİP
MESİAD Başkanı Hasan Engin, Mersin’in Yenice ilçesinde yapılmakta olan Çukurova Havalimanı’nın son durumunu basın mensupları ile birlikte inceledi.
Başkan Hasan Engin ve MESİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye‘nin ilk bölgesel, büyüklük bakımından da ikinci havalimanı ünvanına sahip olacak Uluslararası Çukurova Havalimanı’nda inşaat çalışmaları hakkında yüklenici firmanın Proje Koordinatörü İnşaat Mühendisi Ferhat Güney’den bilgi aldı.
3 BİN 500 METRELİK
2. PİST VE BAĞLANTI
YOLU DA
BİTMEK ÜZERE
Çukurova Havalimanı’nın 60 ve 45 metre genişliğinde, her biri 3 bin 500 metre uzunluğunda iki pisti olacağını belirten Başkan Engin, “Proje kapsamında karayolu ve demiryolu bağlantısıyla yolcuların havalimanına kolay ulaşımları sağlanacak. Mersin ile Adana arasındaki D-400 karayoluna havalimanından direkt bağlantı olacak. 40 metre genişliğinde 16 kilometrelik yol yapım çalışması hızla sürüyor. Yine karayolu ile birlikte gelecek demiryolu hattı da projenin kapsamı içerisinde bulunmaktadır. Böylece Adana‘dan veya Mersin‘den çıkan yolcular rahatlıkla havalimanına ulaşabilecek” dedi.
Şu anda asfalt plentinin kurulduğunu, ayrıca 2 adet beton santralinin mevcut olduğunu ve üçüncüsünün kurulacağını kaydeden Engin, “Bunun yanında köy yolları için 8 adet üst geçit yapılacak. Yüklenici şirket deyim yerindeyse 24 saat çalışıyor. Havalar çok sıcak olduğu için şimdi sadece gece vardiyası ile çalışmaktadır. Büyük bir aksilik olmadığı takdirde 2019 yılı sonuna kadar Mersin Havalimanı bitmiş olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“PİSTLERİN ALTYAPISI BİTTİ, SULAMA KANALLARI TAMAMLANDI”
Proje Koordinatörü İnşaat Mühendisi Ferhat Güney, 40 dinlenme alanının hepsinin temeli atıldığını belirterek, toplamda 150 bin metrekare hizmet binası kapalı alanı olduğunu, pistlerin ise altyapısının bitmiş olup, sulama kanallarının yönlendirmesi tamamlandığını vurguladı. Yenice Kargılı Köyü’nde yapılmakta olan Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın bölge ekonomisine turizm ve ihracat açısından büyük bir katkı sağlayacağını kaydeden Başkan Hasan Engin; “Sadece turizm açısından değil, ihracatımızın daha da artması ve güçlenmesi açısından da bu
havaalanı büyük bir önem arz ediyor. Özellikle kargo taşımacılığının güçlü bir şekilde başlatılmasını, Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın yapılmasından sonra hep birlikte gözlemleyeceğimiz. Türkiye’nin en önemli tarım havzası olan Çukurova havzasında üretilen ürünlerin ihracatının nasıl ve ne şekilde gerçekleşeceğini hep birlikte göreceğiz” dedi.
Engin, Çukurova başta olmak üzere tüm bölgeye hizmet vermek amacıyla konvansiyonel boyutlarda yapılmakta olan ve 30 milyon yolcu kapasitesine sahip bulunan Uluslararası Çukurova Havalimanı inşaatının 24 saat yapılan çalışmayla devam ettiği görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
OSB’LERE OTOYOL BAĞLANTISI VE OSB’LERDEKİ YATIRIMLARA İNCELEME
MESİAD Başkanı Hasan Engin, MESİAD yöneticileri ve basın mensupları ile birlikte Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde -OSB- devam etmekte olan OSB’lere Otoyol bağlantı yolu ve 2. ve 3. OSB’lere yapılan yatırımları ve devam eden projeleri de yerinde inceledi.
Gezide Organize Sanayi Bölgelerinde yapılan çalışma ve yeni projeler hakkında bilgiler verildi. Organize Sanayi Bölgeleri için iki farklı yol çalışması yapıldığı yerinde incelendi. Yapılan incelemede yolların Organize Sanayi Bölgeleri için çok büyük bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekilirken, projelerin yapım süreci hakkında da bilgi verildi. Yapılan OSB otoyol bağlantı yolunun toplam 10,5 km olduğu ve iki parça halinde gerçekleştiği, birinci bölümünün 2.5 km’sinin ihale edilerek yapımının sürdüğü belirtildi. Ancak kalan 8 km’lik kısmının kamulaştırma sorunu nedeniyle halen ihale edilemediği açıklandı. Projenin ilk etabının ihalesinin gerçekleştirilmesinin nedeninin ise; kamu arazisi olarak kamulaştırmanın kolay yapıldığı olması vurgulandı.
Başkan Engin; “Proje kapmasındaki yolların, devlet ödeneği artırarak 7-8 ay içerisinde tamamlanması gerekiyor. Ancak maalesef proje yapımı ağır gidiyor. Bu projenin tamamlanması halinde Mersin’den 1.5-2 saat sürmekte olan Organize Sanayi Bölgelerine ulaşım tamamen rahatlayacak.” şeklinde konuştu.
3. ORGANİZE SANAYİ PROJESİ BİTMEK ÜZERE
Hasan Engin, 3. Organize Sanayi Bölgesin’de yaptığı açıklamada ise; 3. OSB Projesi’nin parasal ve ihale açısından sorununun olmadığı, hatta altyapısal sorunun da çözüldüğünü dile getirdi. Ayrıca bu projenin bölgeye yapılan en önemli katkılarından biri olduğunu ifade etti. Elektirik ve doğalgaz hatlarının yapılıp, kısa süre içerisinde biteceğine dikkat çekti.
Raylı sistem de olursa limandan dahi bağlantı olabileceğini, hatta 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi ile bağlantısının da olacağını belirten Engin; “Bu alanda 10 bin istihdam yaratıp büyük çapta 25 fabrika açılması bekleniyor.” şeklinde konuştu.
ARZU ÖZER
YORUMLAR