MESİAD Yönetim Kurulu, Konya’ya bir gezi düzenleyerek sanayi kuruluşları, lale üretim tesisleri ve tarımsal arazilerde incelemelerde bulundu. MESİAD Başkanı Engin, “Dünyaya örnek teşkil edecek üretimleri yerinde inceleyerek, fikirler edindik. Sanayici ve üreticilerimiz için faydalı bir gezi oldu” dedi.
Sanayici ve üreticinin önünün açılması için 28 yıldır fikir üreten MESİAD, Konya’da bir dizi temaslarda bulunarak sanayici ve üretici için örnek teşkil eden tesisleri inceledi. Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları (MESİAD), Konya Asla Lale Üretim Tesisleri, Konya Şeker (Torku) ve Ultra Klima Seralarda incelemelerde bulundu.
Türkiye’de ilk defa lale üretimi başta olmak üzere entegre şekilde çiçek üretimine başlayan Asla Lale Üretim Tesislerinde incelemelerde bulunan MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, firma sahibi Ali Yetgin’den üretim hakkında bilgiler aldı.
İLK İNCELEME ASYA LALE ÜRETİM TESİSLERİNE YAPILDI
Yüzde 80 ihracata yönelik üretim yaptıklarını ifade eden Yetgin, “10 bin dönüm havadan (pivot) sulanan tarım arazisi üzerinde lale ve kanola başta olmak üzere tulip order, sümbül, nergis, çiğdem gibi birçok çiçek üretiyoruz. Ziraat mühendisleri kontrolü altında bilinçli ve modern bir tarım işletmesi ile ülkemize hizmet vermekteyiz. Hollanda’dan özel olarak getirdiğimiz dikim makinesi, söküm makinesi, söküm sonrası kurutma makinesi, numaralandırma makinesi, otomatik sayım ve paketleme makinesi ve yıllık 50 milyon/adet lale soğanı üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük soğanlı çiçekler üretim alanına sahibiz. Ürettiğimiz ürünler, Avrupa, Ortadoğu, Türkiye genelindeki Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olmak üzere, komşu ülke belediyeleri, süpermarketler, peyzaj firmaları tarafın rağbet görmektedir” dedi.
Ali Yetgin ve Asya Lale ailesini başarılarından dolayı kutlayan MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, başarıları ve ziyaretleri anısında kendilerine plaket takdim etti.
900 BİN ORTAKLI KONYA ŞEKER TESİSLERİ İNCELENDİ
Daha sonra Konya Şeker (Torku) Çumra Entegre Tesisleri’nde incelemelerde bulunan MESİAD Yönetim Kurulu’nu karşılayan Konya Şeker İdari İşler Direktörü Dede Ülker, fabrika hakkında bilgiler verdi. Ülker, “Pankobirlik ve bünyesindeki 16 pancar kooperatifinin hissedar olduğu Konya Şeker ortaklık yapısı itibariyle ülkemizdeki yaklaşık 900 bin pancar üreticisinin ortak girişimidir. 45 üretim tesisi kuran Konya Şeker, faaliyet gösterdiği sektör aralığını en hızlı geliştiren şirket oldu. Bu çerçevede son 14 yılda, üretim kalemini kristal şekerden tatlı şerbetine, ilaç şekerinden şekerleme ve çikolataya, atıştırmalıklardan et ve süt ürünlerine, dondurulmuş ürünlerden ayçiçeği yağına, organik gübreden hayvancılığa, biyoetanolden elektrik üretimine kadar uzanan geniş bir yelpazeye taşıdı. Konya Şeker, atıştırmalık ile et ve süt ürünlerini ise Torku çatı markası altında tüketici ile buluşturuyor” dedi.
“SANAYİCİ VE ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN FAYDALI BİR GEZİ OLDU”
Konya Şeker’in başarısının dünyaya örnek olduğunu belirten MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin ise, “Ülkemizde Konya Şeker gibi istihdam sağlayan ve doğal üretim yapan firmaların artmasını ümit ediyoruz. Son derece modern yöntemler ile üretim yapan, çiftçi ve tüketici çıkarlarını göz önünde bulunduran dünyaya örnek teşkil edecek üretimleri yerinde inceleyerek, fikirler edindik. Sanayici ve üreticilerimiz için faydalı bir gezi oldu” dedi.
Başarılarından dolayı ve ziyaret anısına Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ile Konya Şeker İdari İşler Direktörü Dede Ülker’e Başkan Engin tarafından birer plaket verildi.
Buradaki ziyaret Ultra Klima Seralarda yapılan incelemelerin ardından son buldu.
Yol güzergahından bulunan birçok tarım arazisi ve tarihi noktayı ziyaret eden Yönetim Kurulu, dünyanın nazar boncuğu olarak nitelendirilen Meke Gölü, krater göl olma özelliği taşıyan Acıgöl’ü gezerek fotoğraf çekti.
haber merkezi
YORUMLAR