Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Mersin’de üretim yapan çiftçilerin sorunlarını çözmek çalışmalar yapılmakta mıdır?”

Bu haberin fotoğrafı yok

Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin’deki çiftçilerin borçlarını ve TARSİM’LE ilgili yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı.  

Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.
“Mersin yaylalarında üretim yapan çiftçiler, yüksek girdi maliyetlerinden zarar etmekte, ürününü iç ve dış pazarlarda satamamaktadır. Tarım ne yazık ki şirketlerin isteklerine göre şekillendiği için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere verdiği destekler yetersiz kalmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2003-2018 yılları arasında toplamda 117,4 milyar TL tarımsal desteklemeler yapılmıştır. Çiftçiler için yapılan bu destekler yeterli olmamaktadır. Mersin yaylalarında zorlu koşullarda üretim yapan çiftçiler üretimin maliyeti, pazarlamanın zorluğu ve çiftçi borçlarının ağırlığı altında üretim yapamaz hale gelmiştir. 2019 yılında çiftçiler, 2018’e göre üretim girdi fiyatlarının iki kat yükseldiği koşullarda üretim yapmaktadır. Çiftçilerin önemli bir kısmı girdi maliyetlerinden dolayı borçla üretim yapmaktadır. Bakanlık tarafından yapılacak destekler önceden açıklanmadığı için çiftçiler yıllık üretim planlarını yapamamaktadır.  Bütün zorluklara ek olarak hava koşullarından dolayı ürün rekoltesindeki kayıp için çiftçiye destek olmak için kurulan TARSİM uygulaması doğru biçimde uygulanmamaktadır. Mersin’de bu sene domates ve şeftali üreticileri hava koşullarından dolayı üründe verim ve kalite düşüklüğü yaşamıştır. TARSİM üreticinin verim düşüklüğü talebini yerinde inceleyerek raporlarla tespit etmiş, fakat zaman aşımı öne sürülerek verim düşüklüğü oranında sigorta primi alacağında indirime gitmemiştir. Bu durum zaten zarar eden çiftçilere ayrı bir yük ve külfet getirmiştir. Çiftçiler, TARSİM uygulamasında değişikliğe gidilerek üretimde verim düşüklüğü oranında sigorta prim alacağının da düşürülmesi gerektiğini ifade etmektedir.” denilen önergede Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için şu sorular soruldu:

1) Tarım ve Orman Bakanlığında, Mersin’de üretim yapan çiftçilerin sorunlarını çözmek için yerel ve coğrafi özelliklerine göre çalışmalar yapılmakta mıdır?  Eğer var ise bu çalışmalar nelerdir?
2) 2019, ekonomik krizden dolayı önceki yıllara göre çiftçiler açısından daha zorlayıcı olmuştur. Tarım Bakanlığı’nın çiftçilerin üretim koşullarını kolaylaştıracak girişimleri olacak mıdır?
3) Ekonomik krizin etkisiyle çiftçiler borç batağında üretim yapmaya çalışmaktadır. Bakanlığın ekonomik kriz veya hava şartlarından dolayı çiftçilerin borçlarını ertelemek gibi çalışmaları var mıdır?
4) Borçlu olan çiftçi sayısına yönelik bakanlığın elinde veri var mıdır? 2019 yılında borçlarının ertelenmesi için kaç çiftçi başvuru yapmıştır? Buna göre kaç çiftçinin borcu ertelenmiştir?
5) Mersin’de üretim yapan çiftçi sayısı ve bunların içinde borçlu çiftçi sayısı ne kadardır?
6) Bakanlık tarafından çiftçilerin borçlanmasının ertelenmesinin, çiftçilerin üretim koşullarına nasıl bir etki ettiğine yönelik çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu çalışmalar nelerdir?
7) Mersin’de hava koşullarından dolayı mağdur olan çiftçilerin TARSİM’den destek alamamasın gerekçeleri nelerdir?
8) TARSİM uygulamasının çiftçilerin mağduriyetlerini çözmedeki başarı oranı nedir? TARSİM’in uygulamasından kaynaklanan aksaklıklar nelerdir?
9) Bakanlığın yeni dönem planlamasında TARSİM uygulanmasında mevcut aksaklıkları gidermek için çiftçilerin lehine değişiklik yapılacak mıdır?
 

Haber Merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Yoksul halk kesimleri itiraz etmedikçe
Sıradaki Haber ‘EKONOMİK PROGRAMLARIN EN BÜYÜK MAĞDURLARIYIZ!’