Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, geçimini çiftçilik ve üreticilik yaparak sağlayan vatandaşlara destek olmak amacıyla Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte yürütülen ‘Aşılı Asma Fidanı Üretimi Projesi’ devam ediyor.
Çamlıyayla’da verim ve kalite özellikleri yüksek, depolamaya dayanıklı sofralık 5 bin 200 adet Red Globe çeşidi üzüm dağıtımı yapılırken, Gülnar için de yöreye özgü, yüksek kar getirisine sahip ve kurutmalık olarak değerlendirilen 17 bin adet kurutmalık kişniş üzümü çeşidinin de dağıtımı gerçekleştirilecek.
Üreticiler doğru bildikleri yanlışlardan eğitimler sayesinde kurtuluyor
Aşılı asma fidanı dağıtımı öncesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personelleri tarafından üreticilere eğitim verildi.
Eğitimde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz, bağ tesisi ve yetiştirme teknikleri, bir bağın nasıl tesis edilmesi gerektiği, filoksera böceğinin bağcılığa olan zararı, bağ tesisinde yer, çeşit ve anaç seçimi, bağ yerinin hazırlanması, dikim planının oluşturulması, fidanların dikimi ve bakım işlemleri hakkında üreticileri bilgilendirildi. Ayrıca, Çamlıyayla ilçesinde yetiştirilen ve dünyada da yetiştiriciliği yapılan en önemli sofralık üzüm çeşitlerinden birisi olan Red Globe üzümünü zararlılara ve diğer olumsuzluklara karşı dayanıklı hale getirmek ve üretimde verim sağlayabilmek amacıyla neler yapılması gerektiği anlatıldı.
Ziraat Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz, Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yürütülen projeyle üreticiye doğrudan katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Bu hizmetlerle Çamlıyayla ekonomisi can bulacak
İlçede Red Globe üzüm çeşidinin dağıtımının yapıldığı programa katılan Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, “Bugün Sebil’de Red Globe asma fidanı dağıtımı için toplandık. Sebil’in geçmişine baktığınız zaman çok fazla üzüm satışı vardı. Filoksera hastalığından kaynaklı Sebil’de üzüm hasadı bitmiş durumdaydı. Ama Mersin Büyükşehir Belediyemizin bu destekleriyle şimdi tekrar Sebil eskiden olduğu gibi üzüm ve yaprak satışına devam edecek diye düşünüyoruz. İnşallah bunun faydasını 1-2 yıl sonra göreceğiz. Sebil tekrar canlanacak, Sebil’den göç eden insanlarımız tekrardan buraya gelecekler. Böylece Sebil’in ve Çamlıyayla’nın ekonomisi canlanacak” dedi.
Sebil Mahalle Muhtarı Emin Bozkurt da önceki yıllarda Çamlıyayla ilçesinde tonlarca üzüm hasadı yapılırken, günümüzde zararlı hastalık sonucunda üzüm veriminin azaldığına dikkat çekerek, “Sebil’de 1999 yıllarında 5 ton üzüm çıkıyordu. Şu anda filoreksa hastalığından dolayı üzüm miktarı 1 tona düştü ve daha da düşmeye devam ediyordu. Sağ olsun başkanımız bu konuda bizlere katkı yaptı. Bu hizmetlerin devamının gelmesini istiyorum. Böylece Sebil’in ekonomisi de artar. Bu asma fidanı üreticilerin rüyasına giriyordu. Vatandaşlar arayış içerisindeydi. Bunlar yarın dikilecek ve üzüm hasadına inşallah sizler de gelip göreceksiniz” diye konuştu.
İHA
YORUMLAR