Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ dolayısıyla Mersinli kadınlara rol model oluşturacak ve potansiyelleri hakkında farkındalık oluşturan başarılı isimlerin konuşmacı olarak katıldığı, ‘Azimli Kadınlar Güçlü Yarınlar’ paneli düzenlendi.
İki oturum halinde düzenlenen panelin açılışında konuşan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, dünyanın üçüncü bin yıla girerken, yepyeni bir devrimden geçtiğini ifade ederek, bunun sadece ekonomik ve endüstriyel bir devrim olmadığını, sonuçları itibariyle bir yaşam şekli, bir sosyal devrim olduğunu söyledi. “Bilgi çağından ve bilgiyi elde edenlerin yeni dünyanın gücü olacağından bahsediyoruz” diyen Aşut, “Artık erkek dominant bir iş dünyasının, kas gücüne dayanan bir ekonomik yaşamın sona erdiğinden bahsediyoruz. Yeni çağın öncülerinin bugüne kadar yok sayılan gençler ve kadınlar olacağının altını çizerek vurgulamak istiyorum” dedi.
“Gelecek kadınların olacaktır”
Kadınların eğitime daha açık olması, değişime açık, sezgilerinin ve yönetim becerilerinin güçlü olması, daha da önemlisi yeni devrimin dayanağı yaratıcılığın kadınlarda daha güçlü olması nedeniyle kadınların 21. yüzyılın öncüsü olacağını vurgulayan Aşut, “Bu bir temenni değil, bir realitedir. Erkek egemen bir ekonomide, bugün kadınlar, yalnızca finans ve eğitim sektöründe erkeklerle aynı seviyede yer alıyor. Diğer alanlar, erkeklerin baskın olduğu alanlar. İnanın 21. yüzyılın ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeleri sonunda, eğer kadınlarımız bu geleceğe hazırlanacak eğitimi iyi alırsa, gelecek kadınların olacaktır. Eğitimli kadın, yüksek bir medeniyet demektir. Olaya hangi açıdan bakarsanız bakın, dünya görüşünüz, siyasi görüşünüz ne olursa olsun milletimizin başka seçeneği zaten yoktur” ifadelerini kullandı.
MTSO olarak bu bilinçle hareket ettiklerini, kadının ekonomiye entegrasyonu adına kadınların girişimci olmaları, toplumun içinde öncü konumda olmaları adına projeler yaptıklarını anlatan Aşut, “Kadınlarını yok sayan bir toplum, ne ekonomide ne sosyal
yaşamda ne de bütüncül bir ülke kalkınmasında bir yere gelebilir. Gelin bu toplantıda kadınların, haklarını söke söke aldıkları, bu konuda sizlerin de daha çok çaba gösterdiği bir kadın profili yaratmaya söz verelim” diye konuştu.
İki oturumda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zuhal Yeniçeri Kökdemir yaptı. İlk oturumun konuşmacıları ressam Ayşe Işık, Türk Hava Yollarında kaptan pilotu Dilek Karabağlı, yardım hemşiresi Mülkiye Okyay oldu. İkinci oturumun konuşmacıları ise İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Baltalı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Funda Özer Baltalı ve Ejder Kimya Genel Müdürü Pervin Ejder’di.
Panelde kişisel marka, kurumsal stil ve imaj yönetimi danışmanı Rüzgar Mira Okan, “Ben Kadınım” konulu sonum gerçekleştirdi. Panel 5 yaşında geçirdiği kaza sonrasında kollarını kaybeden ressam Ayşe Işık’ın ayaklarıyla gerçekleştirdiği canlı resim performansı ile sona erdi.
iha
YORUMLAR