Mersin Marina AVM’ye yönelik eleştiriler ve tartışmalar devam ediyor. Son olarak Mersin Sanayicileri İş İnsanları Derneği Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler’in, “Marinaya kaçak demek, İnönü’nün askerlik yapmamıştır demekle eş değerdir.” demesine tepkiler gecikmedi. Mersinli iş insanları, MESİAD Başkanı Hasan Engin ve TMMOB Mersin Mimarlar Odası Başkanı Ünal Şahin Mersin Marina AVM ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Mersin Sanayicileri İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler’in Marina Yat Limanı’nın kaçak yapılaşmasına yönelik, “Mersin’e ne zaman olumlu bir yatırım olsa lobiciler harekete geçiyor. Marinaya kaçak demek, İnönü’nün askerlik yapmamıştır demekle eş değerdir. Marina Ulaştırma Bakanlığına bağlı. Bunun, her şeyini, tesislerin iznini ve ruhsatını Bakanlık veriyor. Bu kent yatırımcıya düşman, şimdi deniz kentinde Doğu Akdeniz bir Yat limanı yoktu. Biz yıllarca buraya yat limanı yapılmasını için hep girişimde bulunduk.” şekilde açıklama yapması olayı çarpıtmaya yönelik olduğu belirtildi.
Eleştirilerin odağı olan Mersin Marina AVM’ye yönelik gazetemize telefon açıp tepkilerini, üzüntülerini dile getiren duyarlı Mersinli iş insanları yanında, açıklama yapan Mersin Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Hasan Engin ve TMMOB Mersin Mimarlar Odası Başkanı Ünal Şahin de tepkilerini dile getirdi.
“Ulaştırma Bakanlığı’na bağlılar diye kenti karşısında alıp, kent dinamikleri ile oynamalarına gerek yok!”
MESİAD Başkanı Hasan Engin Mersin Marina’nın kent gündeminde olmaması gerektiğini ve 2 milyon 200 bin nüfuslu kentten kendini soyutlayan, kendi serbest bölgesini oluşturan Mersin Marina AVM’nin kent ile daha barışık ve kent yaşamına daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi. Kafeterya ve yemek sektörü ağırlıklı açılan Marina’nın zamanla spordan, oyun alanlarına kadar birçok kolu bünyesine alarak ticaret merkezine dönüştüğünü belirten Engin, “Mersin esnafının gelirlerinin azalmasına neden olan bu AVM’ye karşın, yerel yönetimler esnafa sahip çıkmalıdır. Bahse konu alanda yatlar sadece park etmektedir. Batı Akdeniz ve Ege’deki gibi yüzlerce turist getirip Mersin ticaretine döviz girdisi sağlamalıdır. Kent dinamikleri ile barışık bir halde kentin değerlerine katkı sunmalarını istiyoruz.” dedi.
“Güvenlik noktaları içeriye alınmalıdır”
Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Mersin Marina kavşağındaki trafik sorunun da günden güne büyüdüğüne dikkat çeken Engin, “Çözüm için yeteri kadar bütçesi olan Mersin Marina yönetimi bu sorunun çözülmesi için, kente hizmet anlayışı içerisinde adım atarak, ilgili belediyeler ile bu soruna ortak çözüm bulmalıdır. Kavşaktaki yoğunluğu azaltıp ulaşımı rahatlatacak tüp geçit veya üst geçit projeleri yapılmalıdır. Ayrıca güvenlik noktalarının içeri alınması sayesinde; kentin seyir zevki en güzel yolu olan Adnan Menderes Bulvarı üzerinde araç yığılması azalacaktır. Sahil bandında bulunan parkın içerisindeki yaya ve bisiklet yolları Marina yolu nedeni ile kesintiye uğramaktadır.” diye konuştu.
“Nereden bakılırsa bakılsın Mersin Marina AVM kaçak bir yapıdır.”
Mustafa Güler’in, “Marinaya kaçak demek, İnönü’nün askerlik yapmamıştır demekle eş değerdir.” şeklindeki sözlerine yönelik konuşan TMMOB Mersin Mimarlar Odası Başkanı Ünal Şahin, “İnönü’nün askerlik yapmaması kadar enteresan bir olay ile ilgili Marina kıyaslaması bence eş değer değildir. İnönü’nün askerlik yapmadı söylemi apaçık bir yalan ve bunu bilerek isteyerek söyleyen insanlar var. İnönü askerlik yapmıştır ve cephelerde mücadele etmiş ayrıca o toplum ve mücadelede yer alan kişilerin yalanlaması ciddiyetsiz bir davranıştır. Fakat burada Marina’nın yapılaşma kriterleri var. Yüzde 5 oranında bir yapılaşma mevcut ve bu yapılaşmayı yüzde 10’a çekerek öngörülen bir yapılaşma var. Ona uymadan oluşturulan yine bir büyüme mevcut. Onun da ötesinde oradaki kara parçası dikkate alınmadan şuanda yüzde 15’ine denk gelecek bir yapılaşma var. Marina’da yaklaşık 120 bin metre kare bir kara parçası var ve bu parçanın yüzde 10’unu kabul etseniz bile 12 bin metre kare inşaat varken o dönemde yapılan inşaat alanı 14 bin metre kareydi. Bu kurallara uyulmadı işte bu yüzden kaçak bir yapılaşma vardır. Marina’nın bulunduğu alan büyütülmedi ve halen 120 bin metre kare kaldı ve bu sefer yapı alanı 21 bin metre kareye çıkartılarak kaçak üstüne kaçak yapıldı. Nereden bakılırsa bakılsın Mersin Marina AVM kaçak bir yapıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin imar ile ilgili mevzuatlarının hiçbirine uymayan sadece keyfi bir takım yöntemlerle yapılan bir yapıdır.” dedi.
“Yenişehir Belediyesi ruhsat vermekten vazgeçti!”
Marina’ya yönelik projelerin Yenişehir Belediye’sine getirildiğini ve bu projelerin incelenerek belirli bir yere kadar ilerleme sağlandığını belirten Şahin, “Yenişehir’e gelen projelerde ruhsat aşamasında belirli düzeye kadar getirildi, fakat ilerleyen zamanlarda yönetmelik ve kriterlere yat limanı süreçlerine uyulmadığı için bu alanda Yenişehir Belediyesi ruhsat vermekten vazgeçti. Şuanda sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ruhsatsız kimsenin ne olduğunu bilmediği yapı ruhsatı vardır yada yoktur onu da bilmiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurduğumuz dilekçelerde ruhsatla ve yapılaşma izinleriyle ilgili evrak istediğimizde hiçbir şey tarafımıza verilmedi.” diye konuştu.
“Trafik sorunu git gide artacaktır!”
Mersin Marina AVM’nin yol açtığı trafik sıkıntılarına da değinen Şahin, “Marina’da yer bulma sorunu ve oturma sorunu var. İnsanların çekim merkezi olan ve örümcek ağı gibi çeken yapı stoku cazibe merkezi olması insanları oraya çekiyor. Daha önce oralarda herkesin park ettiği bir bölge vardı hatta para almaya kalkıştılar ve orası doldu. Daha sonrasında birçok yerde park alanı belirlediler fakat oralarda doldu. Dolayısıyla oradaki çekim gücü gittikçe artacak ve insanlar orada daha çok yoğunlaşacak ve trafik sorunu git gide artacaktır. Adnan Menderes gibi tüm halkın olan bir alana herkes park edecek ve orası sadece otopark ve erişim alanı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Adnan Menderes’in de işgali bıçağın kemiğe dayanmasıdır..!”
Marina’nın vatandaşların vergileriyle yapılan bir yat limanı olduğunu vurgulayan Şahin, “Burayı bir şekilde kiraya verdiniz fakat yine bize ait olan yolun Adnan Menderes’in de işgali bıçağın kemiğe dayanmasıdır. Bunları kabul etmiyoruz. Kaçak yapılaşmanın çekim merkezi olması bir takım insanları ihya etmek ve Adnan Menderes bulvarını da sahiplenmek ve trafik sorununa çevrilmesine karşı çıkıyoruz.” diye konuştu.
Marina girişinde bulunan güvenlik noktalarının da trafiği etkilediğini belirten Şahin, “Bu noktaların içeriye alınması noktasında bile hayasızca davranıyorlar. En azından bu noktalar içeriye alınarak araç kontrolünün gerçekleşmesi o cadde üzerinde trafiğin rahatlamasına neden olacaktır. Güvenlik noktaları en azından 300 metre içeriye alınmalıdır. Bugün için trafiği rahatlatacak olan bu yöntemin Valilik, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürlüğü ve kent yöneticilerinin kaçak olan kısım ile ilgili konuşmamaları da dikkat çekici. Şu anda Mersin Marina’da 8 bin metre kare civarında kaçak yapılaşma var..!” şekilde konuştu.
SEYFETTİN AKARCA
YORUMLAR