HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Trakya’da ayçiçeklerinde görülen Mildiyo (köse) hastalığını meclis gündemine taşıdı.
Dr. Rıdvan Turan, “Ayçiçeklerinde rastlanan Mildiyo hastalığı, son yıllarda bölgedeki çiftçilerin en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. Sadece bu yıl 200 bin dekar alanda ekimi yapılan ayçiçeğinin yaklaşık 60 bin dekarında köse hastalığı görülmüştür. Tarımdaki üretim maliyetlerinin bu yıl yüzde 31 artması da eklendiğinde, çiftçiler daha çok mağdur olmaktadır.” diyerek konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ ‘nin cevaplaması için soru önergesi verdi.
“Türkiye’nin %30’luk yemeklik ayçiçek ihtiyacını karşılayan Trakya’da görülen ve halk dilinde köse hastalığı olarak bilinen Mildiyo hastalığı bölgedeki çiftçiyi mağdur edecek boyutlara ulaşmıştır. Köse hastalığı, ayçiçeği yapraklarının ön kısmında sararmanın olduğu ve arka kısmında ise beyazlaşmanın olduğu bir mantar türüdür. Ayçiçeklerinde görülen köse hastalığı, sadece bu yıla özgü ayçiçek ekimi yapan çiftçileri müşkül bırakan bir durum olmayıp son birkaç yılda sıklıkla görülmeye başlayan bir hastalık olarak göze çarpmaktadır. Bu yıl Trakya’da yaklaşık 200 bin dekar alanda ekimi yapılan ayçiçeğinin yaklaşık 60 bin dekarında köse hastalığı görülmüştür. Ayçiçek bitkisinde görülen köse hastalığı, iklim şartları ve ekilen tohum türünün etkisinden kaynaklanmaktadır. Ancak bölgede aynı iklim şartları yaşanmasına rağmen farklı tohum çeşitlerinin ekildiği tarlalarda ise ayçiçeklerindeki verim farklılığı gözle görülür biçimdedir. Dolayısıyla çiftçilerin kullandığı tohum çeşitlerine göre verimlilik değişken olup mağduriyetlere sebep olan tohumların tespit edilip, kullanılmaması gerekmektedir. Aksi halde özellikle girdilerden önemli oranda mağdur olan çiftçiler ayrıca tohum tekellerine karşı savunmasız kalarak üretim yapamayacak duruma geleceklerdir” denilen önergede, şu sorular soruldu.
1) Trakya bölgesinde ekimi yapılan ayçiçeğinde görülen köse hastalığı hangi marka tohum çeşidi kullanımından kaynaklanmaktadır? Bu tohum çeşidinin menşei neresidir?
2) Ayçiçeği ekiminde görülen köse hastalığı, Trakya bölgesi dışında başka hangi bölgelerde görülmektedir?
3) Bakanlığınız tarafından çiftçiyi mağdur eden tohum çeşitlerine ilişkin herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır?
4) Tarım alanında kullanılan ve pek çok bitki hastalığına neden olan tohumların çiftçiler arasında yaygınlaşmasına izin verilmesinin gerekçeleri nelerdir?
5) Bakanlığınız, tarımda kullanılan tohumların olası zararları için çiftçilere yönelik bilgilendirme yapmakta mıdır?
6) Bakanlığınız tarafından ayçiçeği bitkisinde görülen köse hastalığı gibi tohumlardan kaynaklanan başka bitki türlerinde görülen hastalıklar tespit edilmiş midir? Eğer tespit edilmiş ise bu hastalıklar hangi tohum kullanımından kaynaklanmaktadır?
7) Bakanlığınız tarafından tohum tekellerine karşı savunmasız olan ve tohumdan kaynaklanan hastalıklardan dolayı mağdur olan çiftçiler için herhangi bir çalışma var mıdır? Eğer varsa bu çalışmalar nelerdir?
haber merkezi
YORUMLAR