KESK Mersin Şubeler Platformu tarafından düzenlenen ‘İhraçlar Adalet Arıyor’ konulu panelde, OHAL KHK’ları ile kamuda yaşanan hukuksuz ihraçlar dile getirildi ve haklarında herhangi bir mahkûmiyet kararı olmayanların bir an önce işe iadeleri istendi.
Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz sunumunda, kamuda yapılan ihraçların hukuki değil, siyasi olduğunu vurgulayarak, “İhraç edilenlere, idare hukukunun temel ilkelerinden olan savunma hakkı bile tanınmayarak açık bir şekilde yargısız infaz yapılmıştır” dedi.
“OHAL KOMİSYONU, HUKUKİ BİR KRİTERE SAHİP DEĞİLDİR”
Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu’nun moderatörlüğünde, Yenişehir Belediyesi Nikâh Salonu’nda düzenlenen panele, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve Prof. Dr. Haluk Asuman Savaş konuşmacı olarak katıldı.
Panelde sunum yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, 2016-2018 yılları arasında yaşanan OHAL döneminde, kamuda yaşanan hukuksuz ihraçlara karşı mücadelenin ve adalet arayışının hala sürdüğünü ifade ederek, “15 Temmuz’dan sonra seri halinde çıkarılan KHK’larla, kamu görevlilerinin kurumlarınca yapılan değerlendirmeler sonucunda, kamu görevinden çıkartılacağı öngörüldü ve bu şekilde kamu görevine son verilenlerin bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyeceği söylendi. Aslında hukuken böyle bir şey mümkün değildir. Kamuda yapılan ihraçlar hukuki değil, siyasidir. 2 yıl boyunca yayınlanan 13 ayrı ihraç KHK’sı ile 135 binin üzerinde kamu çalışanı ihraç edildi. Bunlardan yaklaşık 5 bini, KHK’larla ya da komisyon kararıyla işlerine geri döndü. Hala yaklaşık 130 bin kişi ihraç durumunda. OHAL İnceleme Komisyonu ise bağımsız bir yargı kurumu değil, yine KHK ile kurulmuş idari bir yapıdır. Siyasi nitelikte kurulan OHAL Komisyonu, hukuki bir kritere sahip değildir. Anayasa’yı ihlal eden, kişi hak ve özgürlüklerini yok sayan bir komisyondur” diye konuştu.
672 ve 675 sayılı KHK’lar ile kamuda yaşanan ihraçların niteliğine, ihraç edilenlerin hangi gerekçe ile görevden alındığına ilişkin somut deliller ortaya konulmadığını, ihraç edilenlere idare hukukunun temel ilkelerinden olan savunma hakkının bile tanınmayarak, açık bir şekilde yargısız infaz yapıldığını belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Hakkında değerlendirme yapılan kamu görevlisinin savunması alınmıyor. Bir idari soruşturmada savunma alınmadan idari yaptırım uygulayamazsınız, bir uyarı cezası bile veremezsiniz. Sorgusuz sualsiz en ağır yaptırım uygulanıyor, kamu görevinden bir kez daha kamu hizmetinde çalıştırılmamak üzere çıkartılıyor. Bu şekilde, kamu görevlilerinin bir daha kamu hizmetinde istihdam edilmemek üzere kamu hizmetinden çıkartılmasının adı idari azildir. Türkiye’de idari azil 1926’da kaldırılmıştır. Bu durum 1926 döneminin öncesine giden uygulamalardır.
“HUKUKSAL VE ÖRGÜTSEL MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Savunmanın bağımsız temsilcisi olan biz avukatlar, dün olduğu gibi bugün de ülkemizi, toplumumuzu, meslektaşlarımızı, mesleğimizi, kısacası haksızlığa uğrayan kim varsa hakkını savunmaya, aramaya devam edeceğiz. Karanlığa karşı aydınlığı; baskıcı, otoriter yönetim anlayışına karşı, özgürlükleri ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. Siyasi iktidarın bugüne kadar hayata geçirdiği tüm hukuk dışı uygulamalarda olduğu gibi, hangi siyasi görüşten olursa olsun, haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen herkes için hukuksal ve örgütsel mücadelemizi kesintisiz sürdüreceğimiz bilinmelidir” şeklinde konuştu.
SEVİM ESRA GÜNGÖR
YORUMLAR