CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer yerel basın kuruluşlarını ayakta tutan resmi ilanlara ilişkin Basın İlan Kurumu tarafından getirilen “iki bin TL ve üzeri borcu olanların vergi borcu olmaması” şartının ertelenmesini ve gazetelerin borçlarının yapılandırma kapsamına alınmasını istedi.
Döviz kurundaki artış ve yaşanan kağıt krizi ile Anadolu basının zaten zor koşullar altında yayın hayatını sürdürmeye çalıştığına dikkat çeken Çakırözer, “Yerel basın yüksek vergi oranları ve kağıt krizi nedeniyle zaten borç içinde. 2019 Ocak ayında yürürlüğe girecek bu uygulama ile eğer önlem alınmazsa Anadolu’da birçok gazeteci işsiz kalacak ve gazeteler kepenk kapatmak zorunda kalacaktır. Gazeteler üzerinde mali yükler hafifletilmeli, gazetelerin ayakta kalabilmesi için 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek olan “vergi borcu yoktur” şartının en az 31 Aralık 2019 tarihine kadar ertelenmeli ve gazetelerin borçları yapılandırma kapsamına alınmalıdır” çağrısında bulundu.
‘VERGİ BORCU YOKTUR’ KOŞULU BİR YIL DAHA ERTELENMELİ
Yerel basın kuruluşlarını ayakta tutan resmi ilanlara ilişkin Basın İlan Kurumu tarafından getirilen “iki bin TL ve üzeri borcu olanların vergi borcu olmaması” koşulu Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak. Geçtiğimiz yıl uygulaması bir yıl ertelenen düzenlemenin yürürlüğe girecek olmasından dolayı gazete ve gazete çalışanları endişeliyken, CHP’li Çakırözer Basın İlan Kurumu’nun gazetelere ilan ödemeleri için getirdiği “vergi borcu yoktur” şartının ertelenmesini istedi.
Basın İlan Kurumu tarafından resmi ilan tarifesinde değişikliğe gidildiğini hatırlatan Çakırözer, “Şimdi de gazetelerin vergi borcu yoksa ilan vereceğim diyor. Anadolu’da birçok gazete zaten borç içinde. Dövize dayalı kağıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerinde yaşanan olağanüstü artışlar nedeniyle maliyet baskısı altında ezilen gazeteler, birikmiş SGK borçları ve vergi borçları nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar içerisinde. Kağıt krizi gazetelerin maliyetini 6 kat arttırdı. Gazeteleri borçlarının altından kalkılamaz bir hale getirdi. Bugün büyüklüğüne göre değişen gazetelerin borçları 100 bin ile 500 bin TL gibi yüksek oranlara ulaşmıştır. 2018 yılının başında yürürlüğe girmesi beklenen uygulamanın 2019 yılı Ocak ayına ertelenmesi gazetelerde bir nebze olsun bir rahatlama yaratmıştı. Ancak Ocak ayına sayılı günler kala kararın yürürlüğe girecek olması özellikle yerel basını kaygılandırmakta” dedi.
ÖNLEM ALINMAZSA İŞSİZLİK ARTACAK, GAZETELER KEPENK KAPATACAK
Türkiye’de iki bin olan yerel gazete sayısının neredeyse yarı yarıya azaldığına dikkat çeken Çakırözer, “Resmi ve özel ilanlardan yeterince yararlanamayan yerel gazeteler, eğer birikmiş SGK prim borçları ve vergi borçlarını ödeyemezlerse Ocak ayından itibaren ilan gelirlerine el konulacak. Zaten sayfa sayısını düşürme, renksiz baskı, fiyatlarına zam, haftada ya da 15 günde bir çıkma seçeneklerini gündeme alan gazeteler, eğer ivedilikle önlem alınmazsa ya kepenk kapatacaklar ya da işçi çıkartmak zorunda kalacak. Bu durum yüksek miktarda borcu olan gazetelerin yüzde 80’ini etkileyecek. Zaten işsizliğin yüksek olduğu gazetecilik sektöründe işsizlik daha da artacak, Anadolu’nun birçok kentinde çeşitliliğinin, çok sesliğinin yok olmasına ve farklı seslerin kısılmasına neden olacak” ifadelerini kullandı.
BAKANLIĞINA ÇAĞRI: BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILMALI
Hazine ve Maliye Bakanına çağrıda bulunan Çakırözer, “ Basının yaşatılması kamu çıkarıdır. Geçtiğimiz yıl yapılan süre uzatımı yerel basını bir nebze de olsa rahatlatmış, gazetelere nefes aldırmıştır. Bu çerçevede bu yıl da gazeteler üzerinde mali yükler hafifletilmeli, gazetelerin ayakta kalabilmesi için 31 Aralık 2018 tarihinde sona erecek olan “vergi borcu yoktur” şartının en az 31 Aralık 2019 tarihine kadar ertelenmesi acil ve hayatidir. Bununla birlikte gazetelerin borçları yapılandırma kapsamına alınmalı.” dedi.
Bültendir
YORUMLAR