CHP Milletvekili Başarır, “Kamuoyu tepkisinden kurtulmak adına işsizlik sigortası fonunun bakanlığınıza devredilmesi için Kurban Bayramı tatili fırsat mı bilinmiştir?” sorusun sordu.
CHP’li Başarır yazılı soru önergesinde, verilen Kurban Bayramı tatili boşluğunda çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ‘Fon gelirleri işsizler haricinde hiçbir maksat için kullanılamaz’ hükmüne rağmen İşsizlik Sigortası Fonu ‘Tek Hazine Hesabı’ adı altında Hazine Maliye Bakanlığı’nın idaresine verildiği;
İşçi, işveren ve devlet katkılarıyla oluşturulan işsizlik fonunun aktarıldığı hesap da Sayıştay denetiminden muaf tutulduğu;
2008 yılında İşsizlik Sigortası Yasası’na bir geçici madde eklenmesiyle söz konusu fondan adeta Hükümet’in kime ne verdiğinin takibi dahi yapılamadı. Bilinen 11 milyar 500 milyon lirası bütçe üzerinden borç olarak GAP’a aktarıldığı ve fondan Soma’daki 301 madenci kıyımından sorumlu şirkete de 80 milyon 300 bin lira aktarıldığı bilgilerine yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:
İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken para için “Fon gelirleri işsizler haricinde hiçbir maksat için kullanılamaz” hükmü varken söz konusu fonun Hazine ve Maliye Bakanlığı uhdesine verilmesinin gerekçeleri nelerdir?
İşsizlik Sigortası Fonu’nun aktarıldığı hesabın Sayıştay denetiminden muaf tutulmasındaki amaç nedir? Söz konusu uygulamayla fonda biriken işçilerimizin parasının hesabını kim verecektir?
Kamuoyu tepkisinden kurtulmak adına işsizlik sigortası fonunun bakanlığınıza devredilmesi için Kurban Bayramı tatili fırsat mı bilinmiştir?
Soma’daki ölen madencilerimizden sorumlu şirkete fondan borç verilen 80 milyon 300 bin TL geri alınmış mıdır? Alınmamışsa gerekçeleri nelerdir?
28.08.2018 tarihi itibarı ile işsizlik sigortası fonunda biriken kaç TL vardır?
2002 yılından bu zamana kadar işsizlik sigortası altında fondan kaç TL ödenmiştir?
2002 yılından bu zamana kadar teşvik, işbaşı eğitim, aktif işgücü, vb. programlar gibi doğrudan işverenlere ödenen tutar kaç TL’dir?
SEVİM ESRA GÜNGÖR
YORUMLAR