CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, milyonlarca lira para harcanan ancak yıllardır yılan hikayesine dönen Çukurova Havalimanı’nı Meclis gündemine getirerek: “Bu proje bitmeyecekse, Şakirpaşa havalimanının kapasitesinin artırılması, yeni pistlerin açılması veya var olanların uzatılması gündeminizde mi?” diye sordu.
DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak: “Biraz şansızlık yaşadığımız bir havalimanı Çukurova Havalimanı. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz yürütmek için ancak fiyat artışları, döviz bazındaki yükselmeler nedeniyle müteahhidi çok fazla zorlasak da netice alamıyoruz. Alt yapıda tıkandık. Üst yapıda Mayıs ayından beri hala herhangi bir ivme kazanamadık. Büyük bir ihtimalle bu proje feshe gidecektir” diye konuştu.
CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, yıllardır bitirilemeyen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nı Meclis gündemine getirerek, bu havalimanının bitirilmesinin daha uzun yıllar alacağının görüldüğünü belirtip, Şakirpaşa Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasını talep etti.
VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR
CHP’li Sümer, Çukurova Bölgesel Havalimanı’yla ilgili olarak yaklaşık yedi yıl önce büyük umutlarla temelin atıldığını, kamulaştırmaların yapıldığını hatırlatarak, geçen süre içinde, milyonlarca lira para harcanmasına rağmen projenin ilerlemediğini ve yılan hikayesine döndüğünü vurguladı.
Sümer, yapılan kamulaştırmalara ilişkin bölge halkının da mağdur olduğunu söyledi.
Sümer, bölgedeki vatandaşlara dönüm başına yaklaşık 20 bin TL civarında bir para ödendiğini, daha sonra DHMİ tarafından bilirkişi raporlarına itiraz edildiğini belirterek, kamulaştırma ile mağdur edilen vatandaşlarla ilgili olarak detaylı bilgi verilmesini talep etti.
ÜZEN TEKLİF!
“ADANA HAVAALANI’NA YENİ PİST EKLENSİN”
Havalimanının ne zaman biteceğinin belli olmadığını vurgulayan Sümer, “Hal böyleyken Adana Havalimanının kapasitesinin arttırılması, yeni pist eklenmesi ve çehresinin değiştirilmesi gündemde midir?” diye sordu.
PROJE FESHEDİLEBİLİR..!
DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ise Çukurova Havalimanı ile ilgili itiraf gibi açıklamalarda bulunarak Havalimanını biraz şanssızlık yaşadığımız bir havalimanı ifadesiyle tanımlayıp Ocak, 2011 yılında yap-işlet-devret modeliyle bu havalimanının ihale edildiğini anımsattı.
Funda Ocak, konuşmasında:
“İhaleye tek bir firma katıldı ve ihaleyi alan firma bizim başa baş noktamızın çok altında bir işletme süresiyle ihaleyi kazandı; dokuz yıl, dokuz ay, on günlük bir süreyle. İşi aldıktan sonra maalesef verilen garantilere rağmen yatırım maliyetini çıkaramadı. Yatırım maliyeti 357 milyon euroydu. Kredi bulamadı, kredi bulamayınca kendi öz kaynaklarıyla projeyi üçüncü yılına kadar ancak yüzde 12 seviyesine getirebildi. Projenin de toplam yatırım süresi üç yıldı. Baktık, gördük tıkandı. Ortak arayışı da herhangi bir çözüm yaratmadı. Bunun üzerine 31 Ağustos 2015 tarihinde sözleşmesini feshettik. Sözleşme feshedildikten sonra bu defa öz kaynaklarımızla bu işi yapmak istedik ve Yüksek Planlama Kurulu kararıyla yatırım programımıza dâhil edildi. Yatırım programımıza dâhil edildikten sonra 357 milyon euroluk yatırım maliyetinde revizyona gittik, küçülttük. Altyapı, üstyapı olarak iki ayrı ihaleye çıktık. Altyapı ihalesinin toplam tutarı 285 milyon TL’dir ve şu an itibarıyla çalışmalar yürümekte ancak çok yavaş yürümektedir. Altyapının bitim tarihi Mart 2019’dur ve fiziki gerçekleşmesi şu an itibarıyla yüzde 40’tır. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz yürütmek için ancak fiyat artışları, döviz bazındaki yükselmeler nedeniyle müteahhidi çok fazla zorlasak da netice alamıyoruz. Altyapıda yüzde 40’da tıkandık. Üstyapı da 899 milyon TL’ye ihale edildi. Yer teslimi yapıldı. Mayıs ayından beri hâlâ herhangi bir ivme kazanamadık. Büyük bir ihtimalle bu proje feshe gidecektir. Çalışmalarımız ve takibimizi devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
NURDANE KARAKUŞ
YORUMLAR