Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi öncülüğünde sokakta çalışan çocuklarının çalışılmaması  ve artık çocuk işçiliğinin son bulması adına Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde stant açıldı.

Stant başında Çocuk Hakları Komitesi Koordinatörü Mustafa Sarı, öğretmenler ve öğrenciler görev yaptı.

Açılan standa “Sokakta çalışan çocuklardan alışveriş yaparak onlara iyilik yaptığınızı zannetmeyin!”, “Çocuk Çalıştırma Suça Ortak Olma!”, “ Çocuklar hepimizin onları koruyalım” şeklinde pankart yazıları yer aldı.

 

Stant esnasında halkın daha duyarlı olması ve bilinçlendirilmesi konusunda broşürler dağıtıldı.

Broşürlerde ise şu ifadelere yer verildi: “Sokakta çocuğa yardım etmek isteniliyorsa sokakta çalışan çocuklar ile ilgili kamu özel kişi ve kuruluşlarla iş birliği yapılsın. Mesleki bilgi ve deneyimlerden yararlan. Çocukların eğitimlerini tamamlamalarına yardımcı olmalarını sokakta çalışan çocukların barınma beslenme sağlık ve giyim ihtiyaçlarının giderilmesi için katkıda bulunsun ve sokakta çalışan çocuklar için herkesin yapacağı bir şey vardır.”

 

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce her ilde İl Çocuk Hakları Komiteleri oluşturulduğunu komiteler 2000 yılından itibaren çalışmalar sürdürüldüğü belirtildi. Kurulan komiteler ülke çapında çocuk katılımını sağlamak adına kurulan bir örgütlenme olduğu kaydedildi.

 

“ALO 183 HATTINDAN BİZE ULAŞMALARINI İSTİYORUZ”

 

Çocuk işçiliğine son vermek için stant açtığını ve başında beklediğini dile getiren Mustafa Sarı: “Başbakanlıkça 2018 çocuklarla ilgili mücadele yılı olarak kabul edildi. Bu çerçevede mücadeleler ile ilgili kapsamında burada stant açtık. Bilindiği gibi biz Mersin çocuk için mücadele ediyoruz. Bu kapsamda yüzlerce çocuğumuzu sokaktan alıp okutmaya çalıştık, meslek sahibi yaptık. Bu çerçevede başbakanlık genelgesi doğrultusunda biraz daha planlı programlı yapmaya karar verdik. Bunu ilk olarak burada stat açtık. Standa amacımız halkın duyarlılığı yaratmak, vatandaş dikkatini çocuk içinde çekmek ve çocuklardan alışveriş yapmamaları konusunda bilinçlendirmek. Eğer yoksulluk içinde cam silen çocuklar varsa bunları alo 183 hattından bize ulaşmalarını istiyoruz. Bu konuda ekonomik yardıma ihtiyacı olanlara yardım sağlanıyor. Dolayısıyla yaptığımız araştırmalara göre birçok kişinin de yoksulluktan değil yaptığı alışkanlıklardan ya da istismara maruz kalındığından yapılıyor. Yani hepimiz çocuklardan alışveriş yapmadığımız sürece çocuk işçiliği soğukta çalışan çocuk sorunu artık giderek son bulacaktır. Mersin’de bu bilinç oluşmuş durumdadır. Bunun devamını sağlamak adına böyle farkındalık yaratmak için çalışmalarımız devam edecektir.” şeklinde konuştu.