Mersinlilerin ‘tarihimiz’ dediği alan için Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, tarihi kent merkezinin yaşatılması ve korunması konusunda hassas olduklarını söylemişti. Gültak daha önceki açıklamalarında, “Çankaya İlkokulu’nda okuyan bir öğrenci, bir Mersinli olarak söylüyorum, bu güzel okulumuzdan ne doktorlar, avukatlar, eczacılar çıktı. Devletini, milletini seven ne insanlar bu okulumuzdan mezun oldu. Bu binayı restore edelim ve vatandaşlarımızın hizmetine sunalım. Bu sayede hem tarihimize sahip çıkalım, hem de Mersin’in önemli bir değerini koruyup geleceğe taşıyalım istiyorum.” demişti.
“Çankaya İlkokulu’nun bulunduğu alan ticari olmamalı”
Çankaya İlkokulu’nun Akdeniz Belediye Komisyonu tarafından ticari alan olarak oy çokluğu ile meclise taşındı. Mersin’in tarihi olarak adlandırılan Çankaya İlkokulu için ise kamuoyunda tepkiler yükseldi.
Vatandaşlar, “Mersinli uyuma yağmalanan sadece kültürel tarihin değil, hafızanı silecekler, giden gitti, kalanı kurtaralım. Eski alanlara yapılara dokunmayın. Geçmişe hiç mi saygınız yok? Çankaya İlkokulu’nun bulunduğu alan ticari olmamalı.” dediler.
95 yıl önce 1924 yılında yaptırıldı
Mersin kent merkezinde 95 yıl önce 1924 yılında yaptırılan, 3 Mayıs 1945’te ‘Kurtuluş Mektebi’ olarak eğitime açılan sonraki yıllarda ise Anadolu Lisesi ve ilkokul olarak faaliyet gösteren bina son olarak Çankaya İlköğretim Okulu olarak hizmet verdi. 1999 yılında 14 öğrenci ile Çankaya İş Okulu’na dönüşen bina, 2012/2013 öğretim yılında ise Çankaya Özel Eğitim Merkezi oldu. Zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin üretken ve mutlu bireyler olarak toplum hayatına uyumunu sağlamak için eğitim veren okul Yaklaşık 5 yıl boyunca zihinsel engelli öğrencilere hizmet verdi.
SEYFETTİN AKARCA
YORUMLAR