Mersin’de bir yılını yeni tamamlamış bir metanol faciasından sonra bu kez de İzmir, Kırıkkale ve yine Mersin’de olmak üzere üç şehirde, sekiz kişinin ölümü, 50 civarında kişinin de koma düzeyinde hastalanması ile sonuçlanan bir metanol faciası daha yaşandı. Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu bu facia sonrası açıklama gerçekleştirdi.
Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, “Öncelikle şunu ifade etmemiz gerekir ki bu sorun salt bir sağlık sorunu değildir. Aynı zamanda sosyal, siyasal, eğitsel ve ekonomik bir sorunla karşı karşıyayız. Her ne kadar ülkemizde artık bilimsel araştırmalara gereken önem verilmiyor ise de bu konuda yapılan araştırmalar göstermiştir ki, alkollü içecekler ve tütün ürünleri üzerinde uygulanan vergi artışları ve kullanım yasakları ürünlerin tüketimini azaltmamaktadır. Aksine vergi artışlarının az da olsa ürünlerin tüketimi üzerinde pozitif bir etki yaratmakta olduğu saptanmıştır. Etil alkol satışlarındaki yasakların da kişileri daha kolay bulunan ve zehirli olan metil alkole yönelttiği aşikardır. Yapılan araştırmalarda alkollü içecek ve tütün ürünleri kullanan bireylerin çoğunluğunun, ürünler üzerinde gerçekleştirilen vergi artışlarının ürünlerin tüketimine yönelik tercihlerini değiştiremeyeceğini aynı oranda ürün tüketmeye devam edeceklerini hatta vergi oranlarında olası bir indirime gidilse dahi tüketim tercihini ve miktarlarını değiştirmeyeceğini belirtmişlerdir.” dedi.
Araştırmalarda bireylerin eğitim seviyesinin alkollü içecek ve tütün ürünleri kullanımını etkilemekte olduğu görüldüğünü söyleyen Antmen, “Bireylerin eğitim seviyesi artıkça alkollü içecek ve tütün ürünleri kullanımı azalacaktır. Ancak araştırmaya katılan bireylerin çoğunluğu alkollü içecekler ve tütün ürünlerinin tüketimini tamamen bırakmalarındaki en büyük etkenin sağlık sorunları, tüketimin azaltılmasına fayda sağlayacak en büyük etkenin ise bu ürünlerinin zararlarına yönelik okullarda verilen eğitimlerin artırılması olduğu görüşündedir.
Türkiye’de alkollü içecekler ve tütün ürünleri üzerinde uygulanan özel tüketim vergilerinin sosyal fayda amacında beklenen işlevselliği tam olarak yerine getiremediği ve tüketici tercihlerine yön vermede başarılı bir grafik sergileyemediği görülmektedir. Dolayısıyla toplum sağlığı için zararlı olarak kabul edilen bu ürünlerin tüketiminin kısılmasında vergilerin tek başına etkili olmadığı ve kayıt dışı ekonominin oluşumuna sebebiyet verdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu kapsamda ürünlerin tüketiminin azaltılmasına yönelik toplumsal bilinçlendirme faaliyetlerinin ve verginin neden olduğu kayıt dışılığın ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların yapılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Etil alkol satışlarına getirilen kısıtlamaların, metil alkole yönelimi arttırıcı bir rol oynadığı ve kaçakçılık ve ticari rant çevrelerinin iştahını kabarttığı gerçeği de asla göz ardı edilmemelidir.” şeklinde konuştu.
NURDANE KARAKUŞ
YORUMLAR