Türk- Rus hükümetler arası karma ekonomik komisyon on beşinci dönem toplantısı protokolünde Akkuyu ile ilgili alınan kararlar onaylatılarak 29 Mayıs 2018 Tarihli Resmî Gazete’de yayınlandı.
Türkiye- Rusya arasında Mersin’de temelleri atılan Akkuyu Nükleer Santrali’nin içinde olduğu ticari ve ekonomik ilişkilerdeki gelişmeler gözden geçirildi.
Her iki ülke arasındaki komisyon toplantısında aralarındaki ticaret konuları onaylatılıp kararlaştırılarak resmi gazetede yayınladı.
Nükleer alanı işbirliğinde taraflar Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kurulmasını Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki işbirliğinde stratejik önemde olarak tanıtmakta ve 12 Mayıs 2010 tarihli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahası’nda Bir Nüklleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğinine İlişkin Anlaşma” uyarınca Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kurulmasına yönelik işbirliğinin etkin bir şekilde sürdürülmesi konusunda kararlıklar beyan edildi.
İÇ MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ OLUMLU
Taraflar Akkuyu NGS Elektrik Satınalma Anlaşmasının(ESA) 2017 yılı sonuna kadar imzalanması için gerekli çabayı göstermeye hazır olduklarını belirterek, Türk tarafının lisans ve izin dökümanlarının alınması için yapmış olduğu iç mevzuat değişikliğini olumlu değerlendirdi.
1. ünitenin 2023 yılında işletmeye alınmasını öngören Akkuyu Nükleer Santrali projesinin gerçekleştirme grafiğinde gecikmelerin ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli ortak çabaların harcanması konusunda anlaşmaya varıldı.
Bu amaçla taraflar, Akkuyu Nükleer Santrali 1. ünitesinin 2023 yılında işletmeye alınması hedefi doğrultusunda inşaat lisansının Mart 2018 sonuna kadar alınması için; inşaat lisansı verilmesinde gerekli olan dökümanlardan eksiklerin hızlı bir şekilde tamamlanması, hızlı işleyen bir satınalmaprosedürünün geliştirilmesi ve proje şirketinin ilave personel istihdam etmesi hususlarının önemini vurguladı.
ORTAK ÇALIŞMA YAPMADA MUTABIK KALINDI
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” kapsamında yetkili makamların; Türkiye Cumhuriyetindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali için ekipman, çalışma ve hizmet üretiminin yerlileştirilmesi ile ilgili ortak çalışma yapmaları konusunda mutabık kalındı.
Taraflar, Türk öğrencilerinin ‘MİFİ’ Ulusal Nükleer Araştırmaları Üniversitesi ve Büyük Pedro St. Petersburg Politeknik Üniversitesi’nde (SPbPU) öğrenim görmesi konusundaki işbirliğinin başarılı olduğunu değerlendirerek ve bu yönde işbirliğinin daha da güçlendirilerek sürdürüleceğini belirtiler.
Nükleer santral inşası, işletimi ve bakımı dönemlerinde istihdam edilmek üzere Türk teknisyen ve teknikerlerin yetiştirilmesine yönelik olarak, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin 12 Mayıs 2010 tarihli Anlaşma”nın 6. maddesinin 5. paragrafı çerçevesinde etkin bir işbirliği geliştirilmesinin gerekli olduğu beyan edildi.
Emrah BİRGÜL
YORUMLAR