Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

7. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali 1-2-3 Kasım’da BÜYÜK ŞENLİK BAŞLIYOR…

Bu haberin fotoğrafı yok

Bu yıl 7.si düzenlenecek olan Uluslararası Mersin Narenciye Festivali tanıtım toplantısı Yenişehir İlçesi’ne bağlı bir otelde gerçekleşti.
Valilik himayesinde, Mersin Ticaret Borsası koordinasyonunda düzenlenecek olan festivalin tanıtım toplantısına Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ile birlikte basın mensupları ve davetlilerin katılımıyla yapıldı.

1-2-3 Kasım’da gerçekleştirilecek festival kapsamında turizmin canlandırılması amaçlandığı belirtilirken, narenciye ürününü yerel, ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak, narenciye meyvelerinin tüketimini arttırmak ve marka değerini yükseltmek, Mersin’in tanıtılmasına  ve dikkat çekilmesine neden olmak, narenciyede kapasite artışı ve pazarlama şansını çoğaltıcı etki yaratmak olarak tanımlandı.

“Festival 70 Dönümlük Bir Alanda Yapılacak.”

Tanıtım toplantısında konuşan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir 2010 yılından itibaren 5 kez gerçekleştirilen ve ardından 3 yıl ara verilen festival ile kent simgesinin tekrar canlandırılması için uğraştıklarını belirtti.
Mersin Narenciye Festivali kapsamında her şeyin şeffaf olduğunun altını çizen Özdemir: “Toplanılan ve harcanılan para da şeffaf şekilde festival bitiminde açıklanacak. Festival için 12 tane kurum parasal katkıda bulundu. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Çukurova Kalkınma Ajansı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret Borsası gibi kurumlar maddi katkı sağlayanlar arasında. Birlik beraberlik içerisinde 27 tane kurum 7. Uluslararası Narenciye Festivali kapsamında birleşti. Adnan Menderes Bulvarı üzerinde Galatasaray Meydanı’nda 70 dönümlük bir alanda yapılacak olan festival çeşitli etkinlik alanlarıyla katılımcıları karşılayacak.” diyerek büyük bir alanda çalışma gerçekleştireceklerini belirtti.

“30 Figür İçin 100 Ton Narenciye Ürünü Kullanıyoruz”

Festival için gerçek limon, portakal ve greyfurt kullanılarak hazırlanan figürlerin el yapımı olduğunu söyleyen Özdemir, “30 tane figürü süsleyebilmek için 100 ton ve 500 bin adet narenciye  ürünü kullanıyoruz. Ahtapot, balina, ejderha, maymun ve denizaltı gibi birçok figür yapılarak sergilenecek. Gerekli süslemeler için 10 bin saati aşan bir iş gücü var. Bu salonda bulunan herkesin festivale katkısı var. Çünkü imece usulü yapılacak olan bir proje. Özellikle bugünden sonra medya mensupları tarafından katkı sağlanacak bir festivalden bahsediyoruz. Çünkü sizler Mersin’i tanıtacak ve güler yüzünü göstereceksiniz.” dedi.

“25 Ülkeden 700 Folklor Gösteri Sanatçısı Gelecek”

7. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali kapsamında Mersin ilçe sınırlarında narenciye ürünleriyle süslenmiş olan traktörlerle tanıtım yapmayı planladıklarını ve festivali şehre yayabilmek için ilçe belediyelere bağlı ara cadde ve belediyelerce uygun görünen yerlerde gösteriler yapılacağını söyleyen Abdullah Özdemir, “25 ülkeden gelecek olan 700 folklor gösteri sanatçısı şehri karış karış dolaşacaklar. Şili, Kolombiya, Meksika, Kore ve dünyanın dört bir yanından sanatçılar gelecek. 700 yabancının buralara gelmesi sosyal medyanın etkisiyle ayrıca bir tanıtım ve kültürel bir alış veriş olacak. Bununla beraber alış veriş merkezlerinde de gösterimler düzenlenecek. Amacımız alana gelemeyenlere de ulaşabilmek ve alanlara davet etmek. “diye konuştu.

“20 Bin Öğrenciye Narenciye Dağıtılacak” 

Beş okulda 20 bin öğrenciye narenciye dağıtılacağını dile getiren Özdemir, satranç, fotoğraf ve beste yarışmasının yanında flyboard, yelken ve su jeti gösterileri ile bu yıl ilk kez Türkiye Su Jeti Şampiyonası yapılacağını söyledi.
Festival kapsamında Ahmet Baran ve Hüseyin Turan ile Gencer Savaş Bandosunun da konser vereceklerini belirten Özdemir, “Türkiye’de ürünün kendisini süsleme aracı olarak kullanılan tek meyve festivalini yapıyoruz. Bu durum, Türkiye’de tek. Bu festivalde emek, birliktelik, sanat, hayal gücü var” diyerek, tüm Mersinlileri festivalimizin güzelliklerini görmeye, coşkusuna ortak olmaya çağırdı.

“Biz daha mükemmel bir Mersin oluşturmak istiyoruz.” 

Başkan Seçer de Narenciye Festivalinin Mersin için son derece önemli olduğunu vurguladı. Festivalin tartışmasız iyi bir organizasyon olduğunun altını çizen Seçer, “Asıl sihirli cümle; daha iyisini nasıl yapabiliriz? İstediğimiz noktada olmadığımızı hepimiz biliyoruz. Gözlerimizi kapatmamamız, kulaklarımızı tıkamamız gerekiyor. Biz daha mükemmel bir Mersin oluşturmak istiyoruz. Yakın tarihin sadece Türkiye’de değil, dünyada yükselen yıldızının Mersin olacak ve olması gerekiyor. Tüm kriterler bize bunu gösteriyor. Muazzam bir tarihi kültürel birikimimiz, inanılmaz ekonomik potansiyeliz, doğamız, insan kaynağımız var. Mersin şanslı günler yaşıyor. Burada hiçbir parti ayrımı yapmadan, çok farklı dünya görüşünden insanlar bir ortak amaç uğruna toplandık. Biz bunları daim kılacağız, daha iyi noktalara getireceğiz. Bizim, kentimizi tanıtmaya ihtiyacımız var. Narenciye muazzam bir ekonomik kaynak.” diye konuştu.
Mersin ihracatının yaklaşık 1,8 milyar dolar olduğuna işaret eden Seçer, bunun 350-400 milyon dolarının narenciyeden kaynaklı olduğunu belirterek, “Mersin üretiminin yüzde 60’ı yurt dışına gidiyor ve kente para olarak giriyor; bu muazzam bir şey. Kente para girmesi lazım. Ürettiğimiz ürünlerimizi Mersin dışına satmamız gerekiyor” dedi. 

“Narenciye; istihdam, iş, para, sağlık, ihracat, turizm demek” 

Vali Su ise narenciyenin Mersin’in çok önemli bir ürünü olduğunun altını çizdi. Mersin’de narenciye sektörünün on binlerce insana istihdam sağladığına dikkat çeken Su, “On binlerce insanımız üretimden, on binlerce insanımız satışından para kazanıyor. Milyonlarla ifade edilen değerde ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin yaklaşık 4’te 1 narenciye üretimini 1,2 milyon ton ile il olarak tek başımıza gerçekleştiriyoruz. İhracatın da yüzde 37’sini biz gerçekleştiriyoruz. Narenciye istihdam demek, ihracat demek. Festival yapıyoruz, 25 ülkeden 700 civarında konuk misafirimizi ağırlayacağız ki, bu aynı zamanda turizm demek. Bunların her biri gidip ülkemizi anlatacak, sosyal medyadan paylaşacak ve bir anda milyonlara ulaşacağız. Narenciye; istihdam, iş, para, sağlık, ihracat, turizm demek. Tüm bunlar da bir insanı mutlu eden şeyler. İşiniz, paranız, sağlığınız varsa mutlusunuz demektir. O zaman narenciye mutluluk demektir. O zaman kıymetini bileceğiz, uluslararası düzeyde tanıtacağız ve bundan herkesin en yüksek düzeyde istifade etmesini sağlayacağız. Aynı zamanda bu festivalimiz 2020’de yapacağımız Turunçgil Kongresi’ne de altyapı oluşturacak” diye konuştu. 

Toplantının ardından Vali Su , Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit figürlerin narenciye ürünleri ile süslemelerinin yapıldığı Yenişehir Fuar Merkezine geçerek, incelemelerde bulundular.

ARZU ÖZER

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Yoksul halk kesimleri itiraz etmedikçe
Sıradaki Haber ‘EKONOMİK PROGRAMLARIN EN BÜYÜK MAĞDURLARIYIZ!’