28 Mart 2024

TOROSLAR CEMEVİ’NE BALKANLARDAN MİSAFİRLER VAR

0
SABAHAT BAKIRDÖVEN SOYSEÇKİN
Avrupa Birliği’nin (Erasmus) ve “Geçmişten günümüze kültürlerin aktarımı” projesi kapsamında Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan ülkelerinden 50 genç, Toroslar Alevi Kültür Derneği Cemevi’ni ziyaret etti. Her ülke ekibinin başında bir rehberi olan kızlı erkekli bu kültür alış verişi ziyaretine, Mersin’in değişik okullarından Mehtap Şenozan ile Hasan Hüseyin Oğuz öğretmenler misafirlere rehberlik ve tercümanlık yaptılar.
Tanışma faslında, Toroslar Alevi Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Değerli ve yöneticileri hazır bulundu. Cem Salonu’na alınan konuklara yaptığı konuşmada Başkan Değerli, Alevi Bektaşi Kültürü ve Cemevi’nde yapılan inançsal ritüellerden bahsedip Horasan Erenleri’nden Balkanlara akan düşünsel ve kültürel benzerlikleri anlattı.
Alevilerin inançsal merkezinde Allah, Muhammed, Ali’nin temel dayanak olduğunu, Ehlibeyt ve 12 İmam ın kutsal yol ve değerlerimizin önderleri olduklarını kaydetti.
Hacı Bektaş Veli’nin öngörü direktif ve vasiyetleriyle her Alevinin eline, diline, beline sahip olma irade ve ilkesiyle yaşadığını belirten Başkan Hüseyin Değerli, “Bizim anladığımız İslam’da en değerli varlığın insan olduğu. Bu sebeple ‘laiklik’ bilincimizin gereği olarak insanlar arasında din, dil, ırk, inanç hatta memleket ayırımcılığı yapılmaz. Çünkü biz akıl ve bilim yoluyla inancımızı ve bütün değer ölçülerimizi haksıza karşı haklının yanında, zalime karşı mazlumun yanında yer alarak ortaya koyarız. Bizimle kültürel tanışma ve paylaşım maksadıyla bu ziyaretiniz çok önemli ve değerlidir. Zaten kültürümüz ve inancımızın temel felsefesi, sevinçlerden daha çok acıları ve zorlukları paylaşma kardeşliğidir. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize tekrar hoş geldiniz diyoruz.” dedi.
Bu konuşmaları Mersin’de görev yapan öğretmenlerin tercümesiyle konuklar dinledi. Konuklar, Hüseyin Değerli’nin şahsında Dernek yönetici ve mensuplarına teşekkür ettiler. Daha sonra, saz eşliğinde deyişler söylendi. Cemevi Semah ekibi Semah dönerek konuklara gösteri sundu. Yemek salonunda kahvaltılık ikramlar yapıldı. Dernek mensupları ile gelen misafirler topluca resimler çektirdikten sonra karşılıklı adres ve telefonlar alınıp verildi. Ve kafile Cemevi önünde çekilen toplu beraberlik resmiyle uğurlanarak ziyaret son buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir