25 Nisan 2024

PENCEREMDEN: TÜRKİYE’NİN VE 100 YILIN SEÇİMİ…

0

Öncelikle son günlerde birer ikişer gelen şehitlerimiz nedeniyle ulusumuzun başı sağolsun. Özellikle

Suriye cephesinde, AKP iktidarının ihvancı yanlış dış politikaları sonucu oluşan   PKK/PYD nin saldırıları nedeniyle artan şehit sayımız bu yıl içinde yüzü geçmiş durumdadır.

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28.Dönem milletvekilliği (MV) ve Cumhurbaşkanlığı(CB) seçimlerinde, mevcut iktidarın ilk defa seçim ve oy kaybetmesine; muhalefetin oylarını ve MV sayılarını artırmalarına rağmen , CB seçimi ikinci tura( 28 Mayıs 2023 Pazar) gününe kaldı. Önümüzdeki pazar günü yapılacak (CB) ikinci tur seçiminde  Türkiye Cumhuriyetinin ikinci yüzyılına nasıl gireceğimiz belirlenecektir.

CUMHURBAŞKANININ  SEÇİMİ MECLİS SEÇİMİNDEN ÖNEMLİ HALE GELMİŞTİR.

2017 referandumu ile tekadam sistemine geçerek gazi TBMM! ni etkisizleştirilmiş, CB sisteminde güçler ayrılığı ve denge denetim sistemi  terkedilmiştir. Bu nedenle CB yetkisi ile 28. Dönemde AKP zihniyetinin ağırlıklı olduğu seçilen TBMM dengelenecektir. Özellikle CB kararnameleri ile denge kurulabilecektir. CB’ nın gerektiğinde meclisi fesih ederek, yeniden seçimlere gitme yetkisi ile denge denetim sağlanabilecektir .

OY KULLANMAYANLARIN VE GENÇLERİN OY KULLANMASI TARİHİ BİR SORUMLULUKTUR

Atatürk Cumhuriyeti gençliğe emanet etmiştir. İlk turda oy kullanmayanların ve özellikle gençlerin oy kullanması seçimin kaderini ve gelecek  etkileyecektir. Bu nedenle, ikinci turun

sonucunun belirlenmesinde etkili olacaklardır. Son on gün içinde gözlemlerim sonucunda, özellikle  gönüllü yurttaşlarımızın çabaları ve gençlerimizin farkındalığı   bu sorumluluğun gereğini yerine getireceklerine olan kanaatim artmış durumdadır.

MİLLETİN BAĞIMSIZLIĞINI VE GELECEĞİNİ MİLLETİN AZİM VE KARARI BELİRLEYECEKTİR.

18 Mayıs 2023 Perşembe günü Mersin gazeteciler cemiyetinde ADD, ÇYDD, EĞİTİM-İŞ, 29 EKİM K. DER, YKKED Mersin Şubelerinin , 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor bayramı kutlamasıyla kutlayan tüm yurttaşlarımızı ikinci turda oy kullanmaya davet eden basın açıklamasıyla tarihe not düşmüşlerdir.  Yukarıdaki ara başlıkla başlayan basın açıklaması ile özellikle 19 Mayıs Bayramında,  M.Kemal ATATÜRK’ün Cumhuriyeti emanet ettiği Türk Gençliğine yapılan  2. turda oy vermeye yönelik çağrı çok anlamlı düşmektedir.

ZAFER PARTİSİNİN MİLLET İTTİFAKINI DESTEKLEME KARARI

CB seçimin ikinci tura kalması, Ata İttifakı adayı Sinan OĞAN’ın yüzde 5,5 oranında oy alması , ikinci turda silbaştan yeni bir seçim atmosferi  ve Cumhur ve Millet ittifakı için yeni stratejik görüşmeler ihtiyacı doğurmuştur. Sinan OĞAN’ın işi ‘at pazarlığına’  döküp, kendini darp eden  AKP ile ilkesiz anlaşması; buna karşılık ZAFER PARTİSİ başkanı Ümit ÖZDAĞ’ın Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile ciddi bir protokol yaparak destekleme kararı alması, ikinci tur CB seçimlerini başabaş duruma getirmiş, Millet İttifakı taraftarlarına büyük bir moral üstünlüğü sağlamıştır. Özellikle protokolde anayasanın  ilk dört maddesinin güvence altına alınması ve göçmenlerin geri gönderilmesinde mutabakata varılması,  Sinan Oğan taraftarların millet ittifakına oy verme olasılığını güçlendirmiştir.

Bu koşullarda girilen seçim atmosferinde Cumhuriyet tarihinin ikinci yüzyılını belirleyici en kritik seçimi önümüzdeki pazar günü yaşanacaktır. Seçimlerde hile yapılmaması, oylarının çalınmaması ve  toplum vicdanına sinen temiz bir seçim olması yurttaşlarımızın  en büyük özlemidir. Tarih nehrinin önüne setler konulsada geri akmayacağı bir gerçektir.AKP iktidarının zirveden aşağı kaymaya başlamıştır.

CUMHURİYETİMİZ YENİ DÖNEMDE ZORLU SINAVLARDAN GEÇECEKTİR

 

28 Mayıs Pazar günü seçim sonuçları ne olursa olsun, gelecek dönemde mecliste bulunan HÜDA PAR  gibi  ‘Şeriatçı bir Kürdistan’  talep eden, ‘TBMM de anayasal yemin’le sorunu olan bir  partinin temsilcilerinin ve ona yakın duran partilerin mecliste olması bir çok sıkıntının yaşanacağının habercisidir. Ama Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları, kadınlar  ve gençler Cumhuriyete sahip çıkacaklardır.

Büyük bir olasılıkla,  iki yıl sonra yeni bir seçimi gündeme gelebilecektir.

Oy namustur..! Bu nedenle, bu köşemden tüm yurttaşlarımızı, kadın ve gençlerimizi, Atatürk Cumhuriyetine oylarına ve sandıklara sahip çıkmaya davet ediyorum.

YA ŞİMDİ, YA HİÇBİR ZAMAN…

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir