29 Mart 2024

MEÜ Uluslararası Değerlendirmeye Göre Eğitim ve Araştırma Kalitesiyle Türkiye 15.si

0
ARZU ÖZER
Bilimin ve çağdaşlığın ışığında bir dünya üniversitesi olma parolasıyla hedeflerine ilerlemeye devam eden Mersin Üniversitesi, Center for World University Rankings (CWUR) tarafından hazırlanan 2023 yılı dünya üniversite sıralamasındaki başarısıyla göz doldurdu.
Dünyadaki üniversiteleri belirli kriterlere göre gözden geçirip puan vererek değerlendirmeye tabi tutan Center for World University Rankings (CWUR) sıralamasında MEÜ, 20.531 üniversitenin sıralandığı Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda 1065. sırada yer aldı. MEÜ, listede ilk 2000’e giren Türkiye’deki 55 üniversite arasında yapılan değerlendirmede ise 15. sırada yer alma başarısını gösterdi.
MEÜ’nün elde ettiği başarı ile ilgili konuşan MEÜ Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, “MEÜ’nün hem dünyada hem de ülkemizde en iyi üniversiteler arasında yer almasından dolayı büyük bir gurur duyuyorum. Mersin Üniversitesi olarak, nitelikli ve güçlü araştırmacılara ev sahipliği yapan, ülkemiz ve dünyanın kalkınmasına katkı sunan, eğitimde bir cazibe merkezi haline gelen “Dünya Üniversitesi” olma hedefimizde kararlıyız. Üniversite olarak elde ettiğimiz bu başarıdaki özverili çalışmalarından dolayı, akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Hükümetler ve üniversitelere eğitim ve araştırma çıktılarını geliştirmek üzere politika önerileri, stratejik iç görüler ve danışmanlık hizmetleri sağlayan lider bir danışmanlık kuruluşu olan CWUR, dünyanın dört bir yanından öğrenciler, akademisyenler, üniversite yöneticileri ve hükümetler tarafından güvenilen; tarafsızlık, şeffaflık ve tutarlılık ile tanınan küresel üniversite sıralamalarını yayınlıyor.
Söz konusu sıralama; eğitimin kalitesi (yüzde 25), mezunların iş bulma oranı (yüzde 25), öğretim kadrosunun kalitesi (yüzde 10), araştırma sayısı (yüzde 10), yüksek kalite yayın sayısı (yüzde 10), dışarıdaki etki (yüzde 10) ve üniversitenin yayınladığı kitap ve makalelerden yapılan alıntı sayısı (yüzde 10) faktörlerine göre yapılıyor. CWUR’un bu değerlendirmesi dünya çapında 99 ülkeye ait 20 bin üniversiteyi kapsıyor ve bu haliyle küresel olarak yapılmış en geniş akademik değerlendirme niteliği taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir