25 Nisan 2024

SOHBET KÖŞESİ: YÜKSELEN TÜRKİYE’DE SAVUNMA SANAYİİ’NDE HAMLE ÜSTÜNE HAMLE…

0
Anamur Belediye Başkan yardımcımız araştırmacı-yazar sayın Mehmet Tuğrul; Yükselen Türkiye’de, Türkiye Yüzyılına damgasını vuracak Savunma Sanayiimizin ürettikleri ile ilgili bir araştırma-inceleme yapmış…
Araştırmasının başlığını da ‘BU GÜNE KADAR…’ koymuş…
Kendisine teşekkür ediyor ve araştırmalarını önemine binaen sizlerle paylaşmak istiyorum:
‘…Hücum köprüsü-SAMUR, ATAK1-2, T 70 Genel maksat helikopteri, Gök bey, Hürkuş, Hürjet, Bayraktar TB2, TB3, Bayraktar-Kızılelma, Bayraktar Akıncı TİHA, Bayraktar DİHA. Bayraktar Kemankeş füze. Baykar Cezeri karadan havaya Hisar savunma sistemi, Uçaksavarlar, Altay Tankı, Turna Keklik- ANKA 1-2-3, Bayraktar İHA, Malazgirt VİTL İHA, Tayfun füzesi, TCG Anadolu uçak ve savaş gemisi, Tip 209 Denizaltı, MİLGEM harp gemisi, Mayın tesbit gemisi, Yeni tip karakol ve sahil güvenlik botları, Tank çıkarma gemisi, Polis tekneleri, İnsansız Deniz aracı, Destek gemileri, Gemi yapan sistemler, Kirpi, Kobra,Akrep, Yavuz, Pars, Ejder, Yalçın zırhlıaraçlar, Kurtarma, gözetleme, tıbbi tahliye zurhlı, paletli araçlar4*4, 6*6 BMC Taktik araçları, Topçu Roketleri, Obüsler, hafif küçük silah, tabanca, hafif makinalı tüfek, saldırı tüfekleri, MG3 makinalı tüfek, keskin nişancı tüfeği, el bomba fırlatıcıları, Roketatar RPG, Elektronik harp kendini koruma sistemi, Elektronik zeka, istihbarat ürünleri, hava savunma radarları,mobil su altı gözetleme sistemi,termal kameralar, termal silah dürbünleri, Havadan termal görüntüleme ve hedefleme sistemleri, gece görüş gözlüğü, yüzlerce destekleyici ürün,Yazılımlar, sensörler, tamamamen yerli hale geldi şimdilik/MehmetTUĞRUL’
Bu güzel araştırma nedeniyle kendisine yeşekkür ediyoruz.
Türkiye yüzyılına damgasını vuracak olan Savunma sanayii üretimimizde daha neler var neler…
İşte bunlardan bazıları:
*Arma Zırhlı Muharebe Aracı: Otokar’ın ürettiği Arma 8×8 isimli zırhlı muharebe aracı karanlıkta, siste, dumanda hiçbir ışık yakmadan termal kamera ile yolu ve etrafı görme ve ilerleme imkanı sağlayacaktır.
Aracın Amfibi kit sayesinde hiçbir ön hazırlık yapmadan suda yüzebilmesi ve suda saatte 8 kilometre hız yapabilecektir.
Sürücü ve komutan dahil 12 personel ve 24 ton azami yük taşıyabilen araç, 450 beygir gücünde motora ve 7 ileri 1 geri vitese sahip bulunuyor. Araç, 1 depo yakıtla 750 kilometre yol alabilecektir.
*BMC Kirpi: BMC tarafından Kirpi ismiyle üretilen mayına karşı korumalı 2,5, 5 ve 10 tonluk taktik tekerlekli araçlar yüzde 70’i yerli imkânlarla üretildi.
Zırhlı araçlar bir depo benzinle 800 kilometre yol katederken lastikleri patlasa bile tekrar şişerek 40 kilometre gidebiliyor.
Kirpi’nin Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılmasıyla birlikte terör örgütünün mayınlı saldırılarından güvenlik güçleri kurtarılmıştır. PKK’nın kabusu olan araçlar, askerlerin güvenli bir şekilde sevk edilmesine imkan sağladı.
*Cobra – Zırhlı Tekerlekli Araç: Otokar Cobra, Otokar’ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin zırhlı tekerlekli araç (ACV) ihtiyacı doğrultusunda geliştirilmiştir.
9 personel taşıma kapasiteli lastik tekerlekli 4×4 Cobra Zırhlı Aracı değişik tiplerde üretilmektedir. Aracın aynı zamanda amfibik versiyonu da bulunmaktadır.
*Göktürk Milli Keşif Uydusu: Göktürk keşif ve gözetleme uydusu, özellikle Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu’da askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü alınmasını sağlayacaktır.
Uydu, Türkiye’nin terörle mücadelede elini güçlendirecektir.
Uydu için 2009 yılında İtalyan Telespazio şirketiyle sözleşme imzalanmıştır.
İtalyan şirket, Fransız savunma şirketi Thales’le birlikte projeyi yürütüyor.
Projenin Türk ortakları ise Aselsan, TÜBİTAK, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü.
*Gözcü Mini İnsansız Hava Aracı: Gözcü Mini İHA, Türkiye’nin Baykar Makine Sanayii ve Kale KALIP firması tarafından üretilen insansız hava aracıdır.
Mini İHA, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hava keşif ve haber alma görevlerinde kullanılması için tasarlanmıştır.
Şu an TSK tarafından sahada kullanılmaktadır.
Elle fırlatılarak uçurulan Gözcü, saatte 55 kilometre hıza ulaşabiliyor.
*Hürkuş Eğitim Uçağı: TAI tarafından tasarımı yapılan yerli uçağımız Hürkuş, orta-seviye eğitim için hava kuvvetlerinde kullanılacaktır..
Yurtdışına da satılması hedeflenen ve isminin ünlü havacımız Vecihi Hürkuş’tan alan uçak, gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyeti ile öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturduğu, tek turboprop motorlu bir konfigürasyona sahip olacaktır.
*İda ( İnsansız Deniz Aracı): Global Teknik A.Ş. mühendisleri, TÜBİTAK’ın da desteğiyle yaklaşık 3 milyon dolara 30 knot hız yapabilen, uydu vasıtasıyla dünyanın her tarafından sevk ve idare edilebilecek, üzerine radar, sonar, su altı kamerası, robot kolları, hafif makineli tüfek sistemleri gibi cihazların monte edilebileceği insansız deniz aracı (İDA) ortaya çıkardılar.
4 metre uzunluğundaki İDA, Dünyada ABD ve İsrail’in öne çıktığı alanda Türkiye’nin iddialı bir şekilde yer almasına imkan sağlayacaktır.
18 – Kasırga Tr -300 Füze: WS-1 roket sistemi Üzerine şekillenen 302mm çapındaki Kasırga roketi; fren halkası takılı olarak 80km, fren halkası takılı olmadan 100km menzile ulaşabilmektedir.
*MPT; 3 ayrı ekipte 40 uzmanın 2 yıllık çalışması sonucunda, TSK’nin istediği özellikleri taşıyan, yurtdışında da pazar bulabilecek modern bir tüfek üretilmiştir.
Modern Piyade Tüfeği’nde de M-16 mekanizmasından türetilerek özgünleştirilen bir sistem kullanılıyor.
4.3 kilogram ağırlığında, mermi çapı 7.62 mm, boyu 88 cm, şarjörü 20 mermi kapasiteli MPT’nin etkili atış menzili 400 metreyi buluyor.
*Pars Zırhlı Muharebe Aracı: Pars 8×8 ismi verilen yeni nesil tekerlekli zırhlı aracın Pars 6×6 modeli de üretilmiştir.
Aracın motoru ön yerine ortaya yerleştirilerek yük dağılımı konusunda büyük avantaj sağlanmıştır.
Ön ve arkasında kameraların yer aldığı aracın görüş açısı benzer araçlara göre oldukça geniş tutulmuştur.
*Tübitak Akıllı Bomba: Uçaktan atılan bombalara güdüm yeteneği kazandıran (HGK) geliştirilerek 2000 lb Mk-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara dönüştürüyor.
İşte Yükselen Türkiye’de yeni projeler bunlar…
Atalarımız geçmişte buluşlarıyla, icat ve keşifleriyle lider ülke olmuştu.
Füzeciliğin atası Lagari Hasan Çelebi adında bir Müslüman Türk’tür.
Dünyada ilk defa uçan, Hezarfen Ahmet Çelebi adında bir Müslüman Türk bilginidir.
Uçma tasarısını ilk defa gerçekleştiren Ahmet Çelebi aynı zamanda dünya planörcülüğünün de ilk öncüsüdür.
Füzeyle ilk uçan Türk lakabını alan Lagari Hasan Çelebi, 1633 yılında 50 okkalık barut macunu ile dolu yedi kollu bir fişeğe binerek ateşletmiş ve füzenin barutu bitince, füzeye yerleştirdiği kanatları açarak denize inmiştir.
Yine Hezarfen Ahmet Çelebi de 1636 yılında Galata Kulesi’ne çıkmış ve kendini rüzgara bırakarak lodosun da yardımıyla İstanbul Boğazından geçmiş ve Üsküdar’daki Doğancılara inmiştir.
Vücuduna taktığı kanatlarla bu uçuşu başaran Hezarfen Ahmet Çelebi’nin bu başarısı adının havacılık tarihine altın harflerle yazılmasını sağlamıştır.
Rüzgarın esme şeklini dikkate alması nedeniyle de onun yaptığı bu uçuş denemesinin aynı zamanda planörcülere de örnek olduğu söylenebilir.
Rusya ve Amerika’nın adı bile yokken, atalarımızın yaptığı bu denemeler devam etseydi, şu anda belki de uzayda Türk yapımı araçlar yarışacaktı.
Bir el, karanlık bir el üzerimizden atıldığı anda, yapılan hizmetlere dokunulmadığı, uçaklarımızın hangarlara çekilmediği anda bu yarışta biz de var olacağız.
Önemli olan üzerimize kabus gibi çöken bu karanlık ellleri tesbit ve teşhis etmek ve yüce Türk milletini layık olduğu hedeflere ulaştırmaktır.
Hoşça kalınız.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir