SOHBET KÖŞESİ: SAVUNMA SANAYİMİZİN HAMLE YILI: KIZILELMA VE SOLOTÜRK TEKNOFEST FESTİVALİNDE TARİHİ BİR UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRDİ

Teknofest 2023 festivalinin 4’üncü gününde İnsansız Savaş Uçağı Bayraktar KIZILELMA ve SOLOTURK kol uçuşu gerçekleştirmiş vs izleyicilerin hayranlığını kazanmıştı..
Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu ve stealth özelliklere sahip insansız savaş uçağıdır.
Bayraktar MİUS için ilk kavramsal çalışmalar 2013 yılında başlamıştı. Proje ile ilgili en önemli gelişme ise 20 Temmuz 2021 tarihinde yaşanmıştı. Bu tarihte Bayraktar MİUS’a ait ilk kavramsal tasarım görselleri ve uçağın özelliklerine dair orijinal bilgiler kamuoyu ile paylaşılmıştı
Kızılelma adı Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir.
Türk milliyetçiliğinin ve Türk yayılmacılığının önemli sembollerinden birisi olan Kızılelma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler.
Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir.
Kızılelma imgesinin tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte yaygın anlayış, Osmanlı ile birlikte tarihe ve edebiyata mal olduğu, Osmanlılar döneminde özellikle Batı memleketlerine doğru yürütülen cihadın bir sembolü olduğu yönündedir.
SOLOTÜRK adı ise ; Türk Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu modern ve yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetlerini, kullanımı için gereken yüksek seviyedeki bilgi ve beceriyi izleyiciye bir gösteri şeklinde sunan gösteri ekibidir.
Gösteri uçuşları tek kişilik F-16 C Blok-40 uçağı ile icra edilmektedir.
Gösteri uçuşları esnasında her iki kanat ucuna takılan duman gereçleri vasıtası ile beyaz renkli duman salınmaktadır.
Teknofest’in 4. gününde İnsanlı ve İnsansız savaş uçaklarının tarihi uçuşlarını Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve eşi Sümeyye Erdoğan Bayraktar birlikte izlemişti.
Selçuk ve Sümeyye Bayraktar KIZILELMA ve SOLOTÜRK’ün geçişlerini selamlamıştı.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Biri insanlı biri insansız 2 savaş uçağı beraber uçuyor. Buna benzer bir uçuş halkın önünde ilk defa oluyor. 2 insansız hava aracı biri savaş uçağı diğeri taarruz, bu dünyada ilk defa Kızılelma ve Akıncı’yla olmuştu.
O yüzden bunun tarihi bir olay olması, halkın önünde oluyor olmasıdır…’’ diye konuşmuştu.
Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise, “Gurur duyuyoruz, çok heyecanlanıyoruz her defasında. Her yıl yeni yeni gösteriler de görüyoruz, savunma sanayimizin farklı farklı güçlerini bir arada görmek gerçekten çok mutlu edici” ifadelerini kullanmıştı.
Savunma sanayiimizde: İnsansız Hava Araçlarımız olan İHA’ larımızla, Silahlı insansız hava araçlarımız SİHA’ larımızla komşumuz Yunanistan başta olmak üzere iç ve dış düşmanlarımızın korkulu rüyası haline gelen Silahlı kuvvetlerimizin envanterine İnsansız savaş uçakları da katılmış bulunuyor….
Terör örgütleri, terör örgütü destekçileri ve dış güçler istemese de Türkiye’miz bölgesinde askeri alanda lider ülke olacaktır.
Türkiye’nin bölgesinde liderlik iddiasını artıracak ve ordunun gücünü katlayacak bazı projelerimiz şunlardır:
1 –SOM FÜZESİ: Pil bataryasına kadar tamamı TÜBİTAK tarafından geliştirilen SOM füzesinin menzili 200 kilometreye ulaşıyor.
Uçaktan, karadan ve denizden atış imkânına sahip olan SOM füzesi hedefi, GPS ile uydudan ve yer haritası ile buluyor.
Testleri tamamlanarak seri üretime geçen füzeler Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmiştir.
SOM füzesinin menzilinin 500 kilometreye çıkarılması için de çalışmalar devam ediyor.
2 – Roketsan Umtas – Tanksavar Füze Sistemi: UMTAS öncelikli olarak taarruz helikopterlerinden kullanım için geliştirilen bir tanksavar füze sistemidir. Üzerinde barındırdığı yüksek teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkilidir.
Taktik Özellikleri şunlardır:
-Gündüz-gece ve tüm hava koşullarında görev yapabilme özelliği
-At-Unut ve At-Güncelle kullanım modları
-Hedef güncelleme yeteneğinin sunduğu esneklik ile;
Sutre arkasından atış
Sutre arkasından gizlenmiş hedeflere atış
Hassas vuruş noktası ayarlayabilme
Vuruş etkinliği değerlendirme imkanı
-Sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanım
-Geniş açısal fırlatma zarfı ile platform doğrultusu dışındaki hedeflere etkinlik
-Sıvı yakıt yangını ve kurşun çarpmasına duyarsız mühimmat özelliği
UMTAS helikopter platformlarının yanı sıra diğer hava, kara ve deniz platformlarından kullanıma uygun özellikte bir sistemdir.
Geliştirme dönemi çalışmaları kapsamında uçuş testlerine devam ediliyor. Milli ATAK helikopteri T129’un Umtas ile ilk testleri başarılı olmuş ve 3750 metreden hedef vurulmuştur.
Projede testlerin ardından seri üretim aşamasına geçilmiştir…
Yükselen Türkiye’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine giren daha neler var neler….
Bundan sonraki sohbet köşemde bunların bir kısmını daha anlatmaya devam edeceğim.
Hoşça kalınız.