29 Mart 2024

SOHBET KÖŞESİ: İSTANBUL’DA DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVACILIK VE UZAY FESTİVALİ TEKNOFEST MUHTEŞEM TÖRENLERLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

0
Milli teknolojimizin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynayan pekçok kuruluşun paylaşmasıyla, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca düzenlenen TEKNOFEST festvali büyük ilgi gördü.
Bu yıl 41 ana 102 alt kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına 81 il ve 66 ülkeden 332 bin takım ve 1 milyondan fazla yarışmacı başvurdu.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada: Dünyanın bir numaralı havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te katılımcılarla beraber olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, katılımlarından dolayı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, eşi Mihriban Aliyeva’ya ve Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’ye teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bu yılki teknoloji bayramımızı önce İstanbul’da, ardından da inşallah Ankara’da yaşıyoruz. Millî teknoloji hamlemizin somut örneklerinin sergilendiği TEKNOFEST’in ülkemize, milletimize ve siz gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bizlere bu gurur tablosunu yaşatan T3 Vakfına, bakanlıklarımıza, tüm paydaş kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Yarışmaya katılan, dereceye giren projeleriyle fikirleriyle önümüzde yeni ufuklar açan tüm kardeşlerimizi canı gönülden tebrik ediyorum.’’ dedi.
“TEKNOFEST’e başvuran takım sayısının her sene katlanarak arttığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu etkinliğe 2018’de 4 bin 333 başvuruyla bismillah demiştik. Bu yıl 81 il ve 96 ülkeden 333 bin takım ve 1 milyon yarışmacı başvurusuna ulaştık. Yarışma kategori sayısı da 14’ten 41 ana ve 102 alt kategoriye çıktı. Katılımların artmasıyla birlikte ödül ve teşviklerimizin meblağı da yükseldi. Toplam 4 milyon lira ödül ve destek rakamıyla başlayan süreç, 44 milyon lirayı buldu. Rekorların ve ilklerin festivali olan TEKNOFEST’in önümüzdeki dönemde başarı çıtasını daha da yukarı çıkaracağına inanıyorum.”
Uzaya gidecek astronotlarımızı tanıtan Erdoğan, “Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek Alper Gezeravcı kardeşimiz Hava Kuvvetleri Komutanlığımızda önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotumuz. Yedek olarak seçilen Tuva Cihangir Atasever kardeşimiz de Roketsan’da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisimiz. Her iki kardeşimizin görevlerini en güzel şekilde yerine getireceklerinden hiçbir şüphe duymuyorum. Rabb’imden kendilerine muvaffakiyetler niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST yarışmalarında dereceye giren gençleri tebrik ederek, TEKNOFEST’in kurulmasında, bugünlere gelmesinde, icrasında emeği geçen, katkısı olanlara da şükranlarını sunduğunu söyledi.
TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ise açılış seremonisinde yaptığı konuşmada: ‘’…
2018’de yola çıkarken TEKNOFEST’te düzenlediğimiz teknoloji yarışmalarına 20 bin genç kardeşimiz başvurmuştu. Aradan geçen bu kısa sürede TEKNOFEST 2023’ün teknoloji yarışmalarına başvuran genç kardeşlerimizin sayısı 1 milyonu aştı.
100 yıl önceki ‘Asım’ın nesli’, bugün ‘TEKNOFEST nesli’ olarak yeniden dirildi.’’ Diye konuştu.
Selçuk Bayraktar: “TEKNOFEST çığ gibi büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl sınırlarımızı aştık ve kardeş ülkemiz can Azerbaycan’da da TEKNOFEST düzenledik. İnşallah dost ve kardeş ülkelerde bu hayal büyüyerek gelişecek..2053’te, 2071’de çok daha büyük TEKNOFEST’leri milyonlarca kardeşimizle hep birlikte düzenleyeceğiz.’diye konuştu.
Dünya yaptıkları işleri takdir ederken, içeriden köstek olmaya, takoz koymaya niyetlenenler olduğunu belirten Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sizler de şahit oldunuz. Ne dediler, ‘dokunacaklarmış.’ Bir kez de buradan söyleyeyim; dokunacağız dedikleri tüm milli platformlarımıza sadece sizler, aziz milletimizin evlatları ve mazlumun yedi iklim dört kucaktaki dostları ancak dokunabilir. Bu uçaklara yalnızca tam bağımsız Türkiye hayaliyle yanıp tutuşan o güzel çocuklar gelip dokunabilir. O güzel çocuklar ki uçan kanatlarla ülkemizi, semaların da ötesine taşıyacaklar. Ecdadımızın da yaptığı gibi kurtuluş için gerektiğinde Ergenekon’da dağı eritmeyi, yeni bir çağ başlatmak için gemileri karadan yürütmeyi de biliriz. Eğer yol yoksa mücadelemizle, azmimizle yol açmayı da iyi biliriz. Diyorlar ki yurt dışına gidecekmişiz, teknolojimizi yabancılara satacakmışız. Bunları söyleyenler bizi hiç tanımamış, maalesef hiç anlamamışlar.” diye konuştu.
Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Biz buradan hiçbir yere, bir adım dahi öteye gidecek değiliz. Biz bu topraklarda misafir değil, ev sahibiyiz. Bu toprakların kapılarını bize kapatmaya niyetlenen varsa hatırlatalım, ev sahibinin üstüne kapıyı kapattığını zanneden kendisi dışarıda kalır. Biz buradayız, burada ‘’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da açılışta yaptığı konuşmada, “…Bu yıl 41 ana 102 alt kategoride düzenlediğimiz teknoloji yarışmalarına 81 il ve 66 ülkeden 332 bin takım ve 1 milyondan fazla yarışmacı başvurdu. 6 senede, dile kolay, tam 50 katlık artıştan bahsediyoruz. Bu, insanımıza imkan verilirse neleri hayal edip, neleri başarabileceğinin en net göstergesi.” diye konuştu.
Kendilerinin de gençleri ödüllendirmeyi ve teşvik etmeyi ihmal etmediklerini dile getiren Varank, bu sene ön eleme aşamasını geçen gençlere 30 milyon liranın üzerinde malzeme desteği sağladıklarını, ödül almaya hak kazanan takımlara da 13 milyon liranın üzerinde ödül takdim edeceklerini anlattı.
Varank, TEKNOFEST’e katkı sağlayan paydaşların sayısının her yıl giderek arttığını kaydederek, “İlk sene 32 olan paydaş sayımız bu yıl 119’a ulaştı. İşte bu TEKNOFEST’in kurum ve kuruluşlar nezdinde ne kadar itibar gördüğünün göstergesi.” şeklinde konuştu.
 Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşımak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydederek, bundan 10 sene önce kendi aracını, uydusunu, uçağını ve savaş gemisini yapma hayalini söylediklerinde gülenlerin olduğunu ancak bu hayallerden vazgeçmediklerini anlattı.
“Yerli ve milli otomobilimizi üreteceğiz” dediklerini ve önlerine engel koyanlara inat Togg’un yolların tozunu attığını ifade eden Varank, Bayraktar, ANKA, Akıncı, Aksungur, Hürkuş, Atak ve Gökbey ile Türk semalarını süslediklerini, TCG Anadolu’yu mavi vatanın bekçiliğini yapmak üzere Türk ordusuna teslim ettiklerini, İMECE’yi gökyüzündeki gözleri olması için uzaya uğurladıklarını bildirdi.
Varank, bir cumhurbaşkanı adayının (CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu) çıktığını ve Atatürk Havalimanı’nı, hem de ‘in başladığı günde, Amerikalı şirketlere peşkeş çekeceğini ilan ettiğini kaydederek, “Burayı Amerikalı şirketlerin uzay ve havacılık merkezi yapacaklarmış. Bakınız burada dünyanın en büyük uzay havacılık festivali yapılıyor. Hem de İngilizler, Almanlar, Fransızlar değil Türk gençleri yarışıyor. Ama belli ki, bu beyefendi TEKNOFEST’i, sizi görmüyor ve sizi asla duymuyor. Yerli ve milli kabiliyetlerimizin başka ülkelere peşkeş çekilmesini asla müsaade etmeyeceğiz.” diye konuştu.
Yapılan konuşmalar TEKNOFEST Festivaline damgasını vurmuştu.,
Hoşça kalınız.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir