28 Mart 2024

MEÜ’de Deprem Sonrası Psikolojik Etkiler ve Travma Sonrası Tepkiler Semineri Verildi

0
GÜL ÇAĞLAR
Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Çiçek, MEÜ İdari ve Akademik Personeline, Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Konferans Salonu’nda “Deprem ve Psikolojik Etkileri Travma Sonrası Tepkiler” adı altında seminerler verdi.
Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Çiçek; üst üste yaşanan depremler sonrasında oldukça fazla can kayıpları yaşadığımız bir dönemde insanların kaygılarını, korkularını, yaşam arzularını, bu kaygı ve korkularla nasıl başa çıkılacağını anlattığı ve çeşitli telkinlerle zenginleştirdiği seminerini beş bölümde gerçekleştirdi.
Seminere Leo Buscaglia’nın “Öğrendim ki” adlı şiiriyle başlayan Dr. Öğr. Üyesi Çiçek ilk bölümde; yaşanılan psikolojik travmayı, bu travmanın sebeplerini ve yapılması gerekenleri aktardı. Çiçek, “Travma Bileşenleri” adını verdiği ikinci bölümde gerçekleştirdiği sunumunda personelimize psikolojik telkinlerde bulunarak kontrol duygusu, inanç ve bağ kurma konusunda bilgiler verdi.
Dr. Öğr. Üyesi Çiçek, “Bu cennet vatanda yaşıyorsak deprem bölgesinde olduğumuzu da unutmamalıyız. Çok büyük bir doğal afet yaşandı. Daha yeni pandemiyi yaşadık. Tam normalleşecektik ki, büyük ve acı bir depremle sarsıldık. Biz burada sallandık ve korktuk, çok korktuk ama deprem bölgesinde yaşayanlar ağır ve acı kayıplar verdiler. Şimdiye kadar böyle bir deneyimimiz hiç olmadı. Şu anda buradaysanız ve korkularınız olsa da hayata tutunmaya devam ediyorsanız kendinizle gurur duyun.
Bireysel farklılıklarımızın, tepkilerimizi ve duygularımızı da farklı kıldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Çiçek, konuşmasının üçüncü bölümünü “Travmatik Sistem Tepkileri” adını verdiği travma sonrası fizyolojik, duygusal, bilişsel ve kişiler arasındaki ilişkilerde verilen tepkilere ve bunlarla nasıl başa çıkacağımız konusuna ayırarak, “Bu tepkiler, anormal bir olaya verilen normal tepkilerdir.” şeklinde konuştu.
Deprem sonrasında ilk bir haftada yemek yerken, uyurken, çay içerken utandığımızı, insanca duygularımızın yıprandığını ve kurtarma çalışmalarını televizyonda izleyerek olayın çok fazla içine girdiğimizi aktaran Dr. Öğr. Üyesi Çiçek, konuşmasının dördüncü bölümünde ise “Travma Sonrası Stres Bozukluğu” durumlarından ve yoğun olası duygularından bahsetti.
Bu acıları ve kayıpları yaşayan kişilere artık “depremzede” değil “depremden etkilenen kişiler” denmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Çiçek, konuşmasının beşinci ve son bölümünü “Dikkat Edilmesi Gereken Konular”a ayırdı. Tek tek bu konuda da personelimize tavsiyelerde bulunan ve telkinler veren Dr. Öğr. Üyesi Çiçek, sunumunun ardından salonda bulunan personelimizin sorularını cevapladı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir