28 Mart 2024

Depremin üzerinden 30 gün geçti ‘KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI FARKLI ETKİLENDİ’

0

“Afetlerde kadınlar ve kız çocukları daha farklı şekilde etkilenir. Bu grupların karşılaştığı güçlükler, genellikle yaş, engellilik hali, cinsiyet kimliği, etnik köken ya da din gibi diğer faktörler nedeniyle daha da ağır bir hal alır.”

Haber / MUSTAFA ÖZCAN

Kadın Meclisi Yönetim Kurulu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin Valilik kararı gereği yasaklandığını söyleyerek basın açıklamasında bulundu. Kadın Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Gündeşli bu karar sonrası kadın meclisi olarak planladıkları etkinlikleri iptal etmek durumunda kaldıklarını söyledi.
6 Şubat Kahramanmaraş depreminin yaralarını sarmaya çalışırken insani yardım yapan STÖ’lere yönelik, toplumsal cinsiyet  eşitliği bakış açısını yaygınlaştırmak için bir  kılavuz hazırladıklarını belirten Gündeşli, “Sosyal medya hesaplarımızdan ve bileşenlerimizle paylaşılan bu kılavuz  daha etkin ve haklara dayalı bir programlamanın sağlanması amacıyla, insani yardım aktörlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği ve insani yardım faaliyetleri için kadın ve kız çocuklarına yönelik insani yükümlülüklerini geliştirmelerine yardımcı olacak önemli bir kaynaktır.” dedi.
“Mart etkinliklerini depremin, yıkımın gölgesinde gerçekleştiriyoruz”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği ilk kez 1911 yılında Sosyalist Enternasyonalin çağrısı ile milyonlarca kadının bir araya geldiği mitinglerle yapıldığını hatırlatan Gündeşli, “O günden sonra 8 Mart kadınlar için bir mücadele ve dayanışma günü oldu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Süfrajetlerden, feministlere uzanan koca bir kadın tarihine dayanır. Yüzyıllardır kadınların patriyarkaya karşı yürüttükleri eşitlik ve özgürlük mücadelesinin simgesidir. Kadınlar tüm dünya için eşit, özgür, barış içinde ve güvenli bir düzenin  hayalini kurdular.  Bu yıl 8 Mart etkinliklerini depremin, yıkımın gölgesinde gerçekleştiriyoruz. 6 Şubatta meydana gelen ve on binlerce insanın ölümüne, yüz binlerce insanın yaralanmasına sebep olan depremin üzerinden 30 gün geçti. Doğal afetlerde kadınlar kız çocukları ve LGBTI+ lar daha farklı şekilde etkilenir. Bu grupların karşılaştığı güçlükler, genellikle yaş, engellilik hali, cinsiyet kimliği, etnik köken ya da din gibi diğer faktörler nedeniyle daha da ağır bir hal alır.” şeklinde konuştu.
“Bu zor
günlerde kadınlar
dayanışmayı büyüttüler”
Doğal afetlerin tüm toplumu etkilediğini fakat toplumun farklı kesimlerinde bu etkinin biçimleri ve derecelerinin farklı olduğunu söyleyen Gündeş, “Hem afet sonrasındaki iyileştirme süreçlerinde hem de afet öncesi hazırlık süreçlerinde cinsiyet eşitsizliklerini göz önünde bulunduran politikalar geliştirilmesi gerekmektedir. 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin ardından devletin afet bölgesindeki faaliyetleri doğru bir koordinasyonla yürütmesi ve tüm insanların ihtiyaçlarını karşılaması gerekirken koordinasyonda yaşanan sorunlar, arama kurtarma çalışmalarında yaşanan gecikmeler ölümlerin artmasına sebep olmuştur. Bu zor günlerde kadınlar dayanışmayı büyütmüşler, depremin ertesinde depremden zarar görenlerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için tüm kadın örgütleri el ele vererek çalışmalara başlamışlardır. 8 Mart’ı yaratan eşitlikçi ve özgürlükçü kadınların ışığında kadınlar, bu ülkede depremin yaralarının sarılmasını, sorumlulardan hesap sorulmasını sağlayacak, kadın dayanışması ile yaşamı yeniden kuracaklar.  Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir