20 Nisan 2024

TOPSUZ İĞNE: BİR İLÇE NÜFUSU GİTTİ..!

0
*Depremin 18. günündeyiz.
*6 Şubat 2023 tarihinde 10 ilimizde olan depremlerde 42 bin 310 vatandaşımız hayatını kaybetti. Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu rakam şimdilik.
*Yani her an artabilir.
*Çünkü göçükler kaldırıldıkça altından hayatını kaybetmiş vatandaşlarımızın cansız bedenleri çıkmaktadır.
*Bir ilçe yok oldu..!
*Kayıp sayısı şimdilik 42 bin 310.
*Depremden etkilenen 10 ilimizden şimdilik 448 bin 018 vatandaşımız da taburcu edilmiş. Bu rakamda şimdilik! Çünkü başka illere gitmeler devam ediyor…
*Şimdi bu kadar çok kayıp olunca sebepleri araştırılıyor.
*Bütün uzmanlarımız da (Maşallah) sebeplerini sayıyorlar.
*Ben çocukluğumdan bu güne kadar dört tane ev yapımına şahit oldum.
*Rahmetli babam bir ev yaptırmıştı. Rahmetli Osman abim iki, Rahmetli Ali Rıza abim de iki ev yaptırmışlardı.
*Basıl yaptırmışlardı?
*Babam bir mühendise gitti nasıl bir ev istediğini söyledi. Mühendis bir plan çizdi parasını aldı. “Ben yasalara uygun çizdim sen kafana göre yaptır” dedi.
Babam önce Belediyeye gitti planı tasdik ettirdi. Bir de mahallemizdeki usta Arap emmiyi çağırdı. Birkaç at arabası taş getirildi. Bahçemizden toprak kazılarak içine saman karıştırılıp çamur yapıldı. Sonra bu çamurlar dörtlü kalıplara döküldü. Kurumaya terk edildi. Kerpiçler kuruya dursun Arap emmi yanına bir iki adam daha alarak temeli kazmaya başladılar. Kazılan yerden o kadar yumuşak toprak çıkıyordu ki Arap emmi “kerpiç yetmez ise bunları da kerpiç yaparız” diye buradan çıkan toprakları bir köşeye yığdı.
Kerpiçlerin üstleri kuruyunca altlarının da kuruması için iki bacım, anam ve ben çevirirdik. Rahmetli bacımın elini akrep sokmuştu. O zaman akrep serumu var mıydı? Bilmiyorum ama bacım akrebin soktuğu parmağını 24 saat sıcak suda tutmuştu. Ben gidip gelip kazılan temele bakınca babam kızdı, “Ne lan ustamı olacaksın, teftiş mi yapıyon?” diyerek kızardı. Ben hep temelin az kazıldığını söylerdim. Beni kovardı. Neyse temel atıldı ev yapıldı. Belediyeden bir ya da iki kişi geldiler yeni evimizin sağına soluna baktılar. Bu arada babam bunların ceplerine elini soktu, bir şeyler koydu. Yıllar sonra öğrendim. Para koymuş. Ruhsat için. Biz o evde yıllarca oturduk. Sonra yiğenlerim yıllarca oturdular.
*Bahçemizin ön bölümüne Osman abim ev yaptırdı. Biraz da büyümüştüm yine her şeye karıştım. Yine sözüm geçmedi!
*Sonra Ali Rıza abim evimizin karşısında arsa aldı. Arsada bulunan evleri yıktırdı. İki katlı betonarme bina yaptırdı. Alt katını dükkan üst katını ev yaptırdı. Yine burnumu soktum. Yine kimse umursamadı! Sonra çocukları büyüyünce evinin yanına yeni bir ev daha yaptırdı, alt kat dükkân üst katlara üç oğlu oturdu. Yapım aşamasında yine burnumu soktum, yine kimse dinlemedi!
*Bu dört evin yapılışı ve projesi ve de oturma izni hep aynıydı.
*İşte bir deprem oldu, şu anda yapımına şahit olduğum 4 evde ağır hasarlıymış..!
*Diyeceğim; televizyondaki deprem uzmanlarımız Anadolu’da bir ev nasıl yapılır bilmiyorlar ve televizyonlarda boş boş konuşuyorlar.
Benim anlattıklarımız epey öncelere dayanıyor ama sonuç aynı. Zemine bakılmadan ruhsat veriliyor. İnşaatların başında inşaat mühendisleri yok. İnşaatta çalışan işçilerin eğitimi yok. Çoğu acemi..!
ACEMİ BERBER-ANI
*Bir askerlik anımı anlatayım da, bu kadar sıkıntılı günlerde belki ufak bir tebessüm iyi gelir.
Balıkesir/Çayırhisar’daki yedek subay okuluna gitmiş ve teslim olarak askerliğe başlamıştık. Çok kalabalıktık. Yan yana iki tane masa, masanın başına da birer asker berber koymuşlardı. Tıraş olmadan gelenler kuyruk oluşturdu. Çok kısa sürede tıraş olup kalkıyorduk. Bir asteğmen geldi baktı baktı, yan masadaki berbere “Sen kaç yıldır berbersin?” dedi. Yan masada tıraş olanların kafaları bir başka oluyordu. Hiç böyle tıraş görmemiştim. Kimse de itiraz etmiyordu.
Asteğmenin sorusuna asker “Bu gün başladım abi” dedi.
Asteğmen: “Ne abisi lan, burası ana kucağı değil, asker ocağı komutanım diyeceksin.” dedi.
Asker: “Komutanım memlekette bana berberlik rahattır, sorarlarsa berberim de çık” dediler. Bende bu gün teslim oldum. Gerçekten sordular bende berberim dedim, buraya gönderdiler” dedi.
Acemi berberi gönderdiler başka bir berber geldi. Eğitimde acemi berberin tıraş ettiği asteğmen adaylarının kulakları ve enseleri su topladı. Günlerce uyku uyuyamadılar.
ÇARPITILMIŞ SÖZLER:
Can çıkmayınca huy ne yapsın…

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir