28 Mart 2024

MERSİN BAROSU, 6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA İSTİSMAR DAVASINA KATILDI

0
İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında zorla evlendirilmesi ve sistematik cinsel istismara maruz bırakılmasına yönelik davanın ilk duruşması, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya katılan Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi mahkemeye sunduğu beyanında, “Çocuk gelin diye bir kavram yoktur. Bu hiçbir kanuna, vicdana ve ahlaka sığmaz. Sanıkların en üst hadden cezalandırılmasını talep ediyoruz.” ifadesine yer verdi.
Kamuoyunda büyük tepki çeken 6 yaşından beri pek çok hak ihlali ve zincirleme şekilde nitelikli cinsel istismara maruz bırakılan H. K. G’nin 30.01.2023 tarihinde yapılan ilk duruşmasına katılan Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Özden Demir, müdahillik talebi ve sanıkların en üst hadden cezalandırılması gerektiği yönünde sunduğu beyanında şu ifadelere yer verdi: “Çocuk gelin diye bir kavram yoktur. Bu hiçbir kanuna, vicdana ve ahlaka sığmaz. Çocuk, çocuktur. Bu zihniyetin esasen topluma karşı işlenen bu suçun ve suçların önüne geçebilmek, çocukları, kadınları ve haklarını korumak adına bu yargılamanın adil şekilde yürütülmesi son derece önem arz etmektedir. Katılma talebimizi yazılı olarak sunduk. Kabulünü talep ediyoruz ve şikâyetimiz devam etmektedir. Sanıkların en üst hadden cezalandırılmasını talep ediyoruz.”
Mahkeme heyeti tarafından açıklanan ara kararla, dava kapalı olarak devam etti. Baroların müdahillik talepleri kabul edilmedi. Mahkeme heyeti, sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutukluluk hallerinin sürmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 27 Şubat’ta yapılacak.
Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi açıklamasında, çocukların üstün yararı gereği, onların sesleri olmaya ve bu davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti. (Haber Merkezi)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir