19 Nisan 2024

Rıdvan Turan sordu bakanlar cevapladı ‘Kazaya ilişkin inceleme ve araştırma çalışmaları devam ediyor’

0
MUSTAFA ÖZCAN
HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikaları’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan tarafından son dönemde TBMM Başkanlığı’na verilen soru önergelerine sorumlu bakanlıklardan ceaplar geldi.
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması için Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde 14 Ekim 2022’de grizu patlaması sonucu 41 maden emekçisi hayatını kaybetttiği 11 maden emekçisinin ise yaralandığı olay ile ilgili soru önergesi vermişti. Dr. Rıdvan Turan önergesinde, “Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde 14 Ekim 2022’de meydana gelen kazanın sebepleri nelerdir? Soruşturma hangi aşamadadır? 2019 Sayıştay Denetim Raporunda iş sağlığı ve güvenliği açısından tespitler yapılmasına rağmen patlamanın engellenmesi için neden önlem alınmamıştır? Maden ocağında havalandırma sistemlerinin yeterli olup olmadığı konusunda Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmıştır? 2019 Sayıştay Denetim Raporunda kömür tozlarının sürekli ortamda dolaşmaları nedeniyle infilak riskinin altı çizilmesine rağmen bu konuda neden gerekli tedbirler alınmamıştır? 2019 Sayıştay Raporunda çalışanların sağlığının olumsuz etkilendiği ifade edilmektedir. Bakanlığınız o tarihten bu yana işçi sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde hangi çalışmaları yapmaktadır? 2019 Sayıştay Raporunda kaza riski sürekli rapor edilmesine ve 2019 yılında 190; 2020 yılında 164 “iş kazası” meydana gelmesine rağmen bu kazalar neden önlenememiştir?” sorularını sormuştu.
“Bu aşamada cevaplandırılması mümkün değil”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez olayla ilgili yaptığı yazılı cevapta, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İç Tüzüğünün 99’uncu maddesi uyarınca cevaplanmak üzere Bakanlığımıza gönderilen yazılı soru önergesi içeriğindeki Amasra’da meydana gelen maden kazasına ilişkin hususlar, Bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ayrı ayrı yürütülen idari soruşturmalara; Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ise adli soruşturmaya konu edilmiş bulunmaktadır. Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonunun aynı kazaya ilişkin inceleme ve araştırma çalışmaları da devam etmektedir. Bu çerçevede önergede yer alan sorulara verilebilecek cevaplar imkanıda belirtilen soruşturmalar/araştırmalar neticesinde yapılacak hukuki tespit ve değerlendirmelere göre sağlıklı olarak ortaya çıkacak nitelikte olduğundan mezkûr soruların bu aşamada cevaplandırılması mümkün olamamaktadır.” dedi.
“Yeni alım hazırlığımız var”
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan bir başka önergesinde de, Türkiye’de 2022 yılı itibarıyla 40 Ziraat Fakültesi’nde ziraat mühendisleri yetiştiğini söylemişti. Turan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye Bakanlığın mezun olan binlerce ziraat mühendisinin istihdam edilmesi için bir çalışma olup olmadığını sormuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ise verdiği cevapta, “2022 yılı içerisinde 559 Ziraat Mühendisi alımı yapılmış olup, Bakanlığımıza yeni alım planlanması yapılmaktadır. Bakanlığımıza personel alımları, KPSS ile ÖSYM Başkanlığınca merkezi yerleştirme ile yapıldığından mülakat yapılmamaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzde, personel alımları Genel Kadro ve Usulü Hakkında 2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Karamamesi’nin 11’inci Maddesine istinaden Cumhurbaşkam Kararı ile tahsis edilen atama sayısı dâhilinde “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne ilk Defa Açıktan Atanacak Mühendis Personel Hakkında Sınav ve Atama Yönetmeliği” hükümleri doğrultusunda yapılmaktadır. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğümüz (TİGEM) personel ahnıları her yıl yayımlanan Genel Yatırım ve Finansman Programı çerçevesinde. Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağı Ortakhklarma Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Sınavlar bölümü 7 mcı Madde hükmü doğrultusunda yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir