18 Nisan 2024

KONU YETERİNCE CİDDİYE ALINMIYOR MERSİN’DE SUSUZLUK KAPIDA..!

0

“Pamukluk Baraj, Sulama ve İçme Suyu Entegre Projesi’ne’ yılda 3 milyon TL kaynak ayrılması, projenin en hafif deyimle ‘Uyutulması, dondurulması’ anlamına mı gelir?”

Haber / MUSTAFA ÖZCAN

Mersin’e içme suyu sağlayan Berdan Barajı’nın doluluk oranı dün sabah itibariyle yüzde 7,3’e düştü!
Mersin’de yaşayan herkesin en önemli hayati sorunu olmasına rağmen Mersinli vatandaşlar, konunun yeterince ciddiye alındığına dair emare görmediklerini söylediler.
Araştırmacı Yazar Abdullah Ayan bu konuya değinerek, “Krizden çıkışın anahtarı Pamukluk Barajı’ndan sağlanacak içme suyu isale hattı. Devlet kaynakları oraya seferber edilmeli. Umarım başta yetkililer tüm kamuoyu kapımızı çalan susuzluk tehlikesine karşı harekete geçer ve yatırım anlamında ‘Uyutulan’ Pamukluk İçme Suyu Projesi’nin derhal hayata geçmesi için harekete geçer.” dedi.
“VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKİYORUZ!”
Mersin’in kapısına dayanan susuzluğa karşı yapılması gerekirken anlattığı makaleden bir bölüm paylaşan Ayan, “2022 rayiçleriyle bitirilmesi için en az 1,5 milyar lira ilave kaynak aktarılması gereken ve 2027’ye kadar tamamlanması ön görülen ‘Pamukluk Baraj, Sulama ve İçme Suyu Entegre Projesi’ne’ yılda 3 milyon TL kaynak ayrılması, projenin en hafif deyimle ‘Uyutulması, dondurulması’ anlamına gelir. Bugün yüzde
7’lere düşen ve alarm veren Berdan’a karşı, Pamukluk Baraj Gölü’nün doluluk oranı 24 Ocak 2023 itibariyle yüzde 34! Tabloyu ‘Varlık içinde yokluk’ deyiminden daha iyi ne anlatabilir, bilemedim…” şeklinde konuştu.
“SU KESİNTİSİ YAŞANIR MI?
Karaman’da bulunan, HES 38 MWe kurulu gücü ile ortalama 18 bin 639 kişiye düşen tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayan Balkusan Barajı’nın doluluk oranı da yüzde 3’lere geriledi. Ülkenin genelinde bu kış aylarında yağışların azalmasıyla barajların doluluk oranı giderek azalıyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’un barajlarının da 10 yılın en düşük seviyesinde olduğu görülmüştü. Büyükçekmece Baraj gölünde su seviyesinin düşmesiyle tarihi Çakmak Hattı’nın bazı bölümleri ortaya çıkmış, Baraj gölünde eskiden suyla dolu bazı alanlar adeta çöle döndüğü saptanmıştı. Bu yaşanan gelişmeler sonrası Mersinliler Mersin’de bu yaz aylarının nasıl geçeceğini, su kesintisi yaşanıp yaşanmayacağını merak ediyorlar!

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir