29 Mart 2024
– İşsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 14 Ocak ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 15 bin kişi azalarak 190 bine geriledi.
– Piyasa beklentilerinin aksine azalış göstererek 4 ayın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik maaşı başvurularının, bu dönemde 214 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.
– Merkez Bankası son projeksiyon raporunda işsizlik oranı beklentisini bu yıl için yüzde 4,4, 2024 yılı için yüzde 4,4 ve 2025 yılı için yüzde 4,3 olarak tahmin etti.
– Kasım 2022 yıllık enflasyon oranı yüzde 7,1 olarak açıklandı. Bu rakam, yüzde 7,3 olan beklentinin altında geldi.
– Analistler, enflasyonda düşüş eğiliminin sürmesinin Merkez Bankası’nın sıkı para politikalarının etkisi olduğunu söyledi.
– Tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 5,2’ye geriledi.
– Analistler, Merkez Bankası’ndan 75 baz puanlık faiz artırımı bekliyor.
Nasıl, yukardaki haber başlıkları şaka gibi değil mi? Hayır, değil.
Dünyanın bir başka kıtasında gazeteciler böyle haberler yapıyor, gazete, televizyon ve ajanslar böyle haberler yayınlıyor.
Dünyanın bir başka kıtası olan ABD’de Merkez Bankası, agresif para politikasnını sıkılaşmasına rağmen iş gücü piyasasının dirençli kalmaya devam ettiğini açıklıyor.
Yine ABD’de, perakende satışlarda son bir ayda yüzde 1,1 oranında düşüş olduğu, ancak bu durumun alım gücü düşüklüğünden değil, vatandaşların tasarruftan yana bir tavır sergilemesinden kaynaklandığı haberi yapılıyor.
Bizler, Türkiye’de hangi haberleri mi yapıyoruz ?
– TÜRK-İŞ’in yaptığı araştırmaya göre Aralık 2022’de açlık sınırı, 8 bin 130 TL. Bu rakam, 8 bin 506 TL’lik asgari ücretin yalnızca 376 TL gerisinde.
– TÜİK’e göre enflasyon Aralık 2022’de yıllık bazdayüzde 64,27 oldu.
– Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre,12 aylık enflasyon yüzde 137,55 oldu. ENAG, enflasyonu aralıkta aylık yüzde 5,18, altı aylık artış oranını ise yüzde 38,57 olarak açıkladı.
– Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayında işsizlik oranını yüzde 11.4, işsiz sayısını da 3 milyon 859 bin kişi olarak açıkladı.
– TÜİK’in “atıl işgücü oranı” olarak açıkladığı geniş anlamda işsizlik oranı yüzde 22.9 oldu. Geniş anlamda işsizlerin sayısı 8 milyon 459 bin kişiye ulaştı.
– Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) verilerine göre, işsizlik ödeneği alan kişi sayısı bu yıl ocak ayında 483 bin 654’e çıktı.
– Resmi işsizlerin yüzde 13’ü işsizlik ödeneği alan kişilerden oluştu. Başka bir ifadeyle 8 resmi işsizden 1’i işsizlik ödeneği aldı. Geniş anlamda işsiz sayısı itibarıyla Ocak ayında sokaktaki her 17 işsizden sadece 1’i işsizlik ödeneği alabildi.
– Türkiye, işsizlik ödeneğine erişimin en zor olduğu ülkelerden biri. OECD ülkeleri arasında İtalya ve Portekiz ile birlikte işsizlik ödeneğinin en zor alındığı 3 ülke arasında yer alıyor.
– Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aralık 2022 itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 72,31, yurt içi üretici fiyatları yüzde 128,47 arttı.
Pek de iç açıcı sayılmaz ülkemizdeki gazetecilerin yaptığı ve basın yayın organlarında yayınlanan haberler.
Biz de isterdik başka ülkelerin gazetecileri gibi güllük gülistanlık haberler yapmayı, tek sıkıntımızın can sıkıntısı olmasını ama, elden ne gelir?
Kim bilir belki de bir başka hayatta, bir başka dünyada.
Neden olmasın?

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir