19 Mart 2024

BAŞKAN SEÇER: “PAMUKLUK BARAJI 10 YIL ÖNCE AÇILACAKTI, HENÜZ HİZMETE ALINMADI”

0

Mersin Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle üretimi ve üreticiyi desteklemeye devam ediyor. Atıl arazileri tarıma kazandırmak için nergis soğanı dağıtımı yapılan Pirömerli, Kaklıktaşı, Belen, Dorak, Böğrüeğri, Boztepe ve Tepetaşpınar mahallelerindeki üreticileri Tarsus ilçesine bağlı Pirömerli Mahallesi Çat Mevkii’nde bir araya getiren Mersin Büyükşehir, nergis ve nergisten üretilen ürünlerin tanıtımı amacıyla Nergis Şenliği düzenledi.  Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenlikte Başkan Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer nergis tarlasına girdi ve üretici kadınlarla birlikte nergis hasadı yaptı.

Bölge halkının yanı sıra Mersin merkezden de çok sayıda vatandaşın katıldığı şenlikte, ‘Nergis Tarlası Gezisi ve Hasadı’, ‘Nergis Demeti Yapma Yarışması’, ‘Nergis Reçeli Yapımı’, ‘Nergis Yetiştiriciliği’ ve ‘Halk Oyunları Gösterileri’ gerçekleştirildi.

Başkan Seçer: “Kadın emeğinin, üretiminin berekete dönüştüğü bir çalışmadayız”

 

Şenlik alanına gelen vatandaşlar tarafından büyük bir coşku ile karşılanan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ilk olarak eşi Meral Seçer ve kadın üreticilerle birlikte tarlaya girdi, “Bereketli olsun” diyerek nergis hasadı yaptı. En sevdiği çiçeğin nergis olduğunu söyleyen Başkan Seçer, hasat sonrasında, “Şu anda Tarsus’un Çat Bölgesindeyiz. Pirömerli köyüne ait bir nergis bahçesi içerisindeyiz. Bacılarımla beraberim. Bugün Nergis Şenliğimiz var. Kadın emeğinin, üretiminin berekete dönüştüğü bir çalışmadayız. Bereketli olsun” dedi.

 

“İlkini yapıyoruz ama iyi ki yapmışız”

 

Konuşmasına şenliğin güzel bir havada ve enerjide gerçekleştiğini belirterek başlayan Başkan Vahap Seçer, “Gerçekten mis kokulu bir şenlik. Hem nergislerin hem doğanın kokusu, kuşların sesi, güzel Tarsus’umun güzel insanları, Mersin’imin Anamur’a kadar sizlerin de burada yarattığı enerji, sinerji burayı mis kokulu yapıyor. Masumiyetin simgesi, dağların kraliçesi, sevgi çiçeği Nergis Şenliğimize hoş geldiniz. İlkini yapıyoruz ama iyi ki yapmışız” dedi.

Vatandaşlara daha fazla hizmet etmek adına azimle çalıştıklarını ifade eden Başkan Seçer, “Ben insanlarımızı çok seviyorum. Sizlerin de; bunu gururla söylüyorum; bize gösterdiğiniz sevgi, saygı bizleri gururlandırıyor ama aynı zamanda da duygulandırıyor. Sizlerden bunu gördükçe daha fazla çalışma isteğine kapılıyoruz, sabahları daha erken kalkıyoruz. Aman vatandaşlarımıza mahcup olmayalım, yüzümüz kara çıkmasın, başımız öne eğilmesin istiyoruz, onun için çok çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

“Şenliklerin amacı bu; bir arada olmak, sevgimizi birbirimize hissettirmek, tanış olmak”

 

Şenlik alanındaki atmosfer ve coşkuyla ilgili de değerlendirme yapan Başkan Seçer, “Güzel bir şenlik olmuş. Açık söyleyeyim buraya gelene kadar böyle bir tabloyla karşılaşacağımı bilmiyordum, tahmin etmiyordum. Eşim Meral Hanım oturunca söyledi; ‘Harikulade bir ortam’ dedi. Stantlar çok güzel olmuş. Herkes de burada. Mersin’in her bölgesinden insanlar burada. Az önce sohbet ettim, Tarsus’tan, Silifke’den, Çaltıbozkır’dan, Erdemli’den, Mersin merkezden gelenler. İşte şenliklerinlerin amacı bu; bir arada olmak, sevgimizi birbirimize hissettirmek, tanış olmak. Aynı kimliği taşıyoruz, aynı bayrağın altındayız. Hedefimiz aynı; Ulu Önder Mustafa Kemal’in peşinden gidiyoruz. Bizim yolumuz belli” ifadelerine yer verdi.

“Tarımda güzel işler yapıyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Seçer, özellikle üretici kadınları desteklediklerinin altını çizerek şunları söyledi:

“Toprak en helal kazancın olduğu yerdir. Çiftçinin kazandığı her kuruş helaldir. Çiftçilerin ne kadar eziyet ve meşakkat çektiğini anlatmama gerek yok. Biz de özellikle kadın üreticilerimizi desteklemek istiyoruz. Buradaki nergis üretimine destek vermemizin nedeni de bu. Kadınlarımız çalışkandır, taşı sıksa suyunu çıkarır. Bu kadınların enerjisi boşa gitmesin, evde boş yere zamanını geçirmesin. Biz her şeyimizi kadınlarımıza borçluyuz ama onlar daha fazlasını yapmak istiyor. İşte bunu görmek, ‘Çalışayım, ben de ev ekonomisine katkı yapayım’ istiyor. ‘Çocuğum üniversitede. Kendi kazandığım paranın keyfi ile ona harçlık göndereyim’ istiyor. Onun için kadın üreticileri destekliyoruz.”

 

“Yörük vatandaşlarımız için güneş enerjisi panel dağıtımını gerçekleştireceğiz”

 

Başkan Seçer, çadırda yaşayan Yörükler için hayata geçirecekleri güneş paneli projesinin müjdesini de vererek, “Yörük vatandaşlarımız hayatının tamamını çadırında geçirir. Yazın dağlara çıkar, kışın ovaya iner ve onların elektrik enerjisi gereksinimi önemlidir. Bu yıl yeni uygulamaya koyduğumuz güneş enerjisi panel dağıtımını gerçekleştireceğiz. 300 ailemize bunu sağlayacağız. Buradan da bunun duyurusunu yapayım. İlgili dairemize de müracaatlarını bekliyoruz. Muhtarlarımıza da özellikle duyurmak istiyorum” diye belirtti.

“Pamukluk Barajı 2013’te hizmete açılacaktı. 10 yıl gecikme var”

 

Bölge için önem taşıyan Pamukluk Barajı projesinin 10 yıldır bitmediğini hatırlatan Başkan Seçer, “Pirömerli, Kaklıktaşı, Belen, Dorak, Böğrüeğri, Boztepe ve Tepetaşpınar; 7 köyün şu anda da beraber şenlik yaptığı bir bölgedeyiz. Burada da önemli bir yatırım var; Pamukluk Barajı. 2013 yılında hizmete açılacaktı. 2023 yılı henüz faaliyete girmedi. 10 yıl bir gecikme var. Az önce muhtarlarımızla görüştüm; ‘En önemli sorununuz nedir, bana anlatın ki yardımcı olayım’ dedim. ‘Biz daha fazla üretim yapmak istiyoruz ama bize su lazım. Barajın göbeğindeyiz ama baraj suyundan faydalanamıyoruz’ dediler. Şimdi böyle bir sıkıntılı durum var. Farklı çözüm yollarıyla Mersin Büyükşehir’in katkılarıyla ama bu konuda asıl yetkili olan, görev alanına giren Devlet Su İşleri’nin de bu işe çözüm arayışına girmesiyle yakın zamanda umut ediyorum bu sorunu hep beraber çözeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Belediye Başkanlarına yönelik ‘Belediyeler baraj yapsın’ açıklamasına da değinen Başkan Seçer şunları kaydetti:

“Bakın, kışın geleceği yok. Dün bir uyarı aldık Sayın Cumhurbaşkanı’ndan. Uyarıyı gördük. Haklı Sayın Cumhurbaşkanı. Ben 2 gün önce İstanbul’daydım. Toroslar’ın üzerinden geçiyoruz Adana’ya doğru, havaalanına doğru. Bir damla kar göremedim. Kar olmayınca yazın alarm demektir, su sıkıntısı demektir barajlarda su kalmayınca. Tarsus Berdan Barajı tüm memleketi besliyor. Pamukluk Barajı 10 yıl önce açılacaktı, henüz hizmete alınmadı. 2016 yılında da Mersin Büyükşehir Belediyesi ile DSİ arasında isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi yapımına ilişkin bir protokol yapılmış ama 1 metre isale hattı yapılmamış. Bir tesisin hiçbir müştemilatı yapılmamış ama dün Cumhurbaşkanı bizi uyardı; ‘Belediyeler baraj yapsın’ dedi. Şimdi düşündüm, ben baraj yapmasına yaparım ama o zaman DSİ ne iş yapar? Eğer Pirömerli yolunu DSİ yapıyorsa, ben de o barajı yapayım. Ama bu yolu ben yapıyorum, benim görev alanım, işim bu. Gayet iyi bir uyarı ama bizim barajımız var, baraja ihtiyacımız yok. Su değerli. Dedim ki; ‘Bu isale hattını yapalım Mersin’e.’ Hem Mersin’e daha ucuz su sağlayalım hem bir kuraklık durumunda Berdan Barajı bir yandan, Pamukluk Barajı bir yandan memleketimin hiçbir su sorunu olmasın. Şu ana kadar yapılmadı.”

 

“Mersin’e huzur, sevgi, saygı ve adalet geldi”

 

Konuyu geçtiğimiz yıl ilgili Bakan’a da ilettiğini ancak bir adım atılmadığını dile getiren Başkan Seçer “Artık 4 ay sonrayı bekleyeceğiz. Yeni Sayın Cumhurbaşkanı’nı arayacağız, Bakan’ı arayacağız; ‘Şu Mersin’e bir bakın arkadaş’ diyeceğiz. Bu Mersin Türkiye’nin 5. , 6. büyük vergisini veriyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, sonra Mersin geliyor. Mersin büyüyor ve gelişiyor. Bu Başkan 1 milyon 900 bin yerli nüfusa ayrılan kaynağı sığınmacılarla beraber 2.3 , 2.4 milyon insana harcıyor. Biliyor muydunuz bunu? Bu Başkan’a da yazık değil mi? Mersin gelişiyor, Mersin kalkınıyor, Mersin bize vergi veriyor. Bir de yetmez gibi sığınmacı sorunuyla boğuşuyor. Değil mi? Öyle yapmıyor muyuz? Şimdi bu yolu yaparken yolun başına zabıta mı dikiyoruz? Senin kimliğinde Türkiye Cumhuriyeti yazıyor geç, seninkinde yazmıyor geçme!’ Öyle mi yapıyoruz? Biz Mersin’e geldik, Mersin’e huzur geldi. Bağırarak söylüyorum, Mersin’e huzur geldi, sevgi geldi, saygı geldi, adalet geldi adalet” dedi.

 

 

Vahap Seçer, Mersin’de yaşayan her bir yurttaşının Belediye Başkanıdır”

Sözlerinin ‘Siyaset yapıyor’ olarak değerlendirilmemesini, amacının kesinlikle bu yönde olmadığını belirten Başkan Seçer “4 ay sonra seçim var. Ben söz veriyorum, benim partim iktidar olursa bu sorun sanki daha hızlı çözülür. Burada farklı partilere oy veren dostlarımız var. Belediye başkanı mazbatasını alana kadar bir partiyi temsil eder, Seçimi kazandık 31 Mart’ta. 8 Nisan’da gittik İl Seçim Kurulu’ndan mazbatayı aldık. İşte o saniyeden sonra artık Vahap Seçer Mersin’de yaşayan her bir yurttaşının belediye başkanıdır” dedi.

“Kalbimi açmışsam, bana daha önce oy vermeyen de, AK Parti’li olan da MHP’li olan da emin olun bana oy verir”

Yaklaşık 1 sene sonra gerçekleşecek yerel seçimlerde partisinin aday göstermesi halinde ‘Tekrar biz bu işe gönül koyduk, devam etmek istiyoruz’ diyerek vatandaşların oyunu isteyeceğini ifade eden Başkan Seçer  “Yine bu partinin belediye başkanı olarak vatandaşımızın oyunu isteriz ama orada da bir değişiklik olur. Çünkü bu halk bana 5 yıllık bir vize verdi. Eğer bu 5 yıllık süre içerisinde vatandaşıma hizmet etmişsem, çiftçinin sesini, hastanın ahını, karnı aç olanın sızısını duymuşsam, kalbimi açmışsam, bana daha önce oy vermeyen de, AK Parti’li olan da MHP’li olan da emin olun bana oy verir. Vallahi verir. Niye vermesin?” diye konuştu.

“Bu vatanı benden daha ala kim sevebilir?”

 

İnsanların hizmet, samimiyet, saygı ve sevgi beklediğini söyleyen Başkan Vahap Seçer “Neyi paylaşamıyoruz? Size soruyorum. Bu vatanı benden daha ala kim sevebilir? Ben bu ülkenin evladıyım. Hangi birimiz ülkemize, vatanımıza, vatandaşımıza bir zarar gelsin ister? Ülkesini seven bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, helal süt emmiş bir vatandaşı, ülkeye zarar ziyan edilsin, ülke bölünsün parçalansın,  Mustafa Kemal Atatürk’ün bize kurduğu Cumhuriyet paramparça olsun, ortadan kalksın ister mi? Bunu istemez, ben istemem. Onun için çalışıyoruz zaten onun için birlik beraberlik diyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Akşam yattığı zaman çok rahat uyuduğunu ve bunun sebebinin vicdanen rahat oluşu olduğunu söyleyen Başkan Seçer, bütün dinlerin, vicdanın, insanlığın yetim ve kul hakkına tenezzül edilmesini yasakladığını hatırlatarak “Bunu bir siyasetçi yapmayacak. Adaletsizlik bir insanlık suçudur. İnsanlar arasında ayrım yapmak, tabiat ayrımı, mezhep ayrımı, meşrep ayrımı, siyasi parti ayrımı yapmak bırakın hukuki tarafını bir siyasetçi için, Anayasa’da ‘İnsanlar arasında ayrımcılık yapın’ yazmaz.  Türkiye Cumhuriyeti anayasası bellidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan kendi yurttaşlarını ya da yurttaşları olmayan insanların hak ve hukukunu güvence altına alır. Çağdaş devlet budur” diye konuştu.

Başkan Seçer konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Bundan sonra çok daha iyi hizmetler yapacağız, emin olabilirsiniz. Çok güzel bir şenlik oluyor. Çok güzelde neticelenecek. Bu birincisi. Gelecek yıl çok daha güzel olur. Bu yıl eksiğimiz, gediğimiz varsa bunları görürüz. Gelecek yıla da çok daha iyisini emin olun yapacağız. Yeter ki bir arada olalım, birlik olalım, çalışalım, üretelim, kazanalım, ailemizde mutluluk olsun, Şehrimizde mutluluk olsun, ülkemizde mutluluk olsun, dünyada mutluluk olsun, bizim amacımız bu. Bizim yolumuz bu. Allah yolumuzu açık etsin. Sizleri seviyoruz, sizleri sayıyoruz.”

 

“Yaptığı hizmetlerle Türkiye’nin bence en önemli ve en iyi belediye başkanı sevgili Vahap Seçer’dir”

 

Şenlikte konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarım alanında yaptığı yatırımları gördükçe büyük gurur duyduğunu belirterek, “Marifet iltifata tabidir. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer Mersin’e büyük değer katıyor. Evet belediyeler yol yapar, altyapı yapar, üst yapı yatırımları yapar ama Sayın Seçer başka bir şey yapıyor, Mersin’in dokusuna dokunuyor. Mersin’de sosyal devlet ilkesinin gerektirdiği bütün hizmetleri yaparak halkımızla buluşturuyor. Hiç kimse kusura bakmasın, yaptığı hizmetlerle Türkiye’nin bence en önemli ve en iyi belediye başkanı sevgili Vahap Seçer’dir” dedi.

 

Avcı: “Siz hizmet tohumları ektiniz”

 

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Mersin Büyükşehir’in bölgelerine önemli destekleri olduğunu belirterek, “Değerli Başkanım 2020 yılında ektiğiniz soğan tohumları nergis olarak buluştu. Bu bölgemiz gerçekten aile işletmeciliği. 500 metrekare, 1 dönüm, 3 dönüm en büyük 5 dönüm olan yerler. Gerçekten burada zor şartlarda çocuklarını okutmak için bu aileler emek sarf ediyor ama bununla beraber güzel bir pazar elde ettik. İnşallah bu şenlik de bunun daha ileriye gitme noktasında bir başlangıcı olur.  Siz hizmet tohumlarını ektiniz, bu halk vefakârdır, cefa ile çalışır ama vefayı unutmaz. Size gerekli desteği vereceklerine inanıyorum” dedi.

 

“2 yıldır yaklaşık 500 dönümlük bir arazimiz nergis üretimine başladı”

 

Tarsus Pirömerli Mahalle Muhtarı Bilal Koçak ise üreticilerin nergisleri nasıl satacağını düşündüğü anda Büyükşehir’in desteğiyle şenlik gerçekleştirdiklerini belirterek, “Burası nergis bölgesi olduğu için yıllardır üretim daha da arttı ve son 2 yıldır yaklaşık 500 dönümlük bir arazimiz nergis üretimine başladı. Bütün üreticiler bunu nasıl satacağız diye düşünmeye başladı. Pandemide, 2 yıldır yapmayı düşündüğümüz şenliğimiz bugün kısmetmiş. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e bütün halkımız adına teşekkür ederim” diye konuştu.

“Biz kadınlar için nergis çiçekçiliği üretimi, satımı ve diğer faaliyetleri ek bir gelir”

 

Belen Mahallesi’nde nergis üretimi yapan Zeynep Kesmeci, “Kırsal kesimde yaşayan kadınlar olarak bizim burada gelirimiz hayvancılık ve tarım üzerine. Büyükşehir Belediyemizin 2020 yılında 70 bin nergis soğanı yardımından biz de faydalandık. Biz kadınlar için bu nergis çiçekçiliği üretimi, satımı ve diğer faaliyetleri ek bir gelir. Bu şenliği yapmamızda bize yardımcı olduğunuz için belediyenin olanaklarını bize sunduğunuz için her konuda yanımızda olduğunuz için sizlere çok teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

Nergis üreticisi Yasemin Sarıoğ ise nergis çiçeğinin bu denli ön plana çıkarak artık şenlik olarak kutlanmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek “Pazar bulmakta sorun yaşadığımız ve devam eden birçok problemin çözüme ulaşacağından emin olduğumuz şen bir gün yaşıyoruz. Biz üretici kadınları geldiği günden beri her alanda destekleyen Vahap Seçer’e gerçekten çok teşekkür ederiz. Desteklerini esirgemediğini bugünde bize gösterdi. Bu tür desteklerle üreticinin sorunlarının çözüleceğine ben kendi adıma inanıyorum. Hani derler ya ‘Kadın var arpa ununu aş eder’ diye, biz nergisi bir çiçek olmanın ötesine taşımak istedik. Nergisten reçel yapmayı başardık. Bu güzel çiçeği sadece Türkiye’ye değil dünyaya tanıtmak istedik. Dilerim bu şenlik bunun başlangıç noktası olur ve gelenekselleşir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir