19 Nisan 2024
*Bilindiği gibi normal seçimler 18 Haziran 2023 tarihindeydi.
*Hem Cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçecektik.
*Cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 50 +1 olarak bir aday kazanamaz ise ikinci turun tarihi 2 Temmuz 2023. İlk turda en çok oyu alan iki aday katılabilecek.
*Neyse biz gelelim 18 Mayıs’a.
Siyasilerimiz o günlerde ülkemiz için çok önemli sebepler olduğu gerekçesiyle seçimlerin öne çekilebileceğini söylüyorlardı.
*Örneğin: ÖSYM sınavının,17- 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacağı vs..
*Bu sebeple ve diğer bazı sebeplerle seçimi erken mi yapalım, erkene mi alalım diye bir çalışma başlatıldı.
*Partisinin grup toplantısında konuşan MHP genel başkanı erken seçim iddialarıyla ilgili “Genel seçimler ister zamanında yapılsın isterse erkene alınsın. Biz iki seçeneğe de varız ve hazırız.” demişti.
*AK Parti Sözcüsü de partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada seçimlerin zamanında yapılması yönünde düşünceleri olduğunu ama, “Çıkabilecek bazı sıkıntılar, vatandaşlarımızın yurt dışında seyahat dönemi olması, çeşitli şekillerde ülkemizde hareketliliğin yaşandığı(ÖSYM Sınavları, Hac zamanı olması) dönem olması sebebiyle değerlendirmeler yapıyoruz.” diyerek seçim tarihini öne çekebilecekleri işaretini vermişti.
*Sonunda hükümet seçimleri erkene değil de biraz öne alma kararı aldı.
*AK Parti birkaç tarih belirledi ama her zaman olduğu gibi MHP genel başkanı bana göre son sözü söyledi.
*Seçimler 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılmalıdır.
*Bu ülkede seçim tarihi ilan edilecekse bunu ancak MHP genel başkanı yapar diye bir algı var. MHP genel başkanı da muhalefete: “Uzlaşarak Türkiye’yi birlikte seçime taşıyalım, mayıs ayı içinde bu işi bitirelim.” dedi.
*Muhalefet bu öneriye sıcak bakar mı belli olmaz, şayet sıcak bakmaz ise Cumhurbaşkanı seçim kararı alacak.
*Cumhurbaşkanı 13 Mart Pazartesi günü seçim kararı alırsa 60 gün içinde seçimlere gidilmesi gerekiyor. O tarih ise 14 Mayıs’a denk geliyor.
*Cumhur Bloku’nun (AKP+MHP+BBP) Meclisteki toplam sandalye sayısı 336’dır. Yenileme kararını verebilmek için bu blok’un 24 milletvekiline ihtiyaç var.
*Burada üzerinde durulması gereken en önemli konu, Cumhurbaşkanının Anayasanın 116. maddesinin 2. fıkrasına dayanarak meclis seçimlerini yenilemesi halinde kendisi için üçüncü bir kez daha aday olma yolunun açılıp/açılmayacağıdır.
*Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Serap Yazıcı, Anayasanın 116. maddesindeki ”Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.” cümlesi önemli.
*Bilindiği gibi; Mevcut Anayasamıza göre bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanlığı yapabileceği gibi bir madde var.
* “Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye Adalet Akademisi Dergisi’nin 2022 yılının nisan ayında yayımlanan 50. sayısında kırk sayfalık bir makale yazmış. Bu makalede meclis başkanımıza göre 2017’de hükümet sistemi değiştiği için cumhurbaşkanı ilk defa 2014’te değil, 2018’de seçildi. Dolayısıyla 2023 seçimlerindeki adaylığı da üçüncü değil ikinci adaylığı. Yani diyor ki 2018 ilk görev süresi. Şimdi Cumhurbaşkanı erken seçim kararı verdi, aynı zamanda da aday benim dediğinde, muhalefet bu anayasaya aykırı derse gidebileceği yer Yüksek Seçim Kurulu. Muhalefet bu kişi aday olmanın koşullarını taşımıyor derse, bu durumda Yüksek Seçim Kurulu’nun iki seçeneği var;
Ya “R. T. Erdoğan aday olamaz” diyecek, ya da “Aday olabilir” diyecek.
*O zaman YSK kararına karşı ne yapılabilir?
*YSK kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi’ne gidilemiyor. O zaman tek yol AİHM kalıyor gibi görünse de o da yok. Çünkü AİHM’nin birinci protokolünün üçüncü maddesi genel seçimler ve parlamentoya ilişkin seçimleri kapsıyor.
*Cumhurbaşkanlığı seçimleri bu kapsamda değil. Dolayısıyla Cumhurbaşkanının adaylığı konusunda gidilebilecek iç hukuktaki tek merci YSK, ama onun kararına karşı gidilebilecek bir dış makam yok.’’
*Baş başa kalabildik mi?
Karma karışık durumlardan çıkalım.
*Şimdi yazıyorum. Seçimler 14 Mayıs 2023.
*Vatanımıza ve milletimize hayırlı olur inşallah.
ÇARPITILMIŞ SÖZLER:
Bakarsan bağ olur bakmazsan üzüm yiyemezsin.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir