18 Nisan 2024

‘2022 yılında en az 1 milyon 709 bin kişi işini kaybetti’

0
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 2022 yılında en az 1 milyon 709 bin kişinin işini kaybettiğini söyledi. İşsiz kalanların sayısının 2021 yılına göre 169 bin kişi arttığını kaydeden Bulut, 2022 yılında iki kişiden birinin işsizlik maaşından yararlanamadığını ifade etti.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ekonomik kriz ortamında işsizliğin en yakıcı sorun olduğuna dikkat çekti.  2022 yılında en az 1 milyon 709 bin kişinin işinden çıkarıldığı için işsizlik ödeneği almak üzere İşsizlik Sigortası Fonu’na başvuruda bulunduğunu kaydeden Bulut, işten çıkarılanların sayısının geçen yıla göre en az 169 bin kişi arttığını belirtti.
“İŞSİZ SAYISI DAHA YÜKSEK”
İşsizlik sigortasından, işsiz kalmadan önceki son 120 gün çalışıyor olan ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemiş olma koşullarına sahip olanların yararlanabildiğini söyleyen Bulut, işsizlik maaşına başvuramayanların da hesaba katıldığında bu sayının çok daha yüksek olduğunu kaydetti.
“2 KİŞİDİN BİRİ HEM İŞSİZ HEM MAAŞSIZ”
2022 yılında işsizlik maaşı için başvuran 894.451 kişiye işsizlik maaşı şartlarını karşılamadığı için maaş bağlanmadığını, her iki kişiden birinin hem işsiz hem maaşsız kaldığını belirten Bulut, İş-Kur’un işsiz kalan 1 milyon 709 bin kişiden sadece 814 bin 549 kişiye işsizlik ödeneği bağladığını bildirdi.
İktidar ekonomi ile ilgili pembe tablolar çizmesine rağmen ekonomik göstergelerin alarm verdiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
“İşsizlik, çift haneli rakamlardan aşağı inmiyor. İşsizler, işsizlik ödeneği almak isteyenler İş-Kur’un kapısının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.  Resmi rakamlara göre işsiz sayısı bir önceki aya göre 23 bin kişi artarak 3 milyon 576 bin kişiye; gerçek işsiz sayısı ise 264 bin kişi artarak 7 milyon 891 bine çıktı. İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığı 124,3 milyar lira. Ancak fon, kentlerimizde deprem güvenliğini sağlamak için alınan deprem vergileri gibi ‘işsizler hariç’ her işte kullanılır oldu. İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları bu kadar çetrefilli olduğu sürece mağduriyet daha da artacak.  İşsizlik sigortasından yararlanma şartı kolaylaştırılmalıdır.” (Haber Merkezi)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir