17 Nisan 2024

DOLGU ALANINA DİKİLECEK 37 KATLI GÖKDELEN İÇİN KONUŞAN SEÇER: ‘15 KATTAN FAZLASINA İZİN VERMEZDİM!’

0

“Adnan Menderes Bulvarı üzerinde o kadar kat izni vermezdim. Yenişehir Bölgesi sahilde 21 kat konusunda rıza vermemiştim. Orada 15 kat ile sınırlandırmanın doğru olacağını söylemiştim.”

Haber / MUSTAFA ÖZCAN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Ocak Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Mersin kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Galatasaray Meydanı karşısındaki dolgu alanına dikilecek olan 37 katlı gökdelen konusu Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de gündeme geldi. Mersin kamuoyunu rahatsız eden ve büyük tepkilere rağmen Mezitli’de yapılacak olan gökdelenle ilgili nedense hiç bir açıklama yapmayan, ancak mecliste ilk olarak söz alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan nihayet konu ile ilgili bir açıklama yaptı.
Tarhan, “Bu açıklamalarım savunma anlamına gelmez. Bu ruhsat bugünün meselesi değil 40 yıldır devam eden bir konudur. Düzenlenen tüm ruhsatlar yüksek katlıdır. Bu yapı 2016 yılında 2 blok olarak 33 katlı olarak ruhsatlandırılmış. Mevzuat elverdiği için mevcut hakları uzun yılllardır hep baki kalmış. Mersin’de birçok duayen basın mensubu vardır. Bu arkadaşlarımızın gazeteciliğine saygı duyuyoruz. Fakat maalesef belediyeleri ilgilendiren konularda bilgi almadan tek taraflı haber yapılıyor. Basına ve halka yanlış bilgi veren kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Yanlış varsa mahkeme yolu onlar için de açıktır.” dedi.
“Hiç ölmeyecekmiş gibi bu taşınmazların peşindeyiz”
Tarhan’dan sonra söz alan CHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız Tarhan’a atıfta bulunarak, “Bizlerin bu taşınmaz gayemiz nedir?” diye sordu.
Yıldız, “4 yıla yakındır tecrübe edindim. En çok konuştuğumuz konu bu taşınmazlar! Niye hiç ölmeyecekmiş gibi bu taşınmazların peşindeyiz? Bir türlü idrak edemiyorum. Bu taşınmaz derdinden vazgeçmemiz lazım. Geçen haftada gördüm İzmir’de de yine yüksek katlı bina yapıyorlardı. Oradaki vinç çöktü ve altında kalan işçiler öldü. Teknoloji gelişti, tünel yapıyoruz, yol yapıyoruz, yüksek binalar yapıyoruz. Doğrudur ancak ama her gün insanlar ölüyor. Dolayısıyla bu bina yasal olabilir, mevzuata uygun olabilir tartışılır. Bence kent estetiğine aykırı olacağını düşünüyorum. Buraya bu binayı yapacak kişinin bunu bir kez daha düşünmesini istiyorum. Denize sıfır alana ki yarısı da muhtemelen dolgudur. Buralarda çok yüksek katlı bina yapmak hem estetik hem etik açıdan doğru değildir.” şeklinde konuştu.
“O kadar kat
izni vermezdim!”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mezitli Belediyesi’nin bir dahlinin olmadığını belirten Seçer, “Yasa ve yönetmelik çerçevesinde ruhsat düzenlemesi yapmış, büyükşehirin yeni düzenlemelerinde de o bölgelerdeki parsellere 18 kat sınırı vermişti ama burası 30 katın üzerinde bir yapılaşma olacak. Eski tarihteki mevzuata göre bir düzenleme ile yasal hakkını kullanmış ve ruhsatını yenileyerek bu noktalara kadar gelmiş. Ancak yargı yolu açıktır. Ne karar çıkar biz bilemeyiz. Ben de şu anda konu ile ilgili karar mercii olsaydım, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde o kadar kat izni vermezdim. Yenişehir Bölgesi sahilde 21 kat konusunda rıza vermemiştim. Orada 15 kat ile sınırlandırmanın doğru olacağını söylemiştim. 18 katta mutabakat sağlamıştık. Kamuoyuna tekrar söylüyorum; mecut ne büyükşehirin, ne meclisin, ne Mezitli Belediyesi’nin ne de meclisinin bir dahili yoktur.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir