20 Nisan 2024
* “3 Aralık Engelliler Gününü Kutlamıyoruz”
*Ülkemizin birçok köşesinde “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” çeşitli etkinlikler ile kutlandı demeyelim de, dikkatleri çekmek için hatırlatıldı demek daha doğru olur.
*Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Rekreasyon Birimi ve Sosyal Hizmet Uzmanları işbirliğiyle 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle yapılan etkinlikte çok güzel düşünülmüş bir konu vardı.
* “3 Aralık Engelliler Gününü Kutlamıyoruz. Engellilerin karşısına çıkartılan engeller üzerinde düşünülmesini istiyoruz.” mesajı verdiler.
*Ben buna güzel eylem diyorum. Emeği geçenleri kutluyorum…
*Bu gün nereden gelmiş?
*3 Aralık, 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu tarihte her yıl engellilerin yaşadığı sorunlarla ilgili FARKINDALIK oluşturmak için özellikle sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir.
*Bir de Dünya Engelliler Haftası var.
*Dünya engelliler haftası pek çok açıdan farklı engellerin aslında engel olmadığına dikkat çekmek ve her engelin kendi içinde pek çok farklı sorunları olduğunu göstermek, engelli kişilerin katkılarını ve başarılarını hedef alan konular üzerinde durulması için değişik günler tespit edilmiştir.
*Görme Engelliler Günü-İşitme ve Konuşma Engelliler Günü- Ortopedik Engelliler Günü-Zekâ ve Ruhsal Engelliler Günü-Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü.
*Yukarıda verilen günler, farklı engellere sahip olan kişiler için evrensel olarak etkinlik hazırlanan ve kabul edilen günlerdir.
*Bu önemli günler ve haftaların, engelli insanları anlayabilmek açısından çok büyük bir önemi vardır. Çünkü gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar sadece engellilerin değil, bence hepimizin sorunu olmalıdır.
*Çünkü, kimin ne zaman ne olacağını bilmek olanaksızdır.
*Bu gün sağlıklısın ama yarın engelli olmamanın garantisi yoktur…
*Bu konuda son olarak da şöyle diyorum.
*3 Aralık’ın Dünya Engelliler Günü olarak hatırlanması tabi ki çok önemlidir, ama engelli vatandaşlarımızı sadece yılda bir gün hatırlamak ve sonrasında unutmak doğru bir yaklaşım değildir.
*Engelli vatandaşlarımız için, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kamu kurumları tarafından alınacak önlemlerin, yapılacak organizasyonların, sivil toplum örgütlerini de içine alacak biçimde daha da yaygınlaştırılmasını ve somut adımların atılması gerekmektedir.
SOKAK HAYVANLARI
*Geçenlerde Konya’daki olay(Bir sokak köpeğinin işkenceyle öldürülmesi) hem yazılı basında, hem de televizyonlarda yayınlanma rekoru kırdı.
*Duyarlı sivil toplum kuruluşları çeşitli şekillerde tepkilerini gösterdiler.
*Konya Belediyesi de soruşturma açmış.
*Kısa sürede unutulur ve eski tas eski hamam her şey devam eder…
*Eskiden Belediyelerin itlaf ekipleri vardı. Sokak sokak gezerler ve sokak köpeklerini ya silahla vurarak, ya da zehirleyerek öldürürlerdi.
*Osmaniye’de bizim evde de bir köpeğimiz, bir de kedimiz vardı. Köpeğimizin adı da Tarzan’dı. O kadar çok severdim ki Belediyelerin itlaf ekipleri sokakta görülünce, Tarzan’ı evde saklar başından da ayrılmazdım. O zamanlar kedilere dokunmazlardı. Çünkü kediler daha sosyetik(!) olmamışlardı. Zaman zaman fare avlarlardı, avlamasalar bile fareler kedilerden korkarlardı. Şimdi kedileri bizler beslediğimizi için fare avına çıkmıyorlar. İyi ki kedilere işkence eden yok.
*Yani demem o ki;
Taaa o yıllarda Belediyelerin itlaf ekipleri olmasına rağmen biz köpekleri ve kedileri sever, korur ve kollardık.
*İnsanlığımızı ne zaman yitirdik?
*Hâlbuki Belediyelere bir telefon böyle birçok sorunu çözmeye yetmektedir. Belediye ekipleri alıp sığınaklara götürüyorlar, aşılarını yapıyorlar. Rahat bir yaşam sağlıyorlar. Buradan sahiplenilebiliyor bu hayvanlar.
*Ne zaman böyle olduk da evsiz barksız sokak hayvanlarına işkence eder hala geldik!
*Allah ıslah etsin biz insanları.
ÇARPITILMIŞ SÖZLER:
Cahile söz anlatmak, deveye hendek atlatmaktan kolaydır.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir