19 Mart 2024

Olaya karışan göçmenler sınır dışı ediliyor Mersin’de son 3-4 ayda hiç kaçak göçmen yakalanmadı’

0
MUSTAFA ÖZCAN
Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, Hayata Destek personelinin katılımıyla, Suphi Öner Öğretmen Evi’nde basınla buluştu. Göç Yönetimi sunumu yapan İlday, Bakanlığın göç yönetimi ile ilgili çalışmaları ve il özelinde yapılan çalışmaları anlattı.
İlday, Mersin’de yaklaşık 284 bin civarında yabancı uyruklu şahıs bulunduğunu belirterek, “Mersin yabancı yoğunluğunda 5. sırada olan bir ilimizdir. İlimizde son 3-4 ayda bir tane bile kaçak göçmen yakalanmadı. Özellikle şunu belirtmek isterim ki suça karışan yabancıların ülkemizde kalmasına asla izin verilmemekte, hızlı bir şekilde sınır dışı işlemleri yürütülmektedir” dedi.
Dünyada 281 milyon göçmen olduğunu kaydeden İlday, “Bunlardan 89,3 milyonu zorla yerinden edilen, 31,7 milyonu ise diğer ülkelerde koruma altında bulanan yabancılardan oluşuyor. Göç rotalarına baktığımızda yine ülkemize özellikle Afrika, Hindistan, Endonezya bölgelerinden yoğun göç akışı olduğunu görüyoruz. Kaynak ülkeler ve barındırdıkları yabancı sayısında ülkemizde toplamda ortalama 4 milyon yabancı şahıs var. Türkiye’de göçe baktığımızda ise 4 ana başlık altında bunu topluyoruz. Düzensiz göç, düzenli göç, uluslararası koruma ve uyum faaliyetleri altında bunlara bakıyoruz. Asıl en büyük nokta Türkiye’de göçe baktığımızda bugün itibariyle 5 milyon 254 bin 586 yabancı uyruklu şahıs kayıt altındadır. Suriyeliler bunların 3,5 milyonunu oluşturuyor. Vize ile kalan 1 milyon 340 bin. Uluslararası korumada ise 319 bin civarında yabancı uyruklu şahıs bulunmaktadır. 3 ayda bir olmak üzere İl Göç Kurulu toplantıları yapıyoruz. Oraya birçok kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katılıyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla aylık olarak toplantılar yapıyoruz. Kanaat önderleriyle toplanıyoruz. Muhtarlar buluşması yapıyoruz. Tabela denetimleri çerçevesinde 13 ilçemizde toplamda bin 757 yabancı uyruklu işletme denetlendi. Bunların büyük bir kısmının standartlara uyduğunu gördük. 16 işletmenin sadece standartlara uygun olmadığını, 11 işletmenin de vergi kaydının olmadığını tespit ettik. 98 bin 767 kişiye uyum eğitimi verdik.” şeklinde konuştu.
“Mersin yabancıların yoğunluğunda
5. sırada”
Mersin’de 284 bin civarında yabancı uyruklu şahıs olduğunu belirten İlday, “Bunlardan 244 bini ortalama geçici koruma dahilindeki Suriyeliler. 39 bin civarında ikamet izni ile kalan şahıs var. Bin 300 bandında da uluslararası koruma dahilindeki yabancı mevcut. Mersin ili yabancıların yoğunluğunda Türkiye’de 5. sırada yer alıyor. Suça karışan yabancıların ülkemizde kalmasına izin verilmemekte, hızlı bir şekilde sınır dışı iş ve işlemlerini yürütmekteyiz. Mersin ilinde de sınır dışı etme oranı yüzde 30’un üzerinde. Yani suça karışan yabancılar hiçbir şekilde serbest olarak aramızda bulunmuyor. Gerekli kararları alarak geri gönderme merkezlerine ya da doğrudan sınır dışı işlemelerini tamamlıyoruz. Yabancı nüfusu Türk nüfusuna göre yüzde 20 ve üzerinde ise o mahaller yabancı kaydına kapatılıyor. Bazı mahallerde, bazı bölgelerde Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerler var. O bölgelere gittiğimiz zaman sanki yabancı nüfus fazlaymış gibi geliyor ama kolluk kuvvetlerince yapılan çalışmalarda son 3-4 ayda bir tane bile kaçak göçmen yakalanmamış durumdadır. Yani bizim sayılarımız gerçekten doğrudur. Yani ilimizde 500 bin, 400 bin gibi sayılar gerçeği yansıtmamaktadır. Artık gerçekten çok sıkı önlemler var. Şahısların ülkemize gelip, düzensiz göçmen olarak durmaları mümkün değil. Düzensiz göçmen yakalandığı an zaten sınır dışı işlemleri yapıyoruz. 3 yıldır Mersin’de görev yapıyorum ve ilk defa bu ay bir şeyle karşılaştık. İlimizde bu ay geçici korumayla gelen göçmen sayısında düşüş yaşandı. En çok sorulan soru da ‘doğan çocuklar vatandaş mı oluyor’ diye. Bizim ülkemizde Türk anne veya babadan doğan çocuklar vatandaşlık alabiliyor. Biz doğum yeri kuralını kullanmıyoruz. Anne veya babaya bakıyoruz. Buna baktığımız zamanda gerçekten çok düşük seviyede.” ifadelerini kullandı.
“Göçmen kaçakçılığı konusuna zaman zaman Türk vatandaşları da girmekte”
Düzensiz göçle mücadele çalışmalarını anlatan Hüseyin Kemal İlday, “Sorunu kaynağında çözüp etkili sınır tedbirleri, ülke içinde etkili yakalama ve sınır dışı mekanizmalarla mücadele ediliyor. Uyum çalışmalarında ise ‘hep bu kadar yabancı geldi, artık ülkemizden çıkış yapmayacaklar, bizimle yaşayacaklar’ diye serzenişte bulunuyor vatandaşlar. Uyum faaliyetinin amacı, 3. bir şahıs yardımına ihtiyaç duymadan hayatlarını idame ettirmeyi kapsıyor. Düzenli göçe baktığımızda; İkamet izniyle vize veya vizeden muaf olarak ülkemize gelip daha fazla gelen yabancılar ikamet izni ile ülkemizde kalıyorlar. 2016’dan günümüze kadar ikamet izni ile kalan yabancı sayısı 2019’da en pik düzeye gelinmiş durumda. 2020’de pandeminin etkisi ile bu sayı düşüş yapıyor, bir milyon 341 bin ikamet izni ile kalan şahıs var bugün. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı sürekli birbiri ile karışıyor. Düzensiz göç; bir yabancının ülkeye yasadışı yollardan girmesi ile ifade edilirken, göçmen kaçakçılığı dolaylı ve doğrudan yasal olmayan yollardan bir yabancının ülkeye sokulması, yurtdışına çıkmasına imkan sağlanması anlamına gelmektedir. Göçmen kaçakçılığı konusuna zaman zaman Türk vatandaşları da girmektedir. Türkiye’ye gelen göç yolarında; güney ve doğu kısımdan ülkemize son dönemde göç hareketliliği olduğunu görmekteyiz. Suriye, Irak, Afganistan üzerinden ülkemize girişler vardır. 2021-2025 yıllarını kapsayan Türkiye Düzensiz Göç Ulusal Eylem Planı hayata geçirilmiştir. Düzensiz göç ile mücadeleyi esas alan bu planda temel strateji, sorunu kaynağından çözüp, sınırda etkili güvenlik ülke içinde etkili yakalama ve sınır dışı etmeyi kapsamaktadır. Sınırımızda bin 316 km güvenlik duvarları yapılmış, 940 km aydınlatma, 293 kamera, 284 termal kamera yapılması sağlanmıştır. Alınan tedbirlerle ülkemize son 6 yılda 2,5 milyon düzensiz göçmenin yasa dışı girişi engellendi. 100 ilave jandarma, 500 ek güvenlik korucusu temin edilmiştir. Yıllara göre yakalamalara baktığımızda en fazla sayıya 2019’da karşılaştık. Bu sene itibariyle ise 219 bin 417 düzensiz göçmen yakalanmıştır.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir