25 Nisan 2024

‘Her yıl plansızca ve gereğinden çok fazla mezun veriliyor’

0
NURDANE KARAKUŞ
Mersin Barosu Baro Başkanı Gazi Özdemir önderliğinde, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir otelde basın toplantısı gerçekleştirdi.
Mersin Barosu’nun çalışmalarını anlatan Özdemir, “Mersin’de halen 3 bin 100 avukat görev yapıyor. Bu avukatlardan 2 bin civarı CMK’da zaman zaman görev almaktadır. Mersin Barosu’nun ise sosyal içerikli 5 bürosu var. Mersin Büyükşehir ve merkez ilçe belediyeleri ile uyum ve dayanışma çinde çalışmaktayız.” dedi.
“Plansız ve kabaran bir tablo var”
Mersin Barosu’na her yıl 600 civarında stajyer avukatın başvurduğunu belirten Özdemir, “Bu sayı Mersin’e ihtiyaç fazlası Avukat meslektaş sunmaktadır. Bunun sebebi Türkiye’nin Hukuk Fakülteleri’nin her yıl plansızca ve gereğinden çok fazla mezun vermesidir. Bu plansız ve kabaran tablonun, Avukatların ekonomik koşullarını kötüleştirdiğini, bu sebepten geçim sıkıntısı çekildiğini ve Avukatlar arasında olumsuz bir dosya fiyatlandırmasına yol açmaktadır. Oysa Baro, Bakanlıkça ilan edilen dosya ücretlerine göre bir yol izlemektedir. Mesela bir boşanma davası ücreti 9 bin 250 TL’dir.” şeklinde konuştu.
“Arabuluculuk ruhuna uygun işlemiyor”
Arabuluculuk Avukatlığı’nın savunma ve hukuk yanında mesleğe yeni bir görev dalı yükledğini, bunun için arabuluculuk sınavlarına yılda Türkiye’de 70 bin Avuktanı girdğini anlatan Özdemir, “Arabuluculuk Kurumu’nu birçok işveren zamanı kullanıp parasal yükümlülüklerini en azı ile kapatmaya çalışıyor. Onun için bu mekanizma kuruluş ruhunun hukukuna uygun yürütülmüyor.” ifadelerini kullandı.
Baro Başkanı Özdemir açıklamalarının sonunda sağlık çalışanlarına karşı yapılan şiddete karşı olduğunu beyan ederek basın mensuplarından ve vatandaşlardan aynı duyarlılığı göstermelerini istedi. Bu nedenle özellikle gazetecilerden bu konuda yardım ve destek istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir