29 Mart 2024

Ulu Önder, ölümünün 84’üncü yılında Mersin’de törenle anıldı

0
ARZU ÖZER
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84. yıl dönümünde tüm Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de çeşitli etkinliklerle anıldı.
Mersin Valiliği’nce Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve il protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı tarafından MEÜ adına Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Anma töreni daha sonra Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliklerle devam etti.
MEÜ’de de “Ebediyete Uğurlanışının 84. Yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Programı” düzenlendi. Cumhuriyet Alanı’nda Rektör Yardımsı Prof. Dr. Erol Yaşar tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan törende, saatler 09.05’i gösterdiğinde iki dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla birlikte bayrağımız yarıya indirildi. Anma töreni daha sonra Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde devam etti. Törene; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yaşar, MEÜ Genel Sekreteri İsa Değirmenci, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Murat Yakar, Dekanları, MEÜ akademik ve idari personeli ile öğrencileri katıldı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnet ile andığını ifade ederek sözlerine başlayan Doç. Dr. Emgili, “Atatürk’ü anlamak için onun toplumsal kişiliğini değerlendirmek gerekir. Buna Atatürk olayı da diyebiliriz. Atatürk’ü insanda değil eylemlerinde aramalıyız. Atatürk’ü anlamak için birçok boyutu ele almak gerekir. Atatürk’ü anlayabilmek için onun 1919’a kadarki hikayesinden de bahsetmemiz gerekir. Atatürk’ün belli bir yaşa kadar yaşadığı yer olan Selanik, doğu ile batın kültürünü bir arada barındırır. Atatürk, işte böyle bir ortamda dünyaya gelmiştir.” dedi.
“Atatürk’ü, Atatürk kılan en önemli özelliklerinden birisi de onun okumaya olan bağlılığıdır”
Atatürk’ün birçok kabiliyete sahip bir lider olduğunu söyleyen Doç. Dr. Fahriye Emgili, “Atatürk, Fransızca’yı ve Rumca’yı bilen, o dönemin bürokratları gibi Farsça ve Arapça’ya da hakim biriydi. Harita bilgisi çok iyidir ve her zaman yanında harita ile dolaşırdı. Cemiyet hayatı ile ilgili de birçok şeye önem vermiştir. Örneğin güzel giyinir, dansı da iyi bilirdi. Atatürk’ü, Atatürk kılan en önemli özelliklerinden birisi de onun okumaya olan bağlılığıdır. Kendisi çok kitap okur ve sürekli notlar alırdı. Atatürk’ü anlamak yolunca bizlere ve gençlere düşen en önemli unsurun ilim ve fennin yolundan ayrılmamaktır. Atatürk, bizlere aklımızı kullanarak ülkemizin geleceğine yönelik çalışmalar yapmamızı söylemiştir. Böylece kendisi ülkemizin çağdaş ülkeler seviyesine çıkarılmasını hedeflemiş. Atatürk’ü anlamak ve sevmek, her şeyden önce onu eserleriyle de tanımayı gerektirir ve hepimizin okuması gereken kaynaklardan birisi de onun Nutuk adlı eserdir.” ifadelerini kullandı.
Atatürk’ü eşsiz yapan özelliklerden birisinin de demokratik cumhuriyete ve demokrasiye olan gönülden bağlılığı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Fahriye Emgili, ”Atatürk, bilim adamlarına da çok ilgi gösterirdi. Onlarla sürekli münazara ederdi ancak çok saygı da gösterirdi. Zamanı iyi kullanan bir insandır Atatürk. Baştan başa ülkeyi dolaşmış, ziraatı telkin etmiş, çiftlikler kurmuş, bu alandaki ilk uygulamaları hep kendisi hayata sokmuştur. Onu anlamamızı sağlayan bir diğer özelliği ise, şahsi disiplin ile kontrol ettiği mizacının ve huyunun dış dünyaya büyük bir sabır olarak yansımasıdır. Halkının psikolojisini yakından kavrayabilme gücü, icraatlarının sorumluluğunu tek başına üstüne alabilme ve tüm gereklilikleri yerine getirmesi de onun kişilik özellikleri arasındadır. O, sürekli halkı ile temas içinde olan bir liderdi.” dedi.
Konferansın ardından anma programı, MEÜ Devlet Konservatuarı’ndan piyano Feruza Mukdittinova, soprano Gökçe Türkmen, Şahika Oral ve Sevcan Aran tarafından seslendirilen “Atatürk’ün Sevdiği Türküler” müzik dinletisi ile devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir