29 Mart 2024

‘Mersin halkının iradesini yok sayan her uygulamaya alerjimiz var’

0
NURDANE KARAKUŞ
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı 1. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis’te birimlerden gelen 49, komisyonlara havale edilen 12 olmak üzere 61 madde görüşüldü. Maddelere geçilmeden önce Başkan Seçer, gündem dışı konular hakkında Meclis Üyeleri’ne söz hakkı verdi.
Mersin genelinde 4 bin mezarlık olduğunu ve bunların 2 bin tanesinin aktif olarak kullanıldığını kaydeden Başkan Seçer, mezarlıklarla ilgili hiçbir problemin olmadığını belirtti.
Mezbahane sorununun kesinlikle çözülmesi gerektiğini belirten Başkan Seçer, “Bu insanlar bu işi yapıyorsa denetim şart. Uygun bir hayvan pazarı yapılması ve uygun bir yer bulunması da lazım” dedi.
Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı ile Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın tek elden yönetilmesi konusunda değerlendirmede bulunan Başkan Seçer, “Birbiri ile iç içe olan iki dairenin ayrı daire başkanlıkları altında faaliyet göstermesi, denetim ve projeler konusunda sıkıntı yaratıyor” diye konuştu.
Başkan Vahap Seçer, gündem dışı konularla ilgili meclis üyelerinden gelen soruları yanıtladı. Mezarlıklarla ilgili kapsamlı bir açıklama yapan Başkan Seçer, özellikle kırsal alanlarda mezarlıklarla ilgili sorunu, yıl sonuna kadar bitireceklerini ifade etti. Mersin genelinde 4 bin mezarlık olduğunu ve bunların 2 bin tanesinin aktif olarak kullanıldığını kaydeden Başkan Seçer, “Tarsus’ta mezarlık sorunu kalmadı. Anayurt’un ihalesi 5 Aralık’ta yapılacak. Buluklu Mezarlığı’nı da yakın zamanda devreye alınca sorun kalmayacak. Kısacası mezarlıklarla ilgili hiçbir problemimiz yok” dedi.
Sokak köpeklerinin vatandaşlara zaman zaman sıkıntı yaratabildiğine dair yapılan değerlendirmeye de yanıt veren Başkan Seçer, “Bizim uhdemizde bulunan barınaklar, geçici rehabilitasyon yerleri. Bakıma ihtiyacı olanların yaralarını tedavi ettikçe, tekrar doğaya salmamız lazım. Radikal bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Toplu taşıma maliyetinin yüzde 76’sını sübvanse ediyoruz”
Ulaşım ücretleri konusunda, toplu taşıma giderlerinin yüzde 76’sını kendilerinin karşıladığını vurgulayan Başkan Seçer, “Normalde 100 liralık bir toplu taşıma masrafının 50 lirasını yolcudan almamız, 50 lirasını da belediyenin sübvanse etmesi gerekir. Biz şu anda vatandaşların yaşadığı hayat pahalılığından dolayı, sübvanse oranını yüzde 76’lara kadar çektik. Çünkü bu hizmet sonuçta sosyal bir politika” diye konuştu.
Başkan Seçer ayrıca, 25 kilometrenin üstünde seyahat eden öğrencilerin seyahat ücretlerinin de 1 liraya çekilmesi konusunun UKOME’de görüşülmesini istedi.
Amatör Spor Kulüpleri’ne nakdi yardımların Aralık ayının başında verileceğini ve harcamalarını ona göre yapsınlar diye bu durumu kulüplere bildirdiklerini ifade eden Başkan Seçer, bir başka gündem dışı konu olan Karamancılar Konağı’nın restorasyon çalışmaları hakkında da, “Oradaki çalışmalar çok iyi gidiyor. Oraya, gastronomi konusunda eğitim alan insanlar gelecek. Yani bir akademi veya eğitim merkezi gibi düşünün” dedi.
“Ciddi bir sübvansiyon mezbahanelerde de var”
Normalde her bir mezbahanede günlük en az 100 hayvanın kesiminin yapılması gerekirken, Ekim ayı boyunca Büyükşehir Belediyesi’nin 7 mezbahanesinde toplam 133 küçükbaş ve 30 büyükbaş hayvan kesimi yapıldığına dikkat çeken Başkan Seçer, mevzuat gereği hayvan pazarlarının yapım, bakım ve temizliğinden ilçe belediyelerinin sorumlu olduğunu kaydetti. Bu sorunun kesinlikle çözülmesi gerektiğini belirten Başkan Seçer, “Uygulanacak cezalar mutlaka caydırıcı, ama çare değil. Bu insanlar bu işi yapıyorsa, denetim de şart. Uygun bir hayvan pazarı yapılsın, uygun bir yer bulunsun. Hazinenin, ormanın, devlet kurumlarının arazileri var. Belediyelerin sınırlı olabilir, ama ilçeler oralardan talep edebilir. Onların da rahat ulaşabileceği, çevreye de rahatsızlık vermeyeceğe bir noktaya yapılırsa, o zaman kimseye ceza kesmeye de gerek kalmaz. Nihayetinde o adamlar da o işi yapmak zorunda” ifadelerini kullandı.
Meclis toplantısında gündem dışı konuların ardından, gündem maddelerine geçildi. Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı ile Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın tek elden yönetilmesi konusu da görüşülen maddeler arasında yer aldı. Bu kararın esasında idari bir karar olduğunu ifade eden Başkan Seçer, birbiri ile iç içe olan iki dairenin ayrı daire başkanlıkları altında faaliyet göstermesinin, denetim ve projeler konusunda sıkıntı yarattığını belirtti.
Şu anda her iki daireye de aynı daire başkanının baktığını vurgulayan Başkan Seçer, bunu kağıt üstünde de aynı duruma getirmek istediklerini, daha rahat hareket edebilmek için tek çatı altında olmasını istediklerini ifade etti.
Bu maddenin Meclis’te görüşülmesinin, bir şekil şartını yerine getirmek olduğunu ve idarenin kararına saygı duyulması gerektiğini de kaydeden Başkan Seçer, “Varsa bir uyarı söylenir, biz izah ediyoruz. Diyorum ki, fiili olarak zaten biz şu anda, sizden istediğimiz durumda yönetiyoruz. Bir daire başkanı her iki daireyi yönetiyor, tablo bu. Yani bunun üzerine tartışma açmayı bile vakit kaybı olarak görüyorum” ifadelerine yer verdi.
Madde, yapılan oylama sonucu komisyondan geldiği şekliyle oylanarak, oy çokluğuyla kabul edildi.
“Bizim bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değil”
Toroslar ilçesi Arpaçsakarlar Mahallesi 140 ada 8 parsel ve çevresine ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili madde de tartışmalara yol açtı. Başkan Seçer, oylamadan önce söz konusu yer ile ilgili kısa bir değerlendirmede bulunarak, “Bu konu Jandarma Teşkilatı’nın yapacağı yeni bir tesis ile ilgili çalışmaları hızlandırmak için, Belediyemizce bütün bir çalışma alanı içerisinden çıkarılıp, spesifik olarak yapmak istediği bir çalışma. Ama görüyorum ki, Toroslar Belediyesi bu çalışmayı yaparken hem tekniğe, hem mantığa, hem de adalete uygun olmayan bir uygulama yapmış. Bizim bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değil. Dolayısıyla ya bu işi Toroslar Belediyesi düzeltsin, ya da bizim bu işi kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.
Söz konusu alanla ilgili bir Meclis Üyesi’nin TOKİ’nin park alanının arka kısma çekilmesi ile ilgili talebini dile getirmesi üzerine Başkan Seçer, “TOKİ’nin talebi kutsal bir talep değil. TOKİ’nin gerçekten ihtiyaç sahiplerine konut üretme değil de, bunu ticarete döküp lüks konutlar üretip işi ticarete dökmesine karşı bir alerjimiz var. Gelip, resen Ankara’dan Çevre Bakanlığı’ndan imar değişikliklerini yapmasına, yoğunluk artırmasına karşı bir alerjimiz var. Örneğin PTT’nin orada olduğu gibi Şehircilik Bakanlığı’nın resmen müdahale edip, Meclis’in kararını ve Mersin halkının iradesini yok saymasına alerjimiz var. Alerjimiz o kadar çok ki sabaha kadar sayarım” dedi.
Başkan Seçer son olarak, “Ben bir özetleyeyim; biz 7. Etap içerisinden Jandarma’nın yatırımı hızlı bir şekilde gerçekleşsin diye, yatırım programına alınmış, para ayrılmış, Mersin’e yapılacak bir yatırım başka bir tarafa gitmesin diye bir niyet gösterdik. Ama anladığım kadarıyla Jandarma ile alakası olmayan konular üzerinde, bu iş burada sıkıntıya girdi. Bunu da buradan belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı ve komisyondan geldiği şekliyle oylanan madde, Meclis Toplantısı’nda da oy çokluğuyla kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir