28 Mart 2024

‘İlk 10 ekonomiyi bırak ilk 20’den, G-20’den düştük’

0
MUSTAFA ÖZCAN
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mersin’e gelen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, basın toplantısı düzenledi. 20 yıllık bir iktidarın var olduğun söyleyen İnce, “Bunların 2023 ile ilgili hedeferi vardı. Cumhuriyetin 100, yılı ile ilgili hedfeler koymuşlardı. Bize dediler ki, ‘İlk 10ekonomi arasına gireceğiz.  2 trilyon dolar gelir hedefimiz olacak. Kişi başı gelirimiz 25 bin dolar olacak ve 500 milyar dolarlık ihracat yapacağız.’ Hiç birisi olmadı. İlk 10 ekonomiyi bırak ilk 20’den, G-20’den düştük, düşüyoruz. 2 trilyonu bırak, 1 trilyon dolar bile olamadık. 25 bin doları bırak 7-8 bin dolarlara düştük. 250 milyar dolarlık ihracatı ha yakaladık ha yakalayacağız. Bahanesi yok, 100 yıllık bir Cumhuriyetin 20 yılı bunlara ait. Ülkemizin kuruşundan bu yana 5’de birini bunlar yönetmiş.” dedi.
“Türkiye’de en mutsuz yaş aralığı olan 18-24 yaş”
Bahaneleri olmayınca yeni palavralara başvurduklarını iddia eden İnce, “2051-2073 palavrası gündeme geldi bu sefer. Sözde değiştiklerini gösteriyorlar, muhalif gazetecileri de davet ediyorlar ama bir şartla; soru sorma yok! Seçim vaadi kek olandan özgürlük çıkmaz. Seçim vaadi yatıp yuvarlanın bedava kek, bedava çay diyenden demokrasi, özgürlük, teknoloji, yenilik ve aydınlık beklemek hayaldir. Doktorlara gidin diyenden, Afganlara gelin diyenden, demokrasi ve mutluluk çıkmaz. Sosyal medyayı kısıtlayandan güzellik çıkmaz. Bir araştırma yapılmış. Türkiye’de en mutsuz yaş aralığı olan 18-24 yaşmış. Gençler geleceğinden kaygı duyuyor. 2019’da yapılan araştırmada bu kesim yüzde 47,2 oranında mutsuzmuş. 2021’de bu oran çok daha yukarılara çıkmış. Gelirinden memnuniyet oranında 2019’da 43,3 2021’de 39,7’ye düşmüş. En fazla yurt dışına gitmek isteyen yaş aralı 25-50 arasıymış.” şeklinde konuştu.
“CHP’de demokrasi olsaydı ben partiden ayrılmazdım”
 İnce, 6’lı masaya da değinerek, “Ben oradan milletin lehine bir iş çıkacağına inanmıyorum. Erdoğan yorgun, Erdoğan ortak akıldan uzak, Erdoğan’ın etrafını yalakalar sarmış. Oradan hayır gelmez. 6’lı masa da artık kısır günü mü, altın günü mü, dolma günü mü bilmiyorum. Birbirlerine mesajları grup başkan vekilleri, genel başkan yardımcıları tarafından medya üzerinden veriyorlar. Kendileri bir araya gelince demek ki memleketin sorunlarını konuşmuyorlar. İstanbul Sözleşmesinde anlaşamamışlar. Libya Tezkeresinde anlaşamamışlar. Terörle mücadelede anlaşamamışlar. Kamulaştırmada anlaşamamışlar. Ergenekon, Balyoz’da anlaşamamışlar. Cumhurbaşkanı adayında anlaşamamışlar. Nerede anlaşacak bunlar? 6’lı masayı devam ettirsinler. Bir itirazım yok, oraya gelmek gibi bir niyetimiz de talebimiz de yok. Zamanı geldiğinde gerekli ittifaklar kurulur.” ifadelerini kullandı.
“İktidar kadar bir de muhalefet problemi var”
Türkiye’de iktidar kadar bir de muhalefet probleminin olduğunu ifade eden İnce, “Belki de bu muhalefet değişmeden bu iktidarı değiştirmek zor. Belki de biz onun için ne sağdan ne soldan, Atatürk’ün yolundan diyoruz. Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorum. Ancak bizim partimizde işler biraz zor. Bizde adayı üyeler seçiyor. Diğer partiler gibi değil. Bu bir cesaret işidir. CHP’de böyle olsaydı eğer ben partiden ayrılmazdım. Yani demokrasi olsaydı ben CHP’den ayrılmazdım. Genel başkanı üyeler seçsin deselerdi herhalde ben olmuştum çoktan, ayrılmama da gerek kalmamıştı. Tribünler beni alkışlıyordu, sahadaki bin 200 kişi beni seçmiyordu. İşte bu Türkiye’de demokrasiye örnek. Üyeler seçiyor genel başkanı, üyeler seçiyor Cumhurbaşkanını. Memleket Partisi ‘ne işimiz var Libya’da’ demez. CHP’liler gibi demem. Zaten onları görünce iyi ki ayrılmışım diyorum. Ben o çizgide bir adam değilim. Bazıları ilkeleri için partisini terk eder, bazıları da partisi için ilkelerini terk eder. Ben ilkelerim için yaşarım. Mavi Vatanı destekliyorum.” diye konuştu.
“Böyle bir muhalefet olmaz, her şeye karşı”
Doğu Akdeniz’de söz sahibi olacaklarını belirten İnce, “Hedef doğu Akdeniz’deki enerjide pay almaktır. Ben torunlarımız fakir kalsın istemiyorum. Antalya körfezine sıkışmış bir devlet olamayız biz. Kara devleti olmayacağız. Gerekirse şimdi canımız yanacak, önemli değil. Bunlar gelecek güzel günler için. Yıllar önce İran Atom Enerji Kurumu Başkanının sözünü hiç unutmuyorum. ’60 yıl daha Batı’nın tazyikine dayanabilirsek, 300 yıl rahat edeceğiz’ dedi. Ben bu mantıkta bir adamım. Azerbaycan’a yardım etti Türkiye Cumhuriyeti. Ben maalesef Azerbaycan’a yardım ettik demiyorum, az bile ettik diyorum. Ben Cumhurbaşkanı olsam daha fazla ederdim. İHA’lar, SİHA’lar konusunda Türkiye başarılı mı, evet başarılı. Erdoğan’ın damadı var orada, beni bu ilgilendirmez. Başarılı mı değil mi? Sen Cumhurbaşkanı olursan desteğin sürecek mi? Tabi ki sürecek, hiç kuşkunuz olmasın. Hatta daha gelişmesi için çalışacağız. Böyle bir muhalefet olmaz, her şeye karşı. Her şeye karşı olunmaz. Doğru varsa doğru diyeceğiz, yanlış varsa yanlış diyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir