19 Nisan 2024

TOPSUZ İĞNE: ANA DİLİM, ‘TÜRKÇE’

0
*Fol yok yumurta yok.
*Milletvekili durduk yerede dilimize laf atıyor.
*AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, gençlik buluşması ve konferans etkinlikleri kapsamında 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda  “Yerelden Evrensele Şehir Ufku: Kahramanmaraş Örneği” başlıklı konferansta; “Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır.
*Mesela; Fransız Devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate yani dile dokunmamıştır.
*Yine en sert devrimlerden bir tanesi MAO’nun Çin’de yaptığı kültürel devrimdir ve o da dile dokunmamıştır.
*Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir.” dedi.
* “Türkçe ile bir düşünce üretemeyiz” şeklindeki sözleri özellikle sosyal medya üzerinden büyük tepki topladı.
*Tepki gösterenin hadi hesabı yok.
*Bende bu yazıyı tepkimi göstermek için yazdım.
*MHP Genel Başkanı ise; “Cumhuriyet dilimizi yok etmiştir” diyen AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’a isim belirtmeden verdi veriştirdi.
“Cumhuriyet’in Türk kültürüne, diline ve düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler talihsiz, tarifsiz ve temelsiz yanlışın pençesindedirler.” dedi.
”Hiçbir zaman çorak yere tohum etmedik, çuvalın ağzı dururken dibini açmadık, gölün kenarına kuyu kazmadık. Tutarlılığımızdan caymadık. Birileri gibi ülke sevdamızı asla bahis konusu yapmadık, pazarlık malzemesi görecek kadar alçalmadık. Fildişi kulelerle milliyetçilik taslamadık. Milletimizle iç içe olduk. Millet biziz dedik. Hiç kimse kusura bakmasın küçülmüş siyasetçilerin küçük hesaplarına kafa yoracak değiliz. Çok şükür meydanlardan taşıyoruz.
*Bizim bölünecek vatanımız, inecek bayrağımız, susacak ezanımız yoktur. Bizim zillete düşecek ülkemiz yoktur. Yarınlar bugünden çok daha güzel olacaktır. Algı operasyonları bizi yolumuzdan döndürmeyecektir.” diyerek tepkilerini dile getirdi.
* İYİ Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Başdanışmanı Kürşad Zorlu, “Cumhuriyet, Türk Milleti için vazgeçilmez bir medeniyet projesidir. Büyük Atatürk’ün ifadesiyle Cumhuriyet’in temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürüdür. Dilimiz ve lügatimiz ise Cumhuriyet değerleriyle anlamlı ve varoluşsal bir konumdadır. Gerisi sadece safsatadır.” şeklinde bir yanıt verdi.
*AKP Grup Başkanvekilinin sözlerine tepki gösteren gazeteci Fatih Portakal sosyal medya hesabı üzerinden şu ifadeleri kullandı;
* “Arkadaş siz ve sizin zihniyetinizin derdi ne Cumhuriyet’le, kurucularıyla? Ancak işin eğlenceli tarafı, tepkiler karşısındaki keskin dönüşler. Hep bir zemin yoklama, toplumu alıştırma çabası ama olmuyor işte. 21 yıldır yıkamadınız.”
*AKP Grup Başkanvekilinın, “Cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir.” şeklindeki konuşması, bana Dilbilimci 50 dil bilen Belçikalı Dil Bilimci Prof. Dr. David Cutchell’in Türkçe ile ilgili sözlerini hatırlattı.
Bir televizyon kanalında 50 dil bilen Belçikalı Dil Bilimci David Cutchell’in Türkçe ile ilgili sözler:
* “50 civarında dil bilirim. Bu diller arasında Türkçe öyle farklı bir dildir ki, 100 yüksek matematik profesörü bir araya gelerek Türkçe’yi yaratmışlar sanki. Az kelimeyle çok şey anlatan iktisatlı dildir. Benim dilimde 3, Türkçe’de tek ek var.” demişti.
*Yazar Kemal Ateş de konuyla ilgili:
“1920’li yıllarda Türkçe’deki  söz varlığı 20 bin ile 30 bini geçmiyordu. Bugün ise 150 binlere dayandı. Cumhuriyet’in Türkçeyi getirdiği nokta ortada. Geçmişin bütün eserleri Türkçeye çevrildi.
*Günümüzün modası olduğu üzere milletvekilimiz de sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Ve açıklama yaptı.
* Cumhuriyet’i ve devrimleri hedef alan konuşmasını “Bugün, ‘Bir Kitap Okudum’ etkinliğinde gençlerle Cemil Meriç’in Bu Ülkesini konuştuk. Kamus bir milletin hafızasıdır cümlesinden yola çıkarak yaptığım değerlendirme, Cumhuriyet’e dönük değil kültür devrimi olarak yapılanlara dair bir tespittir. Buradan bir düşmanlık çıkaramazsınız.” dedi.
*Ana Dilim Türkçe, kim ne istiyor dilimden..!
ÇARPITILMIŞ SÖZLER:
Çanağa ne doğrarsan doğra kaşığından bal yağ çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir