18 Nisan 2024

BİK HAKKINDA BİLİNEN 5 YANLIŞ!

0
Basın İlan Kurumu -BİK- Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, yeni çıkan yasa ile ilgili Basın İlan Kurumu hakkında bilinen 5 yanlış belirtilirken doğru olanları paylaşıldı.
Basın İlan Kurumu’nun süreli yayınlara para cezası vermediği vurgulanan açıklamada, “Mevzuatın yüklediği sorumlulukları yerine getirmeyen süreli yayınlara mahsup ve telafi uygulanmaktadır. Yönetim Kurulu kararıyla mahkeme yolu açık olmak üzere ilan kesme müeeyidesi tesis edilebilir. Dolayısıyla süreli yayınlara para cezası uygulanması mümkün değildir.” denildi.
Basın kartı dağıtımıyla ilgili yanlış bilgiye de açıklık getirilerek, “Kurumumuzun basın kartı taleplerini değerlendirme veya basın kartı verme yetkisi bulunmamaktadır.” şeklinde belirtildi.
“Süreli yayınlar ile sosyal medya hesaplarını kapatma yetkimiz yok”
Anayasa Mahkemesi kararına aykırı şekilde basın özgürlüğünü ihlal eden kararlar alınmaya devam edilmekte olduğu ibaresinin de yanlış olduğu dile getirilen açıklamada, “Anayasa Mahkemesi’nin kararında, suç kapsamına giren haberlerin, yaptırıma tabi tutulmasının hukuk devletinin bir gereği olduğu ifade edilmekte ve kurumumuza müeyyide uygulama yetkisinin verilebileceği hükme bağlanmaktadır. Basın Ahlak Esaslarına dair müeyyideleri düzenleyen 49. madde değişinceye kadar bu konuda değerlendirme yapılmayacağı daha önceden ilan edilmiştir. Kurumumuz ayrıca süreli yayınlar ile sosyal medya hesaplarını kapatmaya veya kapatılmasına ilişkin mahkemeden talepte bulunabilceğine dair herhangi bir görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Bunun dışında 5187 sayılı Basın Kanunu gereği süreli yayınların beyannamelerinin alınmasına Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla devam edilmektedir.” bilgisi verildi. (Haber Merkezi)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir