29 Mart 2024

Mersin Onkoloji Güz Okulu MEÜ’de Gerçekleştirildi

0
MUSTAFA ÖZCAN
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şubesi iş birliğinde, kanser hastalığındaki tanı, tedavi ve takip süreçlerinde başarılı olmak için ve en güncel bilimsel gelişmeleri ve teknolojiyi takip etmek için düzenlenen Mersin Onkoloji Güz Okulu tamamlandı.
Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve başkanlığını Prof. Dr. Tahsin Çolak ile Prof. Dr. Emel Sezer’in, ikinci başkanlıklarını ise Prof. Dr. Erdem Akbay ile Prof. Dr. Murat Bozlu’nun yaptığı; bilimsel sekreteryasını Prof. Dr. Enver Reyhan ve Doç. Dr. Vehbi Erçolak’ın gerçekleştirdiği kongreye alanında uzman pek çok tıp hekimi katılım sağladı. Toplantıda kansere yakalanan hasta ve yakınları için kanserin “büyük bir yıkım ve adeta ölümlerden beter” olarak algılandığı ifade edilirken, doktorlar için ise çok dikkatli tanı, tedavi ve takip süreci demek olduğunun altı çizildi. Bunda ise başarılı olmak için de en güncel bilimsel gelişmeleri ve teknolojiyi takip etmenin gerekliliğinin vurgulandığı toplantının ana amacı ise “kanserli hasta Amerika’da, Batı Avrupa’da, Japonya’da ve diğer gelişmiş ülkelerde hangi başarılı tedaviyi alabiliyorsa; ülkemizde de daha iyisini almalıdır. Kanserden korkma, geç kalmaktan kork.” olarak belirlendi.
Bu amaçla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Mersin Onkoloji Güz Okulu Başkanı ve Mersin Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tahsin Çolak, “Gerçekleştirdiğimiz bu toplantı multidisipliner, kanser cerrahisi ve tanı tedavisi ile ilgilenen tüm bileşenlerle birlikte yaptığımız değerli bir toplantı. Bu toplantılar sayesinde hastalığa her yönüyle her açıdan bakabiliyoruz. Kendimizi de güncelleyebiliyoruz. Toplantıya katılan diğer arkadaşlarımızın da faydalanacağını düşünüyorum. Bu tür toplantıların sadece bilimsel bir yönü bulunmuyor. Arkasında çok ciddi bir organizasyon var. Bu vesileyle bu organizasyon sürecinde bizlere yardımcı olan hem endüstri hem de firmalara teşekkür ediyorum. Umuyorum ki siz değerli hocalarımızın da katılımıyla verimli ve güzel bir toplantı olur.” ifadelerini kullandı.
“Bizler de güncel literatür ve deneyimleri paylaşmak için yola çıktık”
Açılış konuşmasının ardından “Mide Kanseri”  oturumu ile iki gün süren etkinliğe başlandı. Oturum öncesi söz alan Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Enver Reyhan, “Kanser tedavisi denildiğinde benim aklıma, her aşamasında multidisipliner çalışmak, bu alanla ilgilenen doktorların fedakarlığı, azmi, literatürü yakından takip etmeleri ve bilimsel faaliyetlerle iç içe gelmeleri aklıma geliyor. Bizler de güncel literatür ve deneyimleri paylaşmak için yola çıktık. Bugünkü bilimsel etkinliğin planlamasını da Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şubesi ile beraber yaptık. Bu vesileyle Mersin Onkoloji Güz Okulu Başkanı Dr. Tahsin çolak hocamıza, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şubesi Derneği Başkanı Dr. Timuçin Çil hocama ve son olarak bilimsel bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaşmak için gelen tüm değerli hocalarımla teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz.” şeklinde konuştu.
Dr. Enver Reyhan’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından gün içinde Gastrointestinal kanserlerden Mide kanseri, Pankreas Kanseri ve Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanserler ile ilgili oturumlar yapıldı. Güz okulu ertesi gün Ürolojik kanserlerden Renal Hücreli Karsinom, Mesane Kanseri ve Prostat Kanseri oturumları ile devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir