29 Mart 2024

‘KURULACAK RADAR SİSTEMİ ÜLKEMİZİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEBİLİR’

0
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, seçim bölgesi olan Mersin’de yapımına devam edilen Akkuyu Nükleer Santrali bölgesine, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi tarafından radar sitemi kurulmak istenmesine dikkat çekti. CHP’li Başarır,Mersin Akkuyu Nükleer Santrali bölesine kurulacak radar sistemi ülkemizin güvenliğini tehdit edebilir” dedi. CHP’li Başarır, konuya ilişkin TBMM Başkanlığı’na Meclis Araştırma önergesi verdi.
“ULUSAL GÜVENLİK POLİTİKALARIMIZLA NE DERECEDE ÖRTÜŞÜYOR?”
Yaklaşık 4 ay öncesinden Akkuyu Nükleer Santrali’nin bir ulusal güvenlik sorunu haline gelebileceğini söylediğini hatırlatan CHP’li Başarır, “ Bölgede kurulmak istenen radar sistemi ülkemizin ulusal güvenliğini zafiyete uğratabilme ihtimali yüksektir. Bu konu ulusal güvenlik politikalarımızla ne derecede örtüşüyor? Araştırılması elzem bir konudur” sözlerini ifade etti.
“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN VE İLGİLİ BAKANLIKLARIN HABERİ VAR MI?”
Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi’nin, NEPT A. Ş. İle bölgeye radar sistemi kurulması için sözleşme imzalanmasına karar verdiğini belirten CHP’li Başarır, “Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi yönetim kurulu üyesi bulunan Cüneyt Zapsu, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi yönetiminin tüm iş ve işlemleri hakkında kendisinin asla bilgilendirilmediğini söylüyor. Bunun içinde Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava dilekçesi verdi. Şimdi buradan soruyorum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Milli Savunma Bakanı’nın, Dışişleri Bakanının, İçişleri Bakanının kurulmak istenen bu radar sisteminden haberi var mı? Radar sisteminin ulusal güvenliğimiz bakımından ne derecede tehlike arz edip etmediği ilgili kurumlarca araştırılmış mı? Bu soruların acilen yanıtlanması gerek” sözlerini dile getirdi.
“HEM PAHALI HEM DE GÜVENSİZ”
Akuyu Nükeler Santrali’nden üretilecek olan elektrik enerjisinin KDV hariç 12.35 Cent’e 15 yıl boyunca satı alma garantisinin verildiğini de hatırlatan CHP’li Başarır, “Bir yandan neredeyse dünyanın en pahalı elektriğini 15 yıl boyunca kesintisiz alma garantisi vereceksiniz bir yandan da ülkemizin ulusal güvenliğini tehdit edebilecek radar sitemi kurulacak. Olası bir nükleer kazada insanlar ve doğa üzerinde yaratacağı ağır tahribat da cabası. Bu durum kabul edilebilir değildir” dedi. (Haber Merkezi)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir