28 Mart 2024

PENCEREMDEN: MAZLUM MİLLETLER BARIŞI’NA İLK ADIM: MUDANYA ATEŞKES ANLAŞMASI

0
Ünlü Amerikalı yazar Ernest Hemingway, bugünkü Mudanya ilçemiz İçin şu ifadeleri yazmıştır. “Batılıların Barış dilenmek için geldikleri küçük kıyı kasabası.”
19 Mayıs 1919 ile başlayan, İstiklal Savaşımız ile devam eden sürecin sonunda 29 Ekim 1923’de kurulan Cumhuriyetimizin önümüzdeki yıl 100. kuruluş yılını kutlayacağız. Cumhuriyete giden İstiklal  Savaşı’mızın kilometre taşları olan önemli olayların 100. yıldönümleri devam ediyor.
Bir süre önce, İstiklal  Savaşımızın dönüm noktaları 26 Ağustos’un ve 30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Muhaberesinin, 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. Yılını kutladık.
11 Ekim 2022 Salı günüde, 20. Yüzyılda ,Dünya tarihinin ve tarihimizin en uzun BARIŞ ANLAŞMASININ İLK ADIMI OLAN MUDANYA ATEŞKES ANLAŞMASININ 100. YILI’nı kutluyoruz.
Dumlupınar Meydan Savaşı’nda bozguna uğrayan ve İzmir’e doğru kaçan, kaçarken de yakıp yıkan tecavüz eden emperyalizmin Anadolu’daki taşeronu Yunan Ordusu İzmir’de denize dökülmüştür.
Türk Ordusu’nun hızı ve etkisi karşısında İngiltere, Fransa ve İtalya’dan oluşan müttefikler çatışmaların ilerlememesi için panikle ve acilen ateşkes istediler.
Mudanya Ateşkes Anlaşması ile İstiklal Savaşımızın askeri safhası bitmiş, hukuki süreci ve barış görüşmeleri safhasını başlamıştır. Anlaşmayı TBMM adına 2. Cumhurbaşkanımız Garp Cephesi komutanı İsmet İnönü imzalamıştır.
Bu anlaşma ile Osmanlı İmparatorluğu resmen ve fiilen sonlanmıştır. Ateşkes ile Yunanlıların Meriç nehrinin batısına çekilmeleri sağlanmış, Doğu Trakya ve boğazlar bölgesi geri kazanılmıştır.
LOZAN MAZLUM MİLLETLER BARIŞIDIR
Hangi barış?
Dünyada tarihinden gelen iki tür barış vardır. Biri Pax Roma’dan beri gelen hegemonik (kılıçla sağlanan) barış, diğeri yoksulların kölelerin egemenlere sopayla, orakla, kağnıyla direnerek başlattığı isyanlarla sağlanan barış. Günümüzde ise sürdürülmeye çalışılan tek kutuplu dünyada NATO‘nun Gladio (kılıcı) ile darbeler ve savaşlarla(Ukrayna) Dünya’yı korkutarak  sağlamaya çalıştığı ‘emperyalist Barış’a  karşı, Atatürk’ün mazlum (sömürülen) milletler adına girdiği ve kazandığı İstiklal Savaşı sonrası bağımsızlık, hayatiyet ve haysiyet üreten ‘mazlum milletler barışı’ farklıdır.
Mudanya Ateşkesini takiben, Kasım 1922’de İsviçre’nin Lozan kentinde Barış görüşmeleri başlamıştır.
Bu nedenle Mudanya Mütarekesi aslında Lozan  Anlaşmasıyla, 100 yıldır huzur içinde yaşadığımız bu topraklarda sağlanan barışın ilk adımıdır. Diğer önemli bir konuda bu barışla TBMM’in tüm Dünya tarafından resmen ve hukuken tanınmasıdır.
TÜM MERSİNLİLER DAVETLİDİR
Gelecek yıl 29 Ekim 1923’de kutlayacağımız Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken, Mudanya Ateşkes Anlaşması 100. yılı çok önemli ve görkemli bir adım ve bir kilometre taşıdır.
Bu nedenle, ADD Mersin Şubesi Cumhuriyetimizin 100. Yılına girerken başlattığı Halkla Buluşma toplantılarının 4.’sünü 11 Ekim 2022 Salı Günü saat 18:30 da Yenişehir Belediyesi nikah salonunda “100 Yıllık Barışın İlk Adımı: Mudanya Mütarekesi” konulu panelle yapıyor . Rahmetli Ordinaryüs Prof. Dr. Enver Ziya Karal’ın Enstitüsü Müdürü ve kızı tarihçi Prof.Dr. Seçil Karal AKGÜN ve Mersin Üniversitesi tarih bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. İbrahim BOZKURT’un katılacağı panele ADD Mersin Şubesi Yönetim Kurulu, tüm Mersinlileri, yerel medyamızı ve gençleri davet etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir