28 Mart 2024

Mersin’de ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ hazırlanıyor 

0

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SIFIR ATIK DAİRESİ BAŞKANLIĞI, KENTİN SERA GAZI EMİSYONLARINI AZALTMAK VE KENTİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM KAPASİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN 'MERSİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE İKLİM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI PROJESİ'Nİ HAYATA GEÇİRİYOR. (İHA/MERSİN-İHA) Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, kentin sera gazı emisyonlarını azaltmak ve kentin iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak için 'Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planının Hazırlanması Projesi'ni hayata geçiriyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, kentin sera gazı emisyonlarını azaltmak ve kentin iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak için ‘Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planının Hazırlanması Projesi’ni hayata geçiriyor.
12 ay sürecek olan proje çerçevesinde Mersin’de sera gazı emisyonlarına ve iklim değişikliğine etki eden faktörlere ilişkin bilgiler toplanacak. Ulusal ve uluslararası
normda kabul görmüş emisyon faktörleri kullanılarak, Mersin için emisyon envanteri oluşturulacak ve “Sera Gazı Emisyon Envanteri Raporu” hazırlanacak. Eylem planı hazırlama çalışmalarına katkı sunacak paydaşlar belirlenip, değerlendirme toplantıları yapılacak.
Sera gazı emisyon azaltım miktarı hesaplanacak
Mevcut durum senaryosuna ek olarak sera gazı emisyon azaltımı senaryoları, Mersin’in mevcut plan ve politikaları göz önüne alınarak, ilgili paydaşların da görüş ve önerileri doğrultusunda kurgulanacak ve maksimum 3 senaryo bazında sera gazı emisyon azaltım miktarları hesaplanacak. İklim değişikliğine uyum çerçevesinde genel bir değerlendirme yapılacak ve Mersin için öncelikli 3 sektörde uyum önlemleri belirlenecek. Çalışmaların sonunda elde edilen tüm çıktıları içeren ‘Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ hazırlanacak.
Proje çerçevesinde çevrimiçi bilgilendirme toplantısı yapıldı
TÜBİTAK ile 28 Haziran 2022’de sözleşmesi imzalanan ‘Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planının Hazırlanması Projesi’ çerçevesinde çevrimiçi proje bilgilendirme toplantısı yapıldı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Haldun Karan’ın sunumuyla başlayan ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Dr. Bülent Halisdemir’in yönettiği toplantıya Mersin ili genelinden kamu kurumları, üniversiteler, sanayi kuruluşları, yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşlarından 42 paydaş katılım sağladı. Toplantıda proje faaliyetleri hakkında bilgilendirilme yapılırken, projenin ilerleyiş süreciyle ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir