28 Mart 2024

‘Ana Konteyner Limanı’mızın önce projelendirilmesini sonra da yapılmasını istiyoruz’

0
NURDANE KARAKUŞ
Mersin ve Çukurova bölgesel projelerini değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenleyen MESİAD Başkanı Hasan Engin, “Tamamlanması için çaba gösterdiğimiz kent ve bölgesel projelerin tamamlanması ile Çukurova Bölgesi ülkemizin ekonomi üssü haline dönüşecektir” dedi.
Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD), kahvaltılı basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplantıda; Mersin Ana Konteyner Limanı, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Karboğazı Kayak ve Kış Sporları Merkezi Projesi, Tarsus Seyhan Kıyı Kesimi Turizm Projesi, Taşucu Otoyolu, Seka Limanı, Pamukluk Barajı, İç Anadolu Mevlana Yolu, İstihdam Fabrikası, Aile Şirketlerinin Kurumsallaşması gibi birçok konuda açıklamalarda bulunan MESİAD Başkanı Hasan Engin, “Kent ve bölgesel projelerin tamamlanması ile Çukurova Bölgesi ülkemizin ekonomi üssü haline dönüşecektir” dedi.
Engin, “MESİAD olarak bizler, Mersin ‘in ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sunan bir STK’yız. MESİAD, Mersin’deki yarım kalan projelere veya hiç başlanmamış projelere dikkat çekerek projelerin tamamlanması için çaba gösteriyor. Özellikle şu an gündemimizde Mersin Ana Konteyner Limanı var. Mersin’ in kalkınmasına önemli katkılar sunan, ekonomisine, siyasal, gelişmesine, büyümesine en büyük katkı sunacak olan proje Mersin Ana Konteyner Limanıdır. Mersin’ in gelişmesindeki en büyük anahtardır. Bizler, ana konteyner limanımızın Doğu Akdeniz’de bir yere gitmesine tamamen karşıyız. Bu bölgede deniz dolgusu ile gerçekleşecek Ana Konteyner Limanı’mızın önce projelendirilmesini sonra da yapılmasını istiyoruz. Mersin olarak bu projeye sahip çıkmalıyız” dedi.
“Tarsus Kıyı Kesim Turizm Geliştirme Projesi ile ilgili hala bir çivi çakılmadı”
Başkan Engin, “Bizim Tarsus Kıyı Kesim Turizm Geliştirme Projesi ile ilgili hala bir çivi çakılmadı. Temeli atılmasına rağmen, yatırımcıların ve tahsis sahiplerinin buraya gelip yatırımlarını yapmalarını ve inşaata başlamalarını bekliyoruz. Çünkü buradaki yollar, telekomünikasyon ve altyapı çalışmaları tamamen bitirilmiş. 12 km’lik bir sahile sahip 25000 hektarlık bir alan Mersin’in gelişmesine büyük katkı sunacak doğa, kültür, turizm alanı olarak Mersin’e kazandırılmış olacaktır. Bu yüzden tahsis sahiplerinin gelmesini veya tahsislerin iptal edilip yeniden tahsis edilmesini Mersin kamuoyu istiyor.” ifadelerini kullandı.
“Karboğazı Turizm Alanı projesinde sonuç alacak noktadayız”
Karboğazı Turizm Alanı’nın ise MESİAD’ın sürekli gündeme getirdiği bir alan olduğunu söyleyen Engin, “Bu projede sonuç alacak noktadayız. Mersin Büyükşehir Belediyesi 100 binlik ve 5 binlik planları yaptı. Şu an 1000’lik planları yapıyor. Planların ve çalışmaların tamamlanmasının ardından tahsislerin yapılmasını bekliyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuyla ilgileneceğini ve bu konuya sahip çıkacağını biliyoruz. Burası da iki etaplı bir bölge.  Karboğazı ve Elmalı Boğazı bölgesi 21bin hektarlık bir alan. Kayak pistlerinin uygun olduğu, yüksek gerilimin bulunduğu, ulaşımın kolay olduğu, içme suyunun olduğu bir yer. Karboğazı fizibilite raporları, analizlerinin yapıldığı bir bölge. Türkiye’deki birçok yerden çok daha iyi bir yerde olacak proje gerçekleşirse Konya, Niğde, Osmaniye, Hatay, Adana bölgelerine de hitap edecek. Mutlaka bu proje bölgeye ve kentimize kazandırılmalıdır. Karboğazı’nda yer alacak oyun alanları, kültürel ve gezi alanlarını Mersin Büyükşehir Belediyesi projelendirecek. Bu projeden umutluyuz.” diye konuştu.
“Çeşmeli-Taşucu Otoban Yolu Ulaşım Çilemiz”
Diğer bir konunun ulaşım çilesi olan Çeşmeli-Taşucu Otoban Yolu olduğunu anlatan Engin, “İhaleyi alan mevcut yüklenici firma Karayolları Genel Müdürlüğü’ne işin tasfiyesi için yazı yazmış. Konuyla ilgili kamulaştırma karar çıktı. Mevcut firma 5 Milyar TL’ye almıştı ama günümüzdeki enflasyon sebebi ile fiyatlar 2-3 katı arttı. Şu an ne görüşülüyor bilemiyoruz ama bizler bu yolun mutlaka yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Mersin’e gelen konuklarımız ulaşım sorunu sebebi ile bir daha gelmemek üzere gidiyorlar. Aynı yolu kullanmadan Antalya’dan Konya’dan dönüyorlar.  Bir diğer Mersin projelerimizden Seka Limanı var. Seka Limanı’nın özelleştirilmesini istedik ve gerçekleşti. Mersinli bir firma aldı ve çalışmalara başladı. Seka’nın arkasındaki 700-800 dönümlük arazisi de tamamen hurdalık halindeydi. Orayı bir serbest bölge gibi canlandıracaklarını söylediler. Oraya bağlı olarak yolların ve ulaşımın olmaması biraz üzücü. MESİAD’ın her zaman gündeminde olan Karaman- Silifke- Taşucu demiryolu projesi var. Bugün olmasa da 10 yıl sonra gerçekleşir. Bunların yanında MESİAD’ın kendi projeleri de var. ÇKA ile projemiz olan ‘Üyelerimiz Kurumsallaşarak Dünyaya Açılıyor’ yapıldı. Şu an yeni bir proje devam ediyor. MESİAD, ÇKA, Tarsus Üniversitesi, UND, MTOSB, Koluman,  Erman Lojistik’in paydaş olduğu İstihdam Fabrikası. Geçen ay lansmanı yapıldı. Proje; iş garantisi, staj garantisi ve kısmen burs garantisi olan bir proje.  Proje sayesinde firmaların ara elaman sorunu çözülmüş olacak.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir