28 Mart 2024

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 10. yılında MERSİN’DE

0
ARZU ÖZER
Kadınların önderliğinde düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 18 Eylül Pazar günü 10. yılında 32 ülkede ve 200 şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşecek.
2013 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bu yıl 10’uncu etkinliğiyle tüm kadınları rengarenk kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleri ile yaşadıkları şehirlerdeki buluşma noktalarına gelmeye birlikte bisiklet sürmeye davet ediyor.
Bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet altyapısı talebini pekiştirmek için düzenleniyor.
İzmir’den Miami’ye etkinliklere binlerce kadın katılıyor
2013 yılında ilk kez İzmir’de bir grup kadın tarafından düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu her yıl yeni şehirlerin katılımı ile büyüyerek uluslararası bir bisikletli kadın hareketine dönüştü.  Gönüllü kadınların bireysel inisiyatifiyle organize edilen bisiklet turu yıllar içinde İtalya’dan Almanya’ya Kanada’dan İran’a birçok ülkede binlerce kadının bisiklete binmeyi öğrenmesine ve bisiklet kullanımını günlük hayatlarına dahil etmelerine vesile oldu.
2022 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Bisiklet Özel Ödülü alan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu organize eden ve etkinliğe katılan kadınların ortak dilekleri şöyle;
“Kadınların toplumda görünür olması ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme haklarının korunması,
İklim ve enerji krizine karşı basit ve ekonomik bir çözüm olan bisikletli ulaşımın güvenli bir altyapıya sahip olması,
Özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezlerinin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesi.”
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu başlatan Sema Gür, “2013’te İzmir’de bisikletlerimizle yaklaşık 200 kadın yola çıkarken, 2022’de bu turun global hale geleceğini ve binlerce kadının ortak dileklerle bisikletleriyle yollarda olacağını hiç düşünmemiştik. Şimdi biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz.” dedi.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu yurtdışında Fancy Women Bike Ride ismiyle yapılıyor ve koordinasyondan sorumlu Pınar Pinzuti, “Dünya’da onlarca şehirde Türkiye ile eş zamanlı olarak yapılan bisiklet sürüşü özellikle göçmen Türk kadınlarının özverili çalışmaları ile gerçekleşiyor ve ülkemizden dünyaya yayılan bu çok değerli kadın hareketi bugüne kadar yüzlerce kadının bisiklete binmeye başlamasına vesile olduğu için belediyeler tarafından destekleniyor.” şeklinde konuştu.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 10. yıl etkinliği
18 Eylül’de yapılacak

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir