29 Mart 2024

MADER BAŞKANI AZİZ AKGÜL: ‘PETROL KRİZİ YOK SİYASİ KRİZ VAR!’

0

Akgül: “Siyasi krizlerin grafiklerde değişimin ani olmasına sebebiyet vermesi üzerine fiyatlarda istikrarsızlık bir süre daha devam edecek.”

Haber / MUSTAFA ÖZCAN

Mersin Akaryakıtçılar Derneği (MADER) Başkanı Aziz Akgül, dünyada petrol krizinin olmadığını, siyasi krizlerin sonucunda oluştuğunu, bu nedenle fiyatlarda dalgalanmaların devam edeceğini söyledi.
Bu iniş ve çıkışların 100 dolar etrafında olacağını daha önce de açıkladığını hatırlatan MADER Başkan Aziz Akgül, “Yine tekrarlıyorum. Daha önce de dediğim gibi, siyasi krizlerin grafiklerde değişimin ani olmasına sebebiyet vermesi üzerine fiyatlarda istikrarsızlık bir süre daha devam edecek. Bu siyasi krizin en sonuncusu G7 ülkelerinin aldığı karar oldu. G7 ülkelerinin maliye bakanları, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına karşı atılacak adımlar ve savaşın küresel ekonomi üzerindeki zararlı etkilerine verilecek tepkiyi görüşmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride, G7 ülkelerinin Ukrayna’nın yanında olmayı sürdüreceği ifade edildi. Rusya’nın işgal girişiminin küresel ekonomide istikrarsızlığa neden olduğu, küresel enerji ve gıda güvenliğini tehdit ettiği vurgulandı. G7 ülkelerinin Rusya’nın saldırgan tutumuna yanıt olarak uygulanan koordineli yaptırımları sürdürmeye kararlı olduğu belirtilen açıklamada, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması konusunda mutabık kalındığı belirtildi. Bu siyasi karar bile petrol borsasını harekete geçirdi. Bu nedenle Brent Petrol’ün 100 dolar etrafından çok fazla kopmasını beklemiyorum.” diye konuştu.
“DOĞALGAZ DEPOLAMA KAPASİTESİ DÜŞÜK!”
Türkiye’de ve Avrupa’da doğal gaz sıkıntısının depolama kapasitesinin düşük olmasından kaynaklı olduğunu önemle vurgulayan Mersin Akaryakıtçılar Derneği Başkanı Aziz Akgül, gaz depolama kapasitesi düşük olduğu sürece doğal gaz sıkıntısının devam edeceğini belirtti.
Ülkemizde de doğal gaz sıkıntısının depolama kapasitesinin düşük olmasından dolayı sorunların devam edeceğini dile getiren Başkan Akgül, Türkiye’de yıllık doğal gaz tüketiminin ancak yüzde 10 gibi düşük bir miktarının depolanabildiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir