29 Mart 2024
ARZU ÖZER
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına istinaden Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi’nde Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, İl Millî Eğitim Müdürü Adem Koca, İl protokolü ve okul yöneticilerinin katılımlarıyla “2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Koordinasyonu ve Okul Güvenliği Toplantısı” gerçekleştirildi.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çevrimiçi olarak koordinasyon toplantısına katılarak, yeni eğitim öğretim yılında yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Özer yeni eğitim öğretim yılı için yapılan hazırlıklara değinerek öncelikle eğitimde fırsat eşitliği kapsamında ders kitapları ile birlikte ücretsiz olarak yardımcı kaynakların da tüm sıralarda hazır hale getirildiğini, tüm Türkiye’de okullarda ilk kez 5 eylül itibariyle temizlik elemanlarının gönderilmiş olduğunu, temel eğitime bağlı ilk ve ortaokullarına ayrı bütçe gönderildiğini ve tüm okullara gönderilen bütçeler ile okulların her türlü ihtiyacının karşılanabileceğini; eğitimde fırsat eşitliği kapsamında okul öncesi eğitime verilen önemin artırılması gerektiğini, Köy Yaşam Merkezlerinin tüm illerde faaliyete geçirildiğini ifade etti.
Özer, Kovid-19 sürecinde Mersin’de mesleki eğitim kurumlarının ülkemize katkılarından dolayı teşekkür ederek Mersin’in eğitimde önemli başarılara imza atacağından emin olduğunu ifade etti. Özer, başta Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve İl Millî Eğitim Müdürü Adem Koca olmak üzere tüm eğitim yöneticilerine ve paydaşlarına teşekkür ederek yeni eğitim öğretim yılının hayırlı, uğurlu olması temennisinde bulundu.
“Okullar arasındaki başarı farklarının azaltılması gerekiyor”
İl Millî Eğitim Müdürü Adem Koca ise, “Öncelikle ilimizi 81 il arasında ön sıralara taşıyan siz değerli yöneticilerimize en kalbi teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Sizler olmasanız Mersin Millî Eğitim Müdürlüğü olarak bu başarılara imza atamayız. Son rakamlara göre Türkiye’de toplam 67 bin 124 okul, 18 milyon 85 bin 943 öğrenci, 1 milyon 112 bin 305 öğretmen bulunmaktadır. Biz, bu büyük camia içinde Mersin Millî Eğitim Müdürlüğü olarak bin 288 okulumuz, 28 bin 776 öğretmenimiz ve 415 bin 191 öğrencimizle yeni bir seneye başlamanın heyecanını yaşıyoruz. 2022-2023 eğitim öğretim yılında Mersinimizde; 26 bin 713 yavrumuz okul öncesi eğitimine, 34.836 öğrencimiz ilkokul 1. sınıfa başlayarak ilk defa okulla buluştular. 33 genç meslektaşımız ise meslek hayatlarına Mersinimiz’de başladı. Eğitim camiası olarak bu büyük sorumluluğumuzun farkındayız. Millî Eğitim Bakanlığımızın genel politikasına baktığımız zaman 4 ana başlık görüyoruz;
1. Okullar arasındaki başarı farklarının azaltılması,
2. Öğretmenlerin mesleki gelişimi,
3. Okul öncesi eğitime erişimin artırılması
4. Mesleki eğitimin güçlendirilmesi.
Bu politikalar çerçevesinde bizler, “her şey çocuklarımız için” diyerek yola çıktık ve “büyük bir aile” olarak çocuklarımızın maddi ve manevi eğitimleri için her ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. En büyük idealimiz evlatlarımızın fırsat eşitliği çerçevesinde; ilim ve irfan geleneğimizle, bilimsel gelişmelerin ışığında, çağın gereklerine uygun ancak her koşulda millî ve manevi değerlerimizin farkında olarak yetişmeleri, ilim bayrağını şerefle taşımalarıdır.” dedi.
“Bakanlığımız tüm kademelerde okullarımıza ayrı ayrı bütçe gönderdi”
Ders yılı sürecinde olduğu gibi tatil sürecinde de boş durmadıklarını belirten Koca, “Çocuklarımızın geleceği için çalışmalarımızı ara vermeden sürdürdük. Millî Eğitim Bakanlığımızın talimatları ve destekleriyle; her kademede yeni okullar açtık, okul öncesi eğitimde okul, derslik ve öğrenci sayılarımızı artırarak yüzde 100 başarıya ulaştık, tüm ilçelerimizde eğitim ortamlarımızı her türlü donatım ve onarım desteğini sağlayarak iyileştirdik, mesleki eğitimin niteliğini ve niceliğini artırdık, hayat boyu öğrenmede kurs ve kursiyer sayılarımızla Türkiye ortalamasının çok üstüne çıktık. Mersinimiz’de, kütüphanesiz okulumuz kalmazken 195 okulumuzun tamamında sıfır atık kütüphanesi kurduk, 28 Köy Yaşam Merkezimizi faaliyete geçirerek vatandaşlarımızla buluşturduk, öğretmenlerimize yönelik mesleki gelişim çalışmalarını sürdürdük. “Temel Eğitimde 10.000 Okul” ve “Çevre Dostu 1000 Okul” projelerini başarıyla tamamladık. Millî Eğitim Bakanlığımızın göndermiş olduğu, eğitimde fırsat eşitliği bağlamında çok önemli bulduğumuz ders kitaplarını ve kaynak kitapları tüm okullarımızda öğrencilerimizin sıralarına dizdik. Bu sene ilk kez olarak Bakanlığımız tüm kademelerde okullarımıza ayrı ayrı bütçe gönderdi. Bu çalışmaların eğitimde fırsat eşitliği bağlamında çok kıymetli olduğunu düşünüyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Biz Mersin’de Millî Eğitim camiası olarak her alanda başarılı odaklıyız. Çalışmalarımızda sizlerin desteğiyle çok güzel sonuçlar aldığımızı da özellikle vurgulamak isterim. Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük teknoloji festivali olan TEKNOFEST Bilim Festivali’ nden aldıkları 10 ödülle proje şehrimiz Mersin’e dönen takımlarımız bizleri gururlandırdı. Türkiye’de en çok proje üreten il olduk. Bu vesileyle TEKNOFEST kuşağı sevgili öğrencilerimizi ve çok değerli öğretmenlerimizi bir kez daha yürekten tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.
12 Eylül Pazartesi sabahı, öğrencilerin ve velilerin güler yüzle, neşeyle karşılanması gerektiğini söyleyen Koca, “Onlar bizim heyecanımızı ve mutluluğumuzu yüreklerinde hissederlerse, okullarına neşeyle başlarlarsa eğitim öğretimde amacımıza ulaşabilir, memleketimizin hayırlı geleceğine katkıda bulunabiliriz. Mevlana’nın dediği gibi “Pergelin iğneli ayağı sabittir benim dinimde, ama diğer ayağıyla 72 milleti dolaşırım.” Bizler bu metafordan hareketle bir ayağı mazide bir ayağı âtide nesiller yetiştireceğiz. Cumhurbaşkanımızın her vesileyle ifade ettiği gibi “aklı selim, kalbi selim, zevki selim gençler” yetiştireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle liderlikleriyle bizlere öncü olan ve maarif davamızı her daim destekleyen Sayın Valimize şükranlarımı sunuyor; tüm meslektaşlarıma, eğitimde emeği geçen herkese en kalbi duygularımla teşekkür ederek toplantımızın hayırlara vesile olması temennisiyle hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir