16 Nisan 2024

‘Emek veren ancak emeğinin karşılığını alamayan işçileriz’

0

NURDANE KARAKUŞ

Mersin TMO işçileri yevmiyelerin iyileştirilmesini istedi ve sefalet ücretine çalışmak zorunda bırakıldıklarını söylediler. Ocak ayında zam yapılan asgari ücretten bile daha düşük ücrete çalışmak zorunda bırakılan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) işçileri, sefalet ücretine karşı koymak için basın açıklamasında bulundular.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü’nde basın açıklamasını okuyan işçi Evren Tetik, “Yevmiyelerin insanca yaşamaya yetecek düzeye çekilmesini talep ediyoruz. Kendi çıkarları için işçileri görmezden gelen patronlara sesleniyoruz. Sınıf dayanışmasından gelen gücümüzle bu mücadeleyi büyüteceğiz. Bugün burada maruz bırakıldığımız hak ihlallerini sizlerle paylaşmak ve kamuoyunun bu konuda bilgi sahibi olması gerektiğine inandığımız için bir araya geldik. Bizler Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanlarıyız. Emek veren ancak emeğinin karşılığını alamayan işçileriz. Yasal haklarımızın göz göre göre ihlal edildiği bu durumda hayatımızı, geçim şartlarımızı savunmak da bizim en temel haklarımızdan bir tanesidir. Temmuz ayında gelen asgari ücret zammı sonrası bu zamdan faydalanmak ve asgari geçim şartlarına ulaşmak bize bir lütuf değil emeğimizin karşılığıdır. Ancak hiçbir şekilde bu zam oranından faydalanmamız sağlanmadı ve düşük ücretlerle çalışmaya mecbur bırakıldık.” dedi.
“Sessiz kalan patronlar kendi çıkarlarını korumaya devam ediyor”
Yevmiyeli olarak çalışan işçiler olduklarını vurgulayan Tetik, “Aylık çalışma ortalamamız 20 ya da 22 gün şeklinde ve yevmiye ücretimiz 145 TL olarak tutuluyor. Bu haliyle bırakın temmuz ayında gelen zamdan faydalanmayı 2021 Ocak ayında yenilenen asgari ücret oranına bile denk düşemiyoruz. Her birimiz kendisinin, ailesinin, evinin geçimini sağlamaktan sorumluyuz. Yaşamamız için gereken ücretleri alamıyor, emek veren işçiler olarak açlık sınırı denilen ücretlerin altında köleleştirilerek çalışmaya zorlanıyoruz. Bizim emeğimizle para kazananlar ceplerini doldururken, bizler hakkı olanı almaktan alıkonuluyoruz. Sesimizi duyurmayı istemeden önce TMO müdürü İsmail Karaköy’e defalarca içinde bulunduğumuz durumu anlatarak zam talebiyle gitmemize rağmen hiçbir iyileştirme yapılmamış, aksine ‘1 yıllık sözleşmeniz budur, yevmiyeniz budur hiçbir şey yapamayız’ denilerek geri çevrildik. Emek vererek çalışan işçilere bu yapılanlar yasal olarak suçtur ve hak ihlalidir. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz her geçen gün insanca yaşama hakkımızı elimizden alırken hak ettiğimiz ücretlerin verilmemesi bu düzen içinde ölün demekle aynı şeydir. Bizler insanca yaşamak isteyen, alın teriyle çalışan emekçileriz. Hiçbirimiz hakkı olandan fazlasını, bize ait olmayanı istemedik. En temel gıdalara bile her gün zam gelirken işçilerin elinden evine ekmek götürme hakkı alınıyor. Bütün bunlara sessiz kalan patronlar kendi çıkarlarını korumaya devam ediyor. Dediğimiz gibi emeğimizin karşılığını almak hakkımız olduğu gibi bizi açlıkla baş başa bırakanlarla mücadele etmek de hakkımız. Tüm bu şartlar sağlanana kadar sesimizi duymaya, hak mücadelemizi görmeye devam edeceksiniz. Sınıf dayanışmasından gelen gücümüzle bu mücadeleyi büyüteceğiz. Bu şartlarda çalışmaya mecbur bırakılan her işçi bu mücadelenin bir parçasıdır. Sesimizi yükseltmemize destek olan herkese ve siz basın emekçilerine teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir